Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

03. 02. 2022. 09:31 >> 14:51
2

UREDNIK U DW

"Crna Gora daleko od njemačkog standarda"

Crna Gora je prilično daleko od njemačkog i evropskog standarda, ali su potezi poput programa Evropa sad smisleni i učinkoviti, kazao je urednik Dojčevelea Jakov Leon.

Leon, koji se za Jutarnji program TVCG javio iz Kelna, kazao je da je prosječna bruto zarada prošle godine u Njemačkoj iznosila 3.950 eura.

“U zavisnosti od naplata i izdvajanja, kao i različitih grupa oporezivanja, na osnovu te sume, iznos neto zarade bi mogao biti 2.100 i 2.400 eura tako da čovjek godišnje u Njemačkoj otprilike zaradi oko 25.000 eura. Podjednako važno istaći jeste da žene zarađuju oko 10 do 15 odsto manje od muškaraca i Njemačka se sa tim problemom bori godinama”, dodao je njemački novinar.
Leon ističe da plate u toj zemlji konstantno rastu, ali i cijene.

“U prethodne tri godine taj porast je iznosio 2 do 3 odsto godišnje”, objašnjava urednik u njemačkom Javnom servisu (DW).

Najviše zarađuju građani Njemačke koji rade u domenu informacija i komunikacija, oblasti energetskog snabdijevanja, finsijskim poslovanjim i pružanju osiguravajućih usluga.
“Najmanje se zarađuje u ugostiteljstvu”, istakao je Leon i objasnio da je rast cijena retko dramatičan.

“A ko ne troškarite previše, imaćete novca za neki novi auto na kredit ili lizing, odmor sa cijelom porodicom i neke sitnice koje volite”, kazao je on.

Prema njegovoj procjeni, Crna Gora je nažalost i dalje prilično daleko od njemačkog i evropskog standarda.

“Poput Evropa sad smisleni su i učinkoviti, jer ublažavaju teret po kućni budžet građana, ali to nije dovoljno“ naveo je Leon i istakao: „Ono gdje su vaše pretpostavke o nerealnim cijenama i troškovima tačna jesu cijene namirnica”.

Urednik u Dojče veleu, koji zbog raznih projekata često boravi u Crnog Gori, uporedio je aktuelne cijene u Njemačkoj i Crnoj Gori.

“Cijena najjeftinijeg suncokretovog ulja je 1,80 eura, najjeftiniji kilogram brašna košta 0,75, kilogram krompira 2,20. Litar mlijeka košta 0,75 eura, jogurta 0,99 eura. Najjeftiniji šampinjoni kreću se od 4,99 eura, kilogram zelene salate je nešto manje od 11 eura, paprika 2,80 eura, pomorandže 2,99 i banane mogu da se nađu ispod eura”, kazao je on.

Jedino što je ozbiljnije poskupilo u odnosu na prethodnu godinu jeste pivo. Cijena nekih piva uvećana je za 50 centi. Malo se promijenila cijena jaja, povrća, tjestenina, čokolade, kafe.
“Na osnovu ovih podataka možemo zaključiti da je potrošačka korpa skuplja, ne mnogo, nekih 12 do 13 odsto zavisno od toga kakve proizvode koristite”, objašnjava Jakov Leon i ističe da je to ono „što građane Crne Gore opravdano iritira“.

Kada je riječ o gorivu, cijena se mijenja u zavisnosti od toga kada ga točite.

“Cijena supera je trenutno 1,72-1,73 i ona je veća tokom dana, niža oko 5, 6 sati popodne, kada su svi kod kuće. Što se dizela tiče, drastično je poskupio u poslenjih nekoliko mjeseci i kreće se od 1,59-1,64 eura. Stručnjaci najavljuju da će cijene goriva i dalje rasti ove godine”, kaže on.

Da je Njemačka zemlja automobila potvrđuje i činjenica da je preko 2,6 miliona vozila prodato tokom prethodne godine, a prosječno je za nobi automobil izdvojeno oko 33 hiljade eura.
“Kada je riječ o struji, ona je trenutno na nivou od 34 centa po kilovatu, dok će za grijanje Njemci ove sezone morati da izdvoje 100 eura više”, naveo je on.

Oko 75% građana Njemačke imalo je najmanje pet dana odmora „van kuće“.

“Omiljene turističke destinacije bile su Španija, Italija, Austrija i Turska, i suma koju su izdvajali iznosila je 1.200 eura, odnosno 80-100 eura po danu”, kazao je Leon, navodeći da su Nijemci nacija koja najviše putuje.

Na pitanje ima li smisla porediti cijene u Njemačkoj i Crnoj Gori, imajući u vidu nevedene stavke i razlike u standardima, Leon je za RTCG portal rekao: „Građani Zapadnog Balkana treba da steknu pravu sliku o tome kako se živi na Zapadu, jer im se taj standard često obećava. Poredjenje nema nikakvu skrivenu poruku, već demistifikaciju motiva ili potvrdu tvrdnji, poput one da su cijene namirnica u Crnoj Gori na nivou onih u Evropskoj Uniji“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније