Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 02. 2021. 11:13 >> 11:13
1

INICIJATIVA SDP-A

Traže sastanak sa Spajićem zbog zakona koje su predložili

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je od ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića sastanak povodom zakonskih predloga kojima su predložili smanjenje opterećenja za poslodavce, kao i pravedniji način dodjeljivanja dječijeg dodatka.


Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković zatražila je prijem kod Spajića i zbog toga što građani i zainteresovana javnost nijesu imali mogućnost učestvovanja u javnoj raspravi o predloženim zakonskim inicijativama koje su date u skupštinsku proceduru, a koji su direktno ili indirektno vezani za to ministarstvo.

"Činjenicom da je predlagač ovih zakon grupa poslanika, a ne Vlada izbjegnut je i suštinski i formalno neophodni socijalni dijalog i javna rasprava. Udruženja radnika i udruženja poslodavaca već su se javno oglasila, dajući svoje primjedbe i predloge", saopštio je član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković. 

Smatraju da uvećanje minimalne zarade za koje se SDP godinama zalaže treba pratiti i rasterećenje poslodavaca, jer su, kako navodi. naši poslodavci ubjedljivo najoporezovaniji u regionu.

"Da li to učiniti smanjenjem stope doprinosa, ili uvođenjem startnog neoporezivog dijela zarade, čime bi postigli i suštinsku progresivnost u oporezivanju, stvar je dogovora, ali je neophodno umanjiti opterećenje na zarade, istovremeno sa rastom minimalne zarade. Podsjećamo, takva zakonska inicijativa, upućena od poslanika SDP-a nalazi se u skupštinskoj proceduri", rekao je on.

Podsjeća da je SDP predala u proceduru amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima se predlaže promjena kako bi se djeci obezbijedili pravo na dječiji dodatak do redovnog završetka obaveznog osnovnog obrazovanja, kada je realno i potrebniji, jer su obaveze veće.

"Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta. Potrebe djece u školskom uzrastu su veće, a društvo ne smije dozvoliti da zbog siromaštva roditelja djeci bude otežano školovanje. Time ne gube samo djeca iz siromašnih porodica kojima se otežava školovanje – predodređuju da sjutra budu siromašni roditelji, i stvara ciklično siromaštvo, već gubi cijelo društvo koje ne koristi njihove potencijale", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније