Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 11. 2013. 13:52 >> 13:53

ISPUNILI TEK 15 ODSTO

IA: Vlada ignoriše preporuke DRI

Izvještaj o radu Državne revizorske institucije za prošlu godinu donosi zabrinjavajuće podatke o stepenu ispunjenosti njenih preporuka, koje je Skupština usvojila kao svoje zaključke, ocijenili su u Institutu Alternativa.

Iz te nevladine organizacije su saopštili da je ispunjeno tek oko 15 odsto preporuka izrečenih na završni račun budžeta, a DRI je utvrdila i da mnogi podaci Vlade o stepenu ispunjenja preporuka nijesu tačni.

"DRI je prošle godine prvi put dala uslovno mišljenje na završni račun budžeta za 2011. i izrekla čak 47 preporuka kako bi se stanje popravilo. U ovogodišnjem izvještaju DRI čitamo kako je od datih preporuka ispunjeno tek sedam", kažu iz Instituta Alternativa.

Sa druge strane, kako dodaju, 12 preporuka je sasvim zanemareno, dok je rad na ispunjenju ostalih uglavnom u ranim fazama implementacije.

"Ako se podsjetimo podatka iz prošle godine, kada je DRI ustanovila da je više od 70 odsto preporuka na završni račun za 2010. godinu ostalo neispunjeno, jasno je da postoji krupan, sistemski problem u Vladinom odnosu prema radu DRI", smatraju u Institutu Alternativa.

Ove brojke, kako navode, zabrinjavaju i zbog toga što se ne slažu sa evidencijom, koju je sama Vlada predočila kroz kvartalne izvještaje o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI. U velikom broju slučajeva, DRI je utvrdila da ocjene Vlade da je neka preporuka ispoštovana nemaju utemeljenje u praksi.

"Na primjer, dok Vlada tvrdi da je ispunila preporuku koja se ticala ugovora o djelu i zapošljavanju državnih službenika i namještenika na ovaj način, DRI daje konkretne podatke da preporuka nije ispunjena i da se situacija u ovom pogledu nije popravila", rekli su iz Instituta Alternativa.

Slična neslaganja, kako su ocijenili, između Vladinih i ocjena DRI se mogu primijetiti kod usklađivanja poslovanja potrošačkih jedinica sa zakonskim propisima, poreske kontrole, obračuna zarada zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova, radnih grupa, subvencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније