Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 12. 2020. 11:05 >> 11:03
1

PZP

Istražiti pranje novca u oblasti igara na sreću

Ukoliko Vlada ne pokrene ozbiljnu istragu za pranje novca u sektoru igara na sreću, glavni učesnici ovih krivičnih dijela će se izvući i državi Crnoj Gori će ostati višemilionska šteta koju će morati da plaćaju građani Crne Gore, kazao je član GO Pokreta za promjene (PzP) Ratko Đurišić.

Đurišić kaže da je oblast igara na sreću jedna od najgore uređenih oblasti u Crnoj Gori.

"Da li je ovakvo stanje izazvano neznanjem ili nedostatkom struke bivše vlasti ili sa namjerom da se određenim licima obezbijedi ogromna finansijska dobit, to je pitanje koje nova Vlada mora u što kraćem roku da rasvijetli", navodi Đurišić.

On navodi da se novi Zakon o igrama na sreću koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca najavljuje već punih 12 godina.

"Novi zakon treba da definiše kvalitetniji nadzor svih priređivača igara na sreću, utvrdi nova pravila i norme za lutrijske igre kao i za rad i nadzor kazinada definiše pitanje rada terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima i da preciznije odredi uslove, način i kontrolu privređivanja igara na sreću preko interneta i drugih IT platformi kao i visinu koncesione naknade", kazao je Đurišić.

Član GO PzP-a ocjenjuje da Crna Gora ima veoma specifičan slučaj terminala za igre na sreću u ugostiteljskim objektima koji su počeli sa radom 2013. godine.

"Tadašnji ministri su legalizovali nezakoniti posao mijenjanjem Pravilnika o priređivanju kladioničarskih igara. Ustavni sud je 24.02.2017. godine donio odluku kojom je ukinut dio Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice "i u ugostiteljskim objektima” koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima, a terminali ni skoro četiri godine nakon toga nijesu uklonjeni. U ovom periodu određeni priređivači igara na sreću su ostavrili enromne prihode na štetu države i njenih građana i pod hitno se mora istražiti ko je od pojedinaca bivše vlasti omogućio ovakvo stanje i ko će krivično odgovarati zbog toga", navodi se u saopštenju.

Đurišić ističe da Vlada i ministar Spajić moraju da budu svjesni da novi zakon o igrama na sreću samo po sebi neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti.

"Nama je potrebna hitna sveobuhvatna istraga poslovanja svih priređivača na sreću u prethodnih deset godina. Prethodna vlast je dozvolila raznim članovima međunarodnoh kriminalnih organizacija da pokrenu svoje kockarnice i na taj način unizila dignitet Crne Gore. Ukoliko Vlada sada ne pokrene ozbiljnu istragu za pranje novca u sektoru igara na sreću, glavni učesnici ovih krivičnih dijela će se izvući i državi Crnoj Gori će ostati višemilionska šteta koju će morati da plaćaju građani Crne Gore", zaključio je Đurišić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније