Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

04. 04. 2019. 19:15 >> 19:19

MUSTAFIĆ

Preko razmjene iskustava do boljeg zapošljavanja

Unapređenje odnosa službi za zapošljavanje dvije drzave, treba biti zasnovano na obostranoj razmjeni iskustava na svim poljima, zaključeno je na sastanku direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Sulja Mustafića i Agencije za zapošljavanje Republike Kosova Muhameta Klinakua.

 

Sagovornici smatraju da razmjena iskustava mora krenuti od aktivnih mjera zapošljavanja, preko preduzetništva I profesionalne rehabilitacije invalidnih lica do saradnje na prekograničnim projektima, zajedničkog nastupa prema Eu fondovima i dalje saradnje u regionalnim asocijacijama.

Delegacija sa Kosova, prvi put je u zvaničnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje. Mustafić je, tom prilikom, kazao da Zavod sprovodi politike Vlade i resornog ministarstva u oblasti zapošljavanja te da će, u narednom periodu, kroz ukupnu saradnju dvije drzave, biti dosta prostora za ozbiljnijom saradnjom službi za zapošljavanje.

“Dosadašnju saradnju smo imali kroz učešće u regionalnim projektima Platforma zazapošljavanje i socijalna pitanja, koju realizuje Savjet za regionalnu saradnju, te kroz druge regionalne programe u oblasti stručnog obrazovanja i obuke u susret evropskim integracijama. Odličnu, direktnu, saradnju smo imali kroz prekogranične projekte. Ona se uglavnom bazirala na razmjeni iskustava vezano za učešće u međunarodnim projektima”, kazao je Mustafić.

Na sastanku u Podgorici je razgovarano i o zapošljavanju građana Kosova u CG.

“Od ukupnog broja radnih dozvola za strance, u prošloj godini, za zapošljavanje građana Kosova izdato je blizu 1.500 radnih dozvola, dok ih je od početka godine izdato 442”, saopštio je Mustafić i dodao da se radi uglavnom o poslovima i djelatnostima u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu.

Direktor Agencije za zapošljavanje Republike Kosova Muhamet Klinaku kaže da smatra da je vrijeme da dvije službe počnu bilateralnu saradnju.

“Nešto što će biti u korist naših građana i naših institucija. Mi smo tu jer želimo da učimo od vas i tu smo jer želimo bolju saradnju a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti u naše dvije zemlje”, kazao je Klinaku.

Pomoćnici direktora Sanja Rabrenović, Goran Bubanja i David Perčobić, načelnica Službe za finansije i računovodstvo Svetlana Krgović, kao I predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciji Gracijela Rakonjac gostima sa Kosova su predstavili realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja I stanje na tržištu rada u Crnoj Gori a razmijenjena su iskustva vezano za učešće u međunarodnim projektima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније