Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: J.B.Č.

11. 08. 2020. 12:05 >> 12:08

POPOVIĆ PISALA CBCG

IRF da objavi podatke o odobrenim plasmanima

Poslanica Demokrata Zdenka Popović obratila se otvorenim pismom Savjetu i guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) u kojem ih poziva da hitno reaguju i nalože Investiciono razvojom fondu (IRF) da odmah objavi na svojoj internet stranici podatke o svim odborenim plasmanima od početka ove godine do sada.

Popović u pismu podsjeća da je direktor IRF-a Zoran Vukčević prije nekoliko dana izjavio da je IRF od početka 2020. godine do sada plasirao oko 170 miliona eura crnogorskoj privredi.

"Međutim, podaci o tome kojim pravnim i fizičkim licima su ova sredstva dodijeljena, u kolikom iznosu, za koju vrstu projekta i pod kojim uslovima očigledno se čuvaju kao najstrožija tajna", kazala je Popović.

Poslanica Demokrata u pismi navodi da na zvaničnoj internet stranici IRF-a nijesu objavljeni analitički podaci o odobrenim plasmanima IRF-a za protekli period ove godine, izuzev podataka o kreditnim plasmanima (bez faktoring kredita) za mjesec januar ove godine.

"Ova drska nezakonitost u ponašanju IRF-a koji ignoriše obavezu propisanu članom 18 Zakona o Investiciono razvojnom fondu Crne Gore kojim je, u stavu 3, propisano da je ,,.. 'IRF dužan da na svojoj internet stranici objavi i podatke u vezi odobrenih plasmana i to: naziv korisnika sredstava, iznos odobrenih sredstava, namjenu plasmana i mjesto realizacije', dodatno dobija na težini kada se zna da je ovo izborna godina, kao i da je IRF prepoznat kao izuzetno važan subjekt u finansijskoj podršci privredi ozbiljno ugroženoj pandemijom koronavirusa (COVID-19)", navodi se u pismu.

Popović napominje da se ti podaci moraju objavljivati na zvaničnoj internet stranici IRF-a, kao i dodaje da je to jedna od ključnih pretpostavki za demokratski nadzor javnosti nad poslovanjem IRF-a, kao državne institucije.

"Uz ovakvo skandalozno i nezakonito postupanje IRF-a koje je lišeno svakog osjećaja za javnu odgovornost, Centralna banka Crne Gore, koja po Zakonu vrši kontrolu poslovanja IRF-a, svojim ćutanjem i očiglednim odboravanjem takvog bezakonja, pridružuje se IRF-u tolerisanjem bezakonja i javne nedogovornosti", kazala je.

Ona je pozvala Savjet i guvernera Centralne banke Crne Gore da hitno reaguju i nalože IRF-u da odmah objavi na svojoj internet stranici podatke o svim odborenim plasmanima od početka ove godine do sada.

"Ukoliko izostane odgovarajuća reakcija i podaci o plasmanima IRF-a u ovoj godini se ne objave u najkraćem roku, imaćemo dodatne razloge za ocjenu da se i Centralna banka Crne Gore protivpravno i politički pristrasno stavila u funkciju pomoći DPS-u u pokušaju da sačuva vlast drastičnom zloupotrebom javnih resursa", navodi Popović u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније