Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

08. 04. 2024. 12:35 >> 12:36
Čitaj mi:

Polaznice prve generacije “Women on Boards”

Osnažene žene mogu da daju doprinos na ključnim ekonomskim pozicijama

Učesnice prve generacije “Women on Boards” programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja, pokazuje da žene mogu da daju doprinos na ključnim ekonomskim pozicijama, saopšteno je iz Investiciono-razvojnog fonda.

Kako navode, uspjeli su da osnaže, obuče i umreže 21 liderku, među kojima su i Marija Šuković, Biljana Radusinović i Ana Đurović, a koje mogu samouvjereno i energično da daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost (SCC), Marija Šuković vodi tim koji doprinosi konstruktivnoj i produktivnoj razmjeni mišljenja sa jasnim ciljem da crnogorsku ekonomiju učini konkurentnijom za poslovanje. 

"Nakon završenog Američkog univerziteta za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku 2004. godine, karijeru je započela kao ekonomski stručnjak na projektu „Uspostavljanje kreditno garantne institucije“, a zatim je angažovana na projektu „Upravljanje ekonomskim reformama u Crnoj Gori“, oba finansirana od strane EU. 2007. godine dobija angažman u javnoj upravi i u periodu od narednih deset godina pokriva pozicije: savjetnice predsjednika Vlade i šefice Biroa za odnose sa građanima, savjetnice potpredsednika Vlade za evropske integracije, savjetnice u Ministarstvu ekonomskog razvoja u Odjeljenju za ekonomske odnose sa inostranstvom, šefice Jedinice za multilateralnu koordinaciju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma", navode u saopštenju.

Od kraja 2016. godine, obavljala je funkciju izvršne direktorice Savjeta stranih investitora Crne Gore, do decembra 2018. godine kada je imenovana na sadašnju funkciju.

“Blagovremen i konstruktivan dijalog javnog sektora, prije svega, ključnih ministarstava i institucija, sa privrednim udruženjima, je od posebnog značaja za rad SCC i unapređenje poslovnog ambijenta. Inkluzivan poslovni ambijent je preduslov za ekonomsko osnaživanje žena, pa je zadovoljstvo biti dio projekta Women on Boards, imajući u vidu da projekat direktno utiče na dostizanje rodne ravnopravnosti u našem društvu, uz sve ekonomske benefite koje ono donosi”, kazala je Šuković.

Izvršna direktorka za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji One, Biljana Radusinović se nakon dugogodišnjeg iskustva u oblasti upravljanja ljudskim resursima, priključila ovoj telekomunikacionoj kompaniji u januaru 2015. godine. 

 

Smatra da je ključno vjerovati u talente ljudi, te podržati njihov razvoj. Isto to je, prema riječima Radusinović, program IRF-a “Women on Boards” pružio prvoj generaciji polaznica programa - vjeru i podršku.  

“Osim toga, program nas je dodatno povezao u jednu snažnu zajednicu žena koje se međusobno osnažuju, podržavaju i inspirišu. Svaka od nas može da da svoj doprinos cilju oko kojeg nas je program i okupio – a to je više žena na pozicijama odlučivanja,” navodi Radusinović. 
 
Radusinović ističe da je ponosna na činjenicu da kompanija One prepoznaje ovu temu kao izuzetno važnu, te to pokazuje i u praksi, budući da imaju gotovo ravnopravan odnos muškaraca i žena na svim nivoima u organizaciji, od početnih do liderskih. 
 
“Duboko sam uvjerena da je između ostalog, i u tome razlog kontinuiranog uspjeha naše kompanije. Nadam se da će brzo i ostale kompanije i organizacije u Crnoj Gori slijediti naš primjer,“ kaže Radusinović, dodajući da u Crnoj Gori postoji veliki potencijal žena na svim pozicijama koje našoj zemlji mogu omogućiti da, u jako izazovnim trenucima, ide naprijed.

Zadovoljstvo programom nije krila ni Ana Đurović, Izvršna direktorica i vlasnica kompanije Brain Code, koja se bavi razvojem ljudi, procesa i kompanija.

"Do osnivanja sopstvene kompanije, profesionalnu karijeru je obavljala gotovo dvije decenije u telekomunikacionoj kompaniji Crnogorski Telekom, na liderskim pozicijama. U tom dugom razdoblju učestvovala je i vodila mnogobrojne domaće i internacaionalne projekte, iz oblasti finansija, korisničkih servisa i oblasti ljudskih resursa. Između ostalog, bila je jedan od mentora na projektu Deutsche Telekoma: “Digitalne kompanije u kojima se ljudi razvijaju i vrše pozitivan uticaj”", navode u saopštenju.

Ana je magistar ekonomskih nauka iz oblasti Poslovnog upravljanja - medjunarodno poslovanje preduzeća. Ima objavljene naučne radove na temu transformacije organizacione kulture prilikom preuzimanja preduzeća, kao i na temu liderstva u vremenu diigitalne ere i vještačke inteligencije.

“Program ‘Women on Boards’ je odlično strukturiran i koncipiran, sproveden od strane inspirativnih i stručnih trenera, podržan od EBRD-a, uz vođstvo fantastičnog IRF tima, na čelu sa  tadašnjom izvršnom direktoricom IRF-a  Irenom Radović, koja nam je bila cijelo vrijeme ne samo podrška, već i model i primjer  ženske snage i liderstva. Program ‘Women on Boards’ mi je pružio ne samo značajne uvide i znanja, već i priliku da se povežem s inspirativnim ženama liderima”, kazala je Đurović.

Program „Women on Borads“ po prvi put u Crnoj Gori okupio je žene, liderke koje su tokom šest modula od eminentnih stručnjaka imale priliku da uče o brendiranju, strateškom i finansijskom upravljanju, te liderstvu. Stečena znanja i vještine već sada su u prilici da koriste u svojim kompanijama, kao stručan i nepokolebljiv kadar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније