Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

10. 11. 2021. 12:20 >> 12:21

MFSS

Pomoć opštinama za programsko budžetiranje

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Slovačke, u okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori", sprovodi obuke za prelazak opština na programsko budžetiranje.

U cilju adekvatne pripreme jedinica lokalne samouprave za primjenu koncepta programskog budžetiranja i izradu srednjoročnog budžetskog okvira, organizovane su radionice na temu "Programski budžet i srednjoročni budžetski okvir u opštinama u Crnoj Gori".

Vlada Crne Gore od ove godine ima punu primjenu programskog budžeta.

"Programsko budžetiranje predstavlja koncept upravljanja javnim finansijama, koji ima za cilj da poboljša efikasnost i djelotvornost javne potrošnje i poveća transparentnost i odgovornost u korišćenju javnog novca. Srednjoročni budžetski okvir povezuje proces donošenja javnih politika i postavljanje prioriteta u procesu izrade budžeta na osnovu srednjoročnih (obično trogodišnjih) projekcija prihoda, rashoda i trendova (demografskih i sl.) koji mogu imati uticaj na programske aktivnosti", pojasnili su iz MFSS.

Napominju da je u sklopu ovog projekta, imajući u vidu potrebu sprovođenja obuka i unapređenja kapaciteta jedinica lokalne samouprave u ovim značajnim oblastima, od 27. oktobra do 9. novembra 2021. godine održane su četiri radionice.

Predavači su bili slovački konsultanti Martin Valentovič, Danka Kovalova i Jan Marusinec.

Radionicama su prisustvovali i imali aktivno učešće sekretari za finansije, službenici lokalnih službi za finansije, kao i službenici potrošačkih jedinica opštinskih budžeta svih jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori.

"Osim uspješno odrađenih obuka, slovački konsultanti su pripremili i priručnike za programski budžet i srednjoročni budžetski okvir da bi se ove aktivnosti mogle efikasno implementirati", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније