Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Mina Business ]

31. 10. 2021. 19:29 >> 19:40
1

PKCG

Sektoru energetike potrebne postepene promjene

Promjene u sektoru energetike, iako su nezaustavljive, treba da budu postepene, uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema, ocijenio je predsjednik Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG) i direktor kompanije Mezon, Nikola Kovačević.

“Prelazak na obnovljive izvore energije postao je imperativ širom svijeta. Radi se o trendu koji je izuzetno važan, čak ključan za opstanak planete i koji ne smije zaobići nijednu zemlju koja razmišlja o svojoj budućnosti”, rekao je Kovačević u intervjuu za Glasnik PKCG.

On je podsjetio da je Crna Gora dostigla nacionalni cilj za učešće obnovljivih u ukupnim izvorima energije, ali i da je još jedna važna tema Termoelektrana (TE) Pljevlja, koja je veliki proizvođač električne energije i važan energetski subjekat.

“To pitanje će zahtijevati vrijeme, sredstva i ozbiljno promišljanje, kako bi bilo riješeno na najbolji mogući način. Potrebno je naći balans između zahtjeva koje donosi energetska tranzicija, s jedne strane, i energetske stabilnosti i socijalnog momenta, s druge”, poručio je Kovačević.

On smatra da je među ključnim izazovima energetske tranzicije upravljanje energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora i njeno skladištenje.

“Teško je iskontrolisati količinu energije koju ćemo u sistem propustiti kroz solarne panele ili vjetroelektrane, a znamo da je svaki energetski sistem projektovan do određenih limita. Zbog toga, paralelno sa razvojem obnovljivih izvora, treba što prije raditi i na primjeni posebnih softverskih rješenja, uz pomoć kojih bi se prevazišao taj izazov i upravljalo tako proizvedenom energijom na jednostavan i predvidljiv način”, saopštio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, posebno treba voditi računa o kvalitetu opreme i uspostavljanju standarda u toj oblasti, kako bi se spriječilo potencijalno "prljanje" mreže.

“Sve aktere čekaju velike promjene, jer nije dovoljno samo da ispunimo neku zadatu cifru. Cijeli sistem mora što prije početi i svoju unutrašnju pripremu za energetsku tranziciju”, rekao je Kovačević i pohvalio članstvo Crne Gore u Međunarodnom savezu država posvećenom prelasku na obnovljive izvore energije (PPCA)

On je, osvrćući se na situaciju u sektoru energetike i rudarstva u Crnoj Gori, ocijenio da je pandemija danijela snažan cjenovni, a potom i šok na strani potražnje.

“U sektoru energetike prošle godine smo svjedočili stopiranju projekata i izostanku novih, te smanjenju broja zaposlenih u situaciji usporene ukupne ekonomske aktivnosti. Sada se nalazimo u okviru kada počinje postepeni oporavak, jer je potražnja ponovo prisutna”, kazao je Kovačević.

On je naveo da će stabilizacija cijena biti jedan od ključnih izazova za sektor u narednom periodu, te da će i udvostručene cijene dozvola za emisiju ugljen dioksida na evropskom tržištu takođe imati određene implikacije.

“EU je u svojim razvojnim dokumentima prepoznala zelenu ekonomiju kao jedan od vektora rasta i mehanizama za prevazilaženje negativnih ekonomskih posljedica pandemije. U tome vidim šansu za sektor, koju treba pametno iskoristiti, posebno u dijelu korišćenja finansijskih sredstava koje obezbjeđuje EU”, poručio je Kovačević.

On je dodao da će Odbor Udruženja energetike i rudarstva, zajedno sa predstavnicima uključenih subjekata, u narednom periodu raditi na iznalaženju novih pravaca razvoja tih sektora i prilagođavanju novoj realnosti, koju je nametnula pandemija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније