Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

07. 03. 2019. 15:06 >> 14:34
1

MEDOJEVIĆ OCIJENIO

"Vlada može odmah povećati minimalnu zaradu"

Vlada bi trebalo da ukine porez na zarade do iznosa prosječne, što bi stvorilo prostor za povećanje minimalne koja bi iznosila 250 eura, ocijenio je lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

 

“Vlada ne treba da čeka tri ili četiri godine kako bi povećala minimalnu zaradu. To može da uradi odmah sada, ali treba ukinuti porez na zarade, koji iznosi devet odsto, za one do nivoa prosječne. Ukidanje tog poreza bi relaksiralo poslodavce i stvorilo veći fiskalni prostor u kompanijama da se isplate veće plate”, rekao je Medojević na konferenciji za novinare.

On je, komentarišući nezvanične najave da Vlada planira da svake godine za određeni iznos povećava minimalnu zaradu kako bi ona za tri ili četiri godine došla do nivoa polovine prosječne, rekao da je to priznanje izvršne vlasti da je ideja PzP-a bila dobra.

 Medojević je rekao i da bi sindikati trebalo da se izbore za veću mininmalnu zaradu i priključe se aktuelnim protestima protiv vlasti.

“Pozivamo sindikate da se bune, jer nijedna Vlada neće povećati minimalnu zaradu bez demonsracija, protesta i pritisaka. Mi, međutim, imamo ovaj državni partijski sindikat, koji se dogovara sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)”, saopštio je Medojević.

On smatra i da bi Vlada trebalo i da uvede veće stope poreza za veće iznose zarada.

 Medojević je podsjetio da je PzP, a kasnije Demokratski front (DF), još 2008. godine predlagao set propisa kako bi se definisala ključna pitanja standarda građana.

Tada su predložili da se uvede institut minimalne zarade, u iznosu polovine prosječne, koja bi se usklađivala sa godišnjom inflacijom i rastom bruto odmaćeg proizvoda (BDP).

“Sada vidimo da mnoge partije plagiraju naše originalne političke ideje. Glasovima tadašnje većine, među kojima je bila i Socijaldemokratska partija (SDP), taj zakon nije prošao. Djeluje malo licemjerno da su poslanici SDP-a barem pet ili šest puta u parlamentu glasali protiv zakona o minimalnoj zaradi, a da su sada njegovi najglasniji zagovornici”, kazao je Medojević.

On je dodao da bi građani Crne Gore već 11 godina imali veću minimalnu zaradu da su poslaci SDP-a glasali za zakon koji sada promovišu.

 PzP je 2008. godine, kako je podsjetio Medojević, predložio još nekoliko zakona, između ostalih da se neisplaćivanje zarada, kao i njihovo isplaćivanje bez poreza i doprinosa, tretira kao krivično djelo.

 Predlagali su i da obračun zarada bude izvršna isprava.

“Ni ta rješenja nijesu prošla, glasovima tadašnje vladajuće većine, DPS-a, SDP-a, Bošnjačke stranke i albanskih stranaka”, rekao je Medojević.

On je kazao da je predlagano i da se osnuje agencija za platni promet, koja već postoji u zemljama regiona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније