Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 10. 2013. 13:59 >> 14:38
1

INICIJATIVA SKUPŠTINI

Medojević: Država može da kupi KAP

Poslanici Demokratskog fronta predali su Skupštini Predlog zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kao lex specialis, uz očekivanje da ga parlament razmatra već sjutra na redovnom zasjedanju i donese po skraćenom postupku.

Predlogom zakona, koji ima pet članova, definisan je čitav model  na koji se način može prodati Kombinat aluminijuma.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević, rekao je da je tim pravnim aktom posebno definisano da se KAP ne može prodavati kao imovina, već isključivo kao preduzeće, kao i da ne može bilo ko da učestvuje u njegovoj kupovini.

''Kupovina se mora obavljati javno, a isto tako treba da bude i dostavljanje ponuda. Ponude treba da sadrže određene uslove koji podrazumijevaju da KAP može da kupi samo strateški investitor, odnosno firma koja se bavi istom industrijom i koja ima bolje reference i rezultate i veći obrt nego KAP'', saopštio je Medojević, na konferenciji za novinare.

Te firme, odnosno potencijalne investitore, kako je naveo, treba provjeriti i analizirati. One treba da dostave biznis i plan investicija.

''Ukoliko zaista dobijemo ponudu od nekog strateškog investitora koji je spreman da kroz modernizaciju i restrukturiranje napravi KAP rentabilnim i profitabinim, onda je sekundarno govoriti o cijeni'', kazao je Medojević.

Prema informacijama DF-a, kako tvrdi Medojević, vlast trenutno ima dva modela mogućeg rješenja problema u KAP-u.

''Jedan je model po kojem bi trebalo da se KAP zatvori. Taj model gašenja u principu pokazuje prvo nesposobnost vladajuće elite da koriste nacionalne resurse za ekonomski rast, a drugo strah od otvaranja dokumentacije i dosijea jer tamo leže dokazi koji treba novom državnom tužiocu da posluže za pokretanje pitanja odgovornosti'', smatra Medojević.

 

 

Medojević tvrdi i da vlast razmatra model da se imovina KAP-a proda subjektima ''sa one strane zakona''.

''DF pokušava da u ovom trenutku kada su otvorene sve arterije i vene privrednog organizma Crne Gore, jednom intervencijom vidi da li postoji politička volja u Skupštini da se spriječe ova dva scenarija'', rekao je Medojević.

DF predloženim zakonom, kako je saopštio, ostavlja mogućnost Vladi da, ukoliko se niko ne javi na tender, sa svim elementima u reprolancu napravi određenu analizu, kako bi se vidjelo pod kojim uslovima KAP i čitav reprolanac može biti profitabilan i rentabilan.

''Država može da se pojavi kao ultimativni posljednji kupac, ukoliko niko ne bude htio da kupi imovinu KAP-a. Država to može da uradi uz prethodno napravljen precizan plan koji su to uslovi koji KAP čine profitabilnim i na koji rok'', dodao je Medojević.

Lider Pokreta za promjene tvrdi da je KAP već pet puta opljačkan na isti način, koalicijom krupnog kapitala, kriminala i vrha Demokratske partije socijalista, uz ćutanje države i svih institucija, počev od sindikata KAP-a do vrhovnog državnog tužioca.

''Svi su bili dio te zavjere koja je koštala državu Crnu Goru preko milijardu eura samo u posljednjem navratu, a ako bi uzeli ukupne bilanse šteta od 1990. vjerovatno bi došli do čitavih tri milijarde eura'', smatra Medojević.

Poslanik DF-a i potpredsjednik parlamenta, Branko Radulović, ocijenio je da je Crna Gora danas zatočenik u pravnom, ekonomskom, ekološkom, održivom i svakom drugom smislu jedne pogrešne protivzakonite i kriminogene politike, koja se dešava u KAP-u i oko KAP-a, u posljednjih 20 godina.

''Kada kažem političke pogrešne politike tada je jasno ko su akteri i ko su odgovorni za takvu politiku. To je aktuelna vlast. Kada kažem zatočenik u pravnom smislu, tada mislim na sve one protiv zakonite radnje koje se dešavaju u KAP-u i za koje treba neko da odgovora'', rekao je Radulović.

On je najavio da će DF objediniti sve tužbe i procesuirati ih protiv 20 i više osoba, prethodnih vrhovnih državnih tužilaca koji su, kako tvrdi, bili glavni zaštitnici anticrnogorske i protiv zakonite politike u KAP-u i oko KAP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније