Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 10. 2013. 10:29 >> 10:29
1

SIGURAN U PROJEKAT

Šehović: Graditi autoput bez dileme

Član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, te poslanik SDP-a Damir Šehović, ocijenio je da Crna Gora uopšte ne treba da ima dilemu treba li da krene sa gradnjom autoputa.

 

Nakon što je iz Svjetske banke stigla ocjena da će model za izgradnju autoputa Bar-Boljare dodatno ugroziti održivost crnogorskog javnog duga i povećati ga za 23 odsto, Šehović smatra da je riječ o projektu koji zahtijeva velika ulaganja.

"Crna Gora uopšte ne treba da ima dilemu da li treba da uđe u projekat izgradnje autoputa. To kažem jer sam više nego siguran da će čitav niz direktnih i indirektnih pozitivnih efekata prevazići eventualni negativni efekat u vezi sa povećanjem javnog duga", rekao je Šehović Radiju Antena M.

On smatra da u ekonomiji važi pravilo da nije problem u visini javnog duga.

"Već je problem u načinu upotrebe javnog duga, odnosno u načinu trošenja novca koji dobijamo zaduživanjem. Uzimajući u obzir činjenicu da će autoput značajno povećati agregatnu tražnju i time doprinijeti značajnom rastu BDP-a, dolazimo do zaključka da Crna Gora apsolutno ne treba da ima dilemu o tome da li da gradi autoputili ne", kazao je Šehović.

Iz Svjetske bankse su saopštili da bi gradnja prioritetne dionice Smokovac-Mateševo povećala javni dug za 23 odsto. Izgradnja te dionce koštala bi oko 800 miliona eura, a novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa kineskom Eksim bankom.

Trenutni javni dug je 51 odsto BDP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније