Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

13. 09. 2020. 11:26 >> 11:26
1

ČABARKAPA OCIJENIO

Sa novim zakonima IT sektoru pažnja koju zaslužuje

Zakonima o inovacionoj djelatnosti i podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, IT sektor će, kao glavna baza inovativnih preduzeća, konačno dobiti pažnju koju zaslužuje, ocijenio je osnivač DevClub zajednice programera, Dragan Čabarkapa.

Čabarkapa je agenciji Mina-business kazao da ta dva zakona, koje je krajem jula usvojila Skupština, donose dosta korisnih novina od posebnog značaja za razvoj IT zajednice.

"Najznačajnija je svakako ta što konačno imamo set zakona koji će se sa pratećim podzakonskim aktima fokusirati na inovacije i definisati strateški pristup za razvoj istih. Bez inovacija ili bar praćenja modernih tehnoloških trendova nemamo šta da tražimo na globalnom tržištu“, poručio je Čabarkapa.

On je rekao da IT sektor, iako trenutno mali u poređenju sa turizmom, ima ogroman potencijal za rast, zbog velike globalne potražnje.

"Čak i u trenucima krize, IT sektor je generator vrijednosti, a ima i kapacitet za značajno dodatno zapošljavanje. Samim tim, bilo bi suludo neiskoristiti ovaj momenat za razvoj IT sektora i ujedno za diferenciranje naše ekonomije u korist veće otpornosti na eksterne šokove, jer iskreno govoreći - nemamo boljih alternativa“, tvrdi Čabarkapa.

On je podsjetio da sami zakoni definišu još mnogo konkretnih novina poput uspostavljanja Savjeta i Fonda za inovacije.

Čabarkapa je kazao da će efekat tih novina biti poznat tek u godinama koje slijede, a umnogome će zavisiti od toga kako te nove institucije budu funkcionisale i koliko će biti unapređenja u radu u odnosu na slične institucije u prethodnom periodu.

Start-upovi oslobođeni poreza na pet godina

Zakoni predviđaju da start up-ovi budu oslobođeni poreza do pet godina, kako bi se olakšao početak poslovanja.

"Za nas koji imamo želju da radimo na svojim inovativnim idejama kroz osnivanje start up preduzeća, Ministarstvo nauke, koje je predložilo zakon sa ovim olakšicama, predstavlja upravo čarobnog duha iz lampe koji ispunjava naše želje“, saopštio je Čabarkapa.

On je dodao da među članovima DevClub zajednice nema dileme po tom pitanju.

"Oslobađanje poreza do pet godina jeste značajna olakšica za start up preduzeća. Na svim anketama i analizama koje smo radili unutar zajednice u prethodnom periodu porezi i poreske procedure su jedna od najvećih barijera za one koji razmišljaju da se oprobaju u razvoju svojih inovativnih proizvoda. Ovo je tolika olakšica da se plašim da će institucije morati da uvedu kvalitetnu kontrolu kome odobravaju povlastice, da ne bi došlo do potencijalnih zloupotreba“, naveo je Čabarkapa.

Zakoni predviđaju i oslobađanje poreza na dobit od 100 odsto za ulaganje u start up-ove i fondove za finansiranje inovativnih projekata.

Prema riječima Čabarkape, sa tim predlogom praktično se podstiču crnogorska profitabilna preduzeća da počnu da preuzimaju obrasce ponašanja preduzeća na Zapadu, gdje je kultura investiranja u start up i inovativna preduzeća na mnogo većem nivou.

"Sa ovim podsticajem, preduzeća koja imaju sredstva na raspolaganju moći će da eksperimentišu u ulozi investitora“, kazao je Čabarkapa.

Pretpostavka je, kako je dodao, da će u toj ulozi, zbog svoje fleksibilnosti i biznis iskustva, biti uspješniji investitor od države, koja je skoro pa jedini subjekat trenutno koja podržava inovativne projekte kroz programe grantova.

Čabarkapa je saopštio i da je bitno imati realna očekivanja u kojem vremenskom periodu se efekti ovih zakona mogu manifestovati.

"Za sve promjene sistemskog tipa, gdje pored svih mogućnosti i resursa na raspolaganju treba i jaka baza kadra, neophodno je određeno vrijeme da prođe da bi oni koji to mogu na pravilan način ih iskoristili. Moja lična procjena je da se značajni efekti mogu očekivati tek za četiri do pet godina pod uslovom da se momentalno krene u reformu i popularizaciju IT obrazovanja na svim nivoima“, dodao je Čabarkapa.

Novina frilenseri kao posebna grupa

Novina u zakonima je i to što će frilenseri konačno postojati kao posebna grupa.

Popularno nazvani freelanceri, ova grupa stručnjaka, koristeći vrlo malo lokalnih resursa - sto, stolicu i lični kompjuter, izvozi svoje znanje, a praktično uvozi novac i pravi direktnu korist za crnogorski ekonomski sistem.

"Na ovoj argumentaciji, kroz saradnju sa Ministarstvom nauke, smo dali predlog da se ova grupa stručnjaka - klasifikovani kao freelanceri, prvi put definiše u našem zakonodavstvu. Kroz javnu raspravu svojim komentarima smo odbranili od brisanja članove zakona koji se tiču freelancera i u usvojenoj verziji freelanceri konačno postoje kao posebna grupa“, kazao je Čabarkapa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније