Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dan, Objavila: J.B.Č. ]

10. 07. 2019. 07:29 >> 07:29

ZA 4 GODINE

Gubitak CRBC-a 291 milion eura

Kineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na autoputu Bar – Boljare, koja u Crnoj Gori posluje kao dio stranog društva, u prošloj godini je poslovala sa rekordnim gubitkom od 142,85 miliona eura. Time je CRBC za četiri godine, koliko radi na autoputu, napravio ukupan gubitak u poslovanju od 291,6 miliona eura, pokazuju finansijski iskazi te kompanije koji su sa zakašnjenjem od tri mjeseca dostavljeni Poreskoj upravi PU.

Prema pisanju dnevnog lista Dan, prihodi od prodaje CRBC-a lani su iznosili 258,9 miliona eura i veći su za skoro 50 miliona nego u 2017. godini, dok su poslovni rashodi iznosili 401 milion eura. Na troškove materijala potrošen je preko 71 milion, na troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode skoro 120 miliona eura, što je 42 miliona više nego godinu ranije. Troškovi amortizacije i rezervisanja bili su 93,5 miliona i manji su za 73 miliona, dok su ostali poslovni rashodi uvećani skoro duplo na 116,5 miliona.

To je dovelo do neto gubitka u 2018. godini od 142,85 miliona. Godinu ranije minus je bio 127,1 milion u 2016. god. 10 miliona, a 2015. godine 11,5 miliona eura. Od 2015. do 2018. godine, koliko se gradi prioritetna dionica od Smokovca do Mateševa, to je ukupno 291,6 miliona eura.

U skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) 11 kompanija je procijenilo da će ukupni troškovi po osnovu ugovora premašiti ukupne prihode po osnovu ugovora za 219,5 miliona. U prošloj godini procijenjeni gubitak je iznosio 144,3 miliona, pa je u 2018. godini rezervisana razlika u procijenjenom gubitku u iznosu od 75,23 miliona piše u izvještaju menadžmenta koji je priložen uz iskaze.

U izvještaju se navodi da je na kraju 2018. godine na projektu bilo angažovano 176 crnogorskih državljana i 42 stranca.

U tom momentu na projektu je bilo angažovano 1.436 kineskih državljana. Kao što smo naveli, troškovi zarada su znatno uvećani u odnosu na 2017. godinu. Stavka troškovi zarada zaposlenih je iznosila kao i 2017. malo preko 1,2 miliona, dok su troškovi zarada zaposlenih stranaca iznosili 21,5 miliona, što je duplo više u odnosu na godinu prije. Troškovi isplaćenih zarada u Kini bili su 30 miliona veći nego u 2017. i iznosili su 86,3 miliona eura.

Stalna imovina preduzeća je na kraju 2018. godine procijenjena na 70,3 miliona, kapital na minus 258 miliona. Kratkoročna rezervisanja i obaveze na 460,5 miliona, a dugoročna na skoro šest miliona.

U izvještaju je navedeno da se ostale obaveze iz poslovanja u cjelosti odnose na obavezu prema matičnoj kući po osnovu više transferisanih sredstava u Crnoj Gori, kao i po osnovu faktura koje je matična kuća ispostavila. Tokom 2018. godine promet sa matičnom kućom iznosio je 91,8 miliona eura, od čega se 86,3 miliona odnosilo na isplaćene zarade radnicima koji su angažovani na projektu, dok se preostali dio odnosi na troškove bankarskih garancija, dopremljenog materijala i opreme.

Kompanija je izvršila rezervisanja za sudske sporove u iznosu od 402 hiljade eura koji se uglavnom odnose na tužbe fizičkih lica za oštećenja zemljišta koje se nalazi na trasi autoputa.

Troškovi zakupnina lani su iznosili 9,7 miliona, od čega se 9,6 miliona odnosi na zakup mehanizacije od drugih kompanija iz zemlje i inostranstva, angažovane na izgradnji autoputa.

CRBC je nedavno sa Vladom potpisao nekoliko aneksa ugovora koji se odnose na radove koji nisu sastavni dio ugovora o izgradnji teškog 809,6 miliona eura. Tako će Vlada Kinezima inkasirati još nekoliko desetina miliona eura za pristupne puteve do petlji na Smokovcu i Veruši i za vodosnabdijevanje. Napajanje autoputa strujom platiće državni Monteput, a radove bi trebalo da izvedu energetske kompanije. To će koštati blizu 40 miliona.

Novi rok za završetak radova je kraj septembra naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније