Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

04. 11. 2020. 17:05 >> 17:05

SASTANAK POSLOVNOG SAVJETA

PKCG zalaže se za unapređenje regionalne saradnje

Privredna komora (PKCG) se zalaže za unapređenje regionalne saradnje i podržava inicijative koje tome doprinose, a pri tome ne utiču na proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) svake pojedinačne države tog područja, saopštio je predsjednik PKCG-a Vlastimir Golubović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG-a, učestvovao na konstitutivnom sastanku Poslovnog savjeta Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6).

Navodi se da su u radu sastanka, pored članova Poslovnog savjeta, učestvovali predsjednici privrednih komora zemalja zapadnog Balkana, predstavnici Evropske komisije, Regionalnog savjeta za saradnju i CEFTA sekretarijata.

Iz PKCG-a su kazali da će poslovni savjet zastupati direktne interese privrede Zapadnog Balkana, kako u direktnoj komunikaciji sa vladama regiona, tako i kroz komunikaciju sa Evropskom komisijom i međunarodnim institucijama.

“U ime više od 350 hiljada kompanija koje okuplja KIF, pratiće otklanjanje barijera za uspešnije privređivanje unutar regiona i sa EU, te o tome redovno informisati zapadnobalkanske vlade i predlagati mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove”, navodi se u saopštenju.

U sastavu Poslovnog savjeta su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema koji posluju u cijelom regionu, imaju više od 25 hiljada zaposlenih i prihoduju preko 2,5 milijardi eura godišnje.

“Njegovim radom će se obezbjediti još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta, jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanje čvršćih regionalnih ekonomskih relacija”, kaže se u saopštenju.

Iz Crne Gore u Poslovnom savjetu su Dragan Bokan, Voli Trade, Sanja Ćalasan, Pivara Trebjesa i Stevan Milić, Portonovi Resort.

Iz PKCG-a su kazali da su privrednici tokom diskusije ukazali na izazove koji opterećuju regionalnu ekonomsku saradnju.

Oni su apelovali na međusobno priznavanje radnih dozvola, sertifikata, licenci, usklađivanje procesa fiskalizacija, implementaciju bespapirnog carinjenja, ocjenjujući da će se time doprinijeti bržem protoku roba i usluga u Regionu, te privlačenju vrijednih investicija.

Predsjednik Voli Trade Dragan Bokan ocijenio je da je energiju potrebno usmjeriti ka aktivnostima koje će ubrzati evropsku integraciju država ovog područja i doprinijeti razvoju njihovih tržišta, te pojednostavljenju protoka roba i usluga među njima.

“Svi zajedno moramo uticati na unapređenje uslova za poslovanje na Zapadnom Balkanu” poručio je Bokan.

Navodi se da će jedan od koraka Poslovnog savjeta biti skoro usvajanje pozicionog dokumenta sa prioritetima i stavovima poslovne zajednice Regiona koji se tiču stvaranja jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principu četiri slobode - protoka robe, ljudi, usluga i kapitala.

“Taj dokument će biti svojevrstan doprinos poslovne zajednice akcionom planu za uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tršišta, koji će biti predstavljen i usvojen od strane najviših predstavnika država Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji 10. Novembra”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније