Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 09. 2013. 08:04 >> 08:04

INICIJATIVA BOJANIĆA

Skupštinska Komisija o prodaji NDKP

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije razmatraće danas inicijativu za praćenje postupka prodaje Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP) i Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT), koju je podnio poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić.

Članovi tog skupštinskog tijela trebalo bi da na sjednici raspravljaju i o postupku privatizacije Marine Bar, a planirano je i usvajanje zaključaka u vezi privatizacije hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Onogošt, kao i izbor zamjenika predsjednika Komisije.

Na tender za djelimičnu privatizaciju NDKP-a ili njegovu dokapitalizaciju kroz izgradnju fabrike prijavio se konzorcijum koji čine danilovgradska Partner kompani, užički Primat i budvanski Jaz Express sa kojima su predstavnici Vlade i Glavnog grada Podgorica 19. juna potpisali Ugovor o kupoprodaji akcija NDKP, podsjeća Mina business.

Konzorcijum je, prema prvobitnom dogovoru, trebalo da najkasnije 50 dana od potpisivanja ugovora uplati cijenu od 7,1 milion eura.

Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju produžila je konzorcijumu već dva puta rok za uplatu novca, a posljednji je istekao u subotu.

Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović kazao je da će se konačna odluka donijeti danas, ali da nema prostora za novo odlaganje.

U NDKP bi trebalo da pređe oko 170 radnika iz Duvanskog kombinata Podgorica.

Tenderska komisija za privatizaciju usvojila je krajem jula i Predlog ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto akcija KTGT, koji će biti zaključen sa turskom kompanijom Global Ports, nakon što Ministarstvo saobraćaja i pomorstva donese akt o izdavanju nove koncesije barskom preduzeću, kojeg treba da usvoji Skupština.

Global Ports će taj udio u KTGT platiti 8,08 miliona eura.

Iz Tenderske komisije je saopšteno da je Predlog ugovora usaglašen nakon uspješno završenih pregovora sa turskim ponuđačem, pri čemu je povećana prvobitno ponuđena cijena od 7,1 milion eura.

Predkvalifikacionu fazu u procesu privatizacije KTGT prošle su njemačka kompanija HHLA, turska Global Ports, singapurska Portek i ICTFI iz Indonezije, koje sada treba da pripreme ponudu.

KTGT je kompanija koja je Odlukom Vlade iz 2008. godine izdvojena iz Luke Bar, a samostalno posluje od 1. oktobra 2009. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније