Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

07. 02. 2021. 18:10 >> 18:23
1

MENADŽMENT SAOPŠTIO

Bolji poslovni rezultat Rudnik uglja u prošloj godini

Rudnik uglja uspio je da u prošloj godini, koja je bila jako komplikovana, postigne bolji rezultat nego 2019, i to zahvaljujući predanom radu zaposlenih i naglašenoj poslovnoj disciplini, saopštio je njegov izvršni direktor, Slavoljub Popadić.

„Rudnik je, u uslovima pandemije i uz svakodnevno forsiranje poštovanja mjera epidemiološke zaštite, uspio da postigne nove rekorde u proizvodnji otkrivke, proizvede sve količine uglja koje je tržište tražilo, nastavi trend smanjenja troškova i ostvari dobit za koju očekuju da će biti preko 11 miliona EUR“, rekao je Popadić za list Elektroprivreda.

On je kazao da je ključni izazov u prošloj godini bilo uspostavljanje jake discipline u sprovođenju epidemioloških mjera i poslovnih procesa.

„Mislim da smo uspjeli u tome. Pandemija koronavirusa je značajno usložila poslovanje Rudnika, ali smo se pravovremeno reorganizovali i rezultati nijesu izostali“, naveo je Popadić.

On je dodao da je epidemija koronavirusa u jednom periodu napravila problem u isporuci uglja partnerima izvan Crne Gore, zbog zatvaranja granica i složenih procedura prelaska, kao i da su dnevne operacije dodatno usložene zbog obaveze nošenja maski, uspostavljanja fizičke distance i korišćenja dezinfekcionih sredstava.

„U početku smo imali dosta problema sa nabavkom opreme i repromaterijala koji su dolazili izvan Crne Gore, ali se to vremenom stabilizovalo i za sada funkcioniše normalno. Uspjeli smo da, uz velike napore, zadržimo trend smanjenja troškova, što je posebno važno sa aspekta dugoročne održivosti termoenergetskog sektora“, kazao je Popadić.

On je podsjetio da je Rudnik uglja polovinom 2014. godine bio na ivici stečaja, da mu je akumulirani gubitak bio preko 20 miliona EUR, koliko je bilo i kreditno zaduženje, dok je poreski dug prelazio 18 milionaEUR.

„Danas je Rudnik uglja profitabilna kompanija, koja posluje bez gubitaka, bez kreditnih zaduženja, sa reprogramiranim poreskim dugom koji je došao na nivo od oko 1,5 miliona EUR i koji će najkasnije u prvom kvartalu ove godine biti isplaćen u cjelosti“, saopštio je Popadić.

On je dodao da se dobit povećava iz godine u godinu, a da je 2019. iznosila 9,6 miliona EUR, dok se za prošlu očekuje preko 11 miliona EUR.

„Više faktora je doprinijelo poslovom oporavku Rudnika, a jedan od nabitnijih je značajno ubrzanje poslovnih operacija. Izmijenili smo model upravljanja, definisali nove pragove odgovornosti izvršnog i Odbora direktora, izmijenili pravilnike i ubrzali procese donošenje odluka, uredili sisteme organizacije sastanaka i izvještavanja, uveli jake funkcije kontrolinga, razdvojili kratkoročne od dugoročnih i kontrolne od operativnih funkcija“, naveo je Popadić.

U kompaniji su, prema njegovim riječima, izmijenili modele kratkoročnog i dugoročnog planiranja i uspostavili bolje modele praćenja realizacije dogovorenog.

„Značajna povoljnost je bila i to što smo svo vrijeme u Odboru direktora imali sjajne profesionalce i finansijske eksperte, odličnu klimu uzajamnog povjerenja, tako da je ukupna energija bila isključivo fokusirana ka unapređenju poslovanja. Kao rezultat, značajno smo podigli produktivnost, smanjili operativne troškove, tri puta povećali prodaju na stranom tržištu i podigli nivo godišnje proizvodnje otkrivke preko 45 odsto“, kazao je Popadić.

Fokus Rudnika je, kako je saopštio, i dalje na optimizaciji troškova proizvodnje i najveći broj aktivnosti je usmjeren u tom pravcu.

„Paralelno pokušavamo da, iz godine u godinu, povećavamo zarade zaposlenih, što nije lako harmonizovati sa ambicijom smanjenja ukupnih troškova. U principu, primarna orjentacija je na podizanju produktivnosti, kroz bolju organizaciju rada, nabavku nove mehanizacije i podmlađivanje radne snage“, rekao je Popadić.

On je ponovio da je Rudnik uglja ulaskom u EPCG grupu dobio dugo željenu finansijsku i proizvodnu stabilnost i ušao u nabavku nove mehanizacije i izgradnju ključnih rudarskih objekata.

„Nesporno je da se svaki uloženi euro vratio kroz povećanje proizvodnih i finansijskih rezultata. Novonabavljeni bageri i damperi su direktno doprinijeli povećanju obima realizovane otkrivke, preseljenje DTO (Drobilica, Transporter, Odlagač) sistema je direktno uticalo na smanjenje troškova proizvodnje, a izgradnja nove, moderne hale za održavanje, na veću raspoloživost rudarske mehanizacije“, saopštio je Popadić.

On je dodao da je uveden novi informacioni sistem (ERP) i moderni sistem video nedzora koji pomaže u praćenju proizvodnog procesa i nivoa bezbjednosti u Rudniku uglja.

Popadić je naveo da se rudnici uglja suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

„Svjedoci smo planova za gašenje velikog broja rudnika širom EU, privreda i domaćinstva se orjentišu na alternativne energente, a suočavamo se sa novim, jako visokim ekološkim taksama. Mi smo u saradnji sa EPCG usaglasili model koji bi trebalo da obezbijedi održivo poslovanje termoenergetskog kompleksa u narednih 30 godina“, kazao je Popadić.

On smatra da je u narednom periodu neophodno uraditi dodatne napore da se ispune planovi iz modela i poslovanje učini održivim. Tome će, kako je dodao, značajno doprinijeti ekološka rekonstrukcije Termoelektrane, koja je u toku i koja će omogućiti ispunjavanje strogih standarda.

„Projektovane aktivnosti se do sada odvijaju u skladu sa planom i zbog toga sam optimista da će Rudnik nastaviti da igra važnu ulogu u razvoju Crne Gore i u narednih 30 godina“, zaključio je Popadić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније