Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

18. 06. 2019. 09:40 >> 09:53

FINANSIRANJE LOKALNIH SAMOUPRAVA

Novi zakon već pokazao pozitivne rezultate

Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave daje pozitivne rezultate, zaključak je sa radnog sastanka generalne direktorice Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države Snežane Mugoše i rukovodioca opštinskih službi za finansije.

Tema radnog sastanka su bili pokazatelji trenutnog finansijskog stanja i aktuelni problemi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, svi učesnici sastanka su istakli zadovoljstvo primjenom novih zakonskih rješenja u oblasti finansiranja lokalne samouprave.

"Uporedni podaci za prvi kvartal 2019. godine u odnosu na prvi kvartal 2018. godine pokazuju da primjena zakona daje očekivane pozitivne efekte. Prihodi po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica na nivou svih lokalnih samouprava su u periodu januar-mart 2019. godine ostvareni u iznosu od 6,15 miliona eura, što je za 2,51 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine. Osim toga, transferi iz Egalizacionog fonda su povećani za 1,29 miliona eura u odnosu na januar – mart 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Kako se doadaje, analizom podataka utvrđeno je da su u posmatranom periodu gotovo sve pozicije izdataka lokalne samouprave uvećane u odnosu na isti period prethodne godine.

Mugoša je ukazala na neophodnost racionalizacije tekuće potrošnje i poboljšanja efikasnosti u naplati sopstvenih prihoda. Ona je izrazila uvjerenje da će opštine koje imaju veliki iznos neizmirenih obaveza u narednom periodu raditi na njihovom izmirenju u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i da će povećanje ustupljenih i sopstvenih prihoda doprinijeti većem kvalitetu usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima.

Ona je kazala da je zadovoljna uspostavljanjem revolving fonda, koji je pokazao svoju opravdanost, imajući u vidu da su u prethodna četiri mjeseca povučena značajna sredstva iz ovog fonda koji ima podsticajnu ulogu za jedinice lokalne samouprave u cilju što boljeg korišćenja dostupnih donatorskih sredstava za realizaciju važnih projekata od javnog interesa.

Na sastanku su svim učesnicima podijeljene dvojezične brošure koje sadrže Zakon o finansiranju lokalne samouprave i sve podzakonske akte koji su doneseni na osnovu ovog zakona. Brošure su štampane u okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori", koji zajednički implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније