Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dan ]

20. 02. 2021. 09:07 >> 09:10
2

SINDIKAT

Ne odustaju od zahtjeva za plaćeni dopunski rad

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je za Dan da se dopunski rad nastavnika u ovoj školskoj godini mora platiti po zakonskoj normi.

Ističe da već duže vrijeme u Podgorici nemaju zamjene za nastavnike matematike, fizike, hemije i još nekih prirodnih nauka. Savović kaže da je drugo polugodište u školama počelo i pored veoma zahtjevnih uslova zbog epidemije virusa korona. Navodi da prosvjetni radnici i dalje nemaju obezbijeđenu ličnu zaštitnu opremu za rad u učionicama.

“Dopunski rad se mora platiti u onom odnosu kako je to zakonska norma. Pozdravljam aktivnost ministarstva prema u pravama škola da se konačno utvrdi broj kolega koji su radili i držali časove preko norme. To je na tragu inicijative SPCG da ne tražimo povećanje zarada u ovim uslovima, nego tražimo samo da se plati ono što su naše kolege odradile i odrađuju. Prosvjetni radnici su još jednom položili ispit pred ovim društvom. Situacija u podgoričkim školama je takva već odavno, nemamo zamjena za znatan broj predmeta iz prirodnih nauka. Tačan broj kolega koji su na bolovanju vjerujem da nema ni ministarstvo. Broj kolega se vrlo često mijenja. Ne znam koliko kolega i učenika je zaraženo kovidom, a koliko njih ima druge zdravstvene komplikacije izazvane premorom ili nekom drugom bolešću”, ističe Savović.

Navodi da ne zna koliko i da li ima kolega koji uzimaju bolovanje zbog teške situacije i protesta.

“Rijetko koja škola u Podgorici ima čiste modele preporučene iz ministarstva. Većina škola i kolega prilagodili su nastavu interesima učenika da budu svakodnevno u škol i, tako da većina od nas drži dosta časova preko norme. Što se tiče opreme, nastavnici uglavnom koriste ličnu opremu, svoje maske i vizire. Posebno imponuje zalaganje higijeničarki koje daju maksimum kako bi se izvršila dezinfekcija. U pregovorima koji slijede i Sindikat prosvjete i ministarstvo moraju naći načina da im se stimuliše rad”, poručuje Savović.

Savović upozorava da su uslovi za učenje i primjena tokom godine doveli upitnim i rezultate ove školske godine.

“I to nije problem. Problem je naredna godina. Ovu smo pa skoro izgubili što se tiče vaspitnoobrazovnih ishoda. Problem je ta nova realnost jer će i naredna godina biti ovakvau ovim uslovima. Sad moramo definisati pravilnike o radu u uslovima pandemije koji će propisati uslove vaspitnoobrazovnog procesa. Ali prije svega i osnovno je da ministarstvo postavi osnovnu strategiju. Kakvog učenika želi ova država? Šta treba da zna taj učenik i koji su to obrazovni profili”, navodi Savović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније