Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

24. 09. 2021. 07:10   >>  07:11

CBCG

Raste tražnja građana i privrede za kreditima

Tražnja stanovništva i privrede za kreditima porasla je u drugom kvartalu ove godine zbog povećane finansijske potrebe za refinansiranjem dugova, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U bankama smatraju da je tražnja stanovništva i dalje pod jakim uticajem pogoršane ekonomske situacije izazvane dominantno pandemijom korona virusa.

Osim zbog refinansiranja, građani su kredite tražili radi nabavke trajnih potrošnih dobara i kupovine nepokretnosti.

"U trećem kvartalu očekuje se dalji rast tražnje stanovništva za kreditima. U smjeru pada tražnje mogle bi djelovati niže zarade i smanjenje zaposlenosti, lošija situacija na tržištu nekretnina, kao i povećanje kreditiranja stanovništva od nebankarskih institucija", navodi se u izvještaju CBCG o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u drugom kvartalu.

Teško do stambenih kredita

U drugom kvartalu ublaženi su kreditni standardi za stanovništvo, pa su građani lakše dobijali potrošačke i druge kredite, izuzev stambenih.

Dio bankarskog sektora očekuje da će standardi biti pooštreni u trećem kvartalu, prvenstveno zbog većih troškova izvora sredstava, povećanja nenaplativosti potraživanja, većeg rizika zahtijevanog kolaterala i smanjena spremnost banaka na preuzimanje rizika.

"Rezultati ankete pokazuju da će konkurencija nastaviti da djeluje u smjeru ublažavanja kreditnih standarda za stanovništvo i u trećem kvartalu. Banke očekuju da bi moglo doći do poboljšanja ekonomske situacije u narednom periodu, što će se pozitivno odraziti na percepciju rizika i kretanje standarda prilikom odobravanja kredita stanovništvu", konstatuje se u izvještaju CBCG.

Pozajmice preduzećima

Bankari smatraju da će u trećem kvartalu nastaviti da raste i tražnja privrede za kratkoročnim i dugoročnim kreditima, zbog finansijskih potreba preduzeća i to najvećim dijelom za ulaganja u obrtna sredstva, restrukturiranje dugova, te kapitalne investicije.

"Rast nenaplativosti potraživanja, blago povećanje rizika zahtijevanog kolaterala i blago smanjenje spremnosti na preuzimanje rizika mogli bi u narednom kvartalu djelovati u smjeru pooštravanja kreditnih standarda za privredu", navodi se u izvještaju.

Istovremeno, očekuje se da do kredita lakše dođu mikro, mala i srednja preduzeća.

"Biće nastavljeno ublažavanje kreditnih uslova privredi po pitanju smanjenja kamatnih marži. Ne očekuje se uticaj ročnosti na promjene kreditnih uslova", kaže se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније