Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

01. 02. 2019. 10:24 >> 10:38
2

CBCG

Radimo po zakonu, Knežević rizikovao svoje poslove

Centralna banka Crne Gore u proteklom periodu radila je isključivo po zakonu, dok je Duško Knežević megalomanskim idejama i destruktivnim poslovnim odlukama rizikovao poslovanje cijele Atlas grupe, saopšteno je iz CBCG.

CBCG je reagovala na informaciju da je advokatski tim Atlas grupe podnio juče Višem državnom tužilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić i bivšeg privremenog upravnika u Invest banci Montenegro Milana Remikovića.

Iz CBCG podsjećaju da su posljednjom neposrednom kontrolom Atlas i IBM banke utvrdili da su banke kritično potkapitalizovane, kao i da su u svom poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse.

"Nepobitno je da je Centralna banka u proteklom periodu postupala isključivo po zakonu, donoseći mjere prema ovim bankama, te, kada je riječ o Atlas banci, vršila kontinuiran nadzor nad njenim poslovanjem”, poručuju iz CBCG.

Kažu i da, s obzirom na to da većinski vlasnik Atlas grupe u svojim medijskim nastupima optužuje Centralnu banku za štetu koju je prouzorkovala uvođenjem privremene uprave i moratorijuma, odnosno proglašavanjem stečaja IBM, postavlja se pitanje ko je kriv za loše poslovanje gotovo svake članice Atlas grupe.

Iz CBCG poručuju i da je Duško Knežević svojim megalomanskim idejama i destruktivnim poslovnim odlukama iz 2015. godine, a koje su se realizovale u 2018, doveo do veoma kompleksne situacije u dvije banke u julu 2018, rizikujući poslovanje cijele Atlas grupe.

“Ko sa imalo poslovne odgovornosti u sred strogih mjera CBCG prema Atlas banci iz 2015. godine, potpisuje garanciju od 12,5 miliona eura (50% kapitala banke), bez odobrenja Borda sopstvene banke? Ko ima neprofesionalnosti da istu ne prijavljuje supervizoru, iako je imao obavezu dnevnog izvještavanja prema CBCG? Ko je, sa iole poslovne odgovornosti, neprestano odlagao mogućnost da proda dio stečene aktive Banke kako bi istu spasio, i pored insistiranja CBCG? Ko je odbio kupca Invest Banke jer mu je cijena bila “nedovoljna,” iako je bio svjestan problema u banci? Ko se oglušavao o svaku konstruktivnu inicijativu i koordinaciju Centralnu banku, koju je, do juče, hvalio?”, pitaju iz CBCG.

Poručuju i da je upravo većinski vlasnik, očigledno pogrešno procijenio da sadašnji menadžment CBCG neće reagovati u skladu sa mandatom i zakonom.  Kažu i da zaposleni u Kneževićevim firmama odavno ne primaju zarade. 

Iz CBCG ističu da je poznato da A1 televizija, Atlas Invest, Atlas Life, Atlas Penzija, DZU Atlasmont su firme koje posluju sa gubitkom, nemaju sredstava na svojim računima od kojih je veliki broj u blokadi, te ne izmiruju obeveze prema državi. Kažu i da je do sada sve te dugove plaćala Atlas banka.

“Stoga smo iznenađeni ambicijom g. Kneževića da, poslije očitog kraha kao većinskog akcionara, vlasnika i donosioca poslovnih odluka, bez integriteta na međunarodnim adresama gdje god je poslovao, i sada već otkrivenim potencijalom za nelegalne i nedozvoljene aktivnosti (koje sam priznaje u kontinuitetu) i neodgovoran odnos prema zaposlenima, sebe sada pronalazi u ulozi revizora vrhovne monetarne vlasti. Jedino je zaboravio da se u CBCG već dugo ne nalazi niko ko bi vlasnika bilo koje banke oslovljavao sa “šefe.” Jedini „šef“ koga CBCG bez pogovora poštuje je njen mandat, stabilnost finansijkog sistema u cjelini, kao i rad, strogo u skladu sa zakonom”, poručuju iz CBCG.

Podsjećaju da je Centralna banka Crne Gore 7. decembra 2018. uvela privremenu upravu u Atlas banci i Invest banci Montenergo.

Nakon uvođenja privremene uprave u banci, na prijedlog privremenog upravnika uveden je moratorijum. IBM je u stečaju, a Atlas banka čeka dokapitalizaciju.

Iz CBCG ističu i da su njihove cjelokupne aktivnosti usmjerene na očuvanje zdravog finansijskog sistema, te samim tim je jedan od prioriteta bio saniranje problema dvije ranjive banke.

“Ovim putem, kao što je uvijek činila, CBCG većinskom vlasniku Atlas grupe daje dobronamjeran savjet da se umjesto rasipanja energije na neosnovane krivične prijave (pokušavajući skrenuti pažnju sa svojih radnji koji su u tužilačkom postupku) skoncentriše, u ovom izazovnom momentu, na zaokruživanje ponude za dokapitalizaciju svog posljednjeg uporišta Atlas grupe, Atlas Banku. Jer istina, oko koje se zajednički možemo saglasiti je, da se 22. februar, kada ističe rok za davanje ponude za dokapitalizaciju postojećim vlasnicima, neumitno približava”, poručuju iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније