Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 12. 2013. 13:04 >> 13:10

MONSTAT

BDP u trećem kvartalu veći 4 odsto

Bruto domaći proizvod Crne Gore, u trećem kvartalu ove godine, iznosio je 1,08 milijardi eura, što je četiri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su preliminarni podaci Monstata.

Direktor Monstata, Gordana Radojević saopštila je da je nominalna stopa rasta BDP-a u periodu od jula do kraja septembra iznosila 5,8 odsto, a realna stopa četiri odsto.

„Shodno rezultatima obračuna BDP-a za prvi, drugi i treći kvartal, aktivnost crnogorske ekonomije za devet mjeseci ove godine, mjerena realnom stopom rasta BDP-a, bila je veća 3,1 odsto u odnosu na isti period prošle“, rekla je Radojević na konferenciji za novinare, prenosi Mina Business.

Ona je, komentarišući razlike u podacima BDP-a koje saopštava Vlada i Monstat, navela da se, kada je Zavod za statistiku u pitanju, govori o zvaničnoj statistici koja mjeri prošlost i ono što se desilo.

„Kreatori makroekonomske ili druge politike do trenutka kada se objavi zvanična statistika koriste projektovane stope do kojih dolaze svojim internim analizama ili koriste projekcije međunarodnih institucija“, rekla je Radojević.

Ona je dodala da je praksa pokazala da se nakon objave Monstatovih podataka, oni koriste kao zvanična statistika i osnov za kreiranje politika domaćih i međunarodnih institucija.

Najmanja stopa nezaposlenosti u posljednje tri godine

Radojević je dodala da je pozitivan rast ekonomske aktivnosti u trećem tromjesečju ove godine generisan rastom u sektorima poljoprivrede, turizma, prerađivačke industrije i trgovine.

„Pozitivan ekonomski rast u trećem kvartalu imao je značajan uticaj i na kretanja na tržištu rada. Prema podacima Monstata anketna zaposlenost u trećem kvartalu iznosila je 17,8 odsto što je ujedno i najmanja stopa nezaposlenosti u posljednje tri godine“, objasnila je Radojević.

Broj zaposlenih u trećem kvartalu u odnosu na prethodni bio je veći 2,8 odsto, dok je broj nezaposlenih bio manji 6,2 odsto.

Radojević je navela da će Monstat, shodno godišnjem planu istraživanja, podatak o BDP-u za četvrti kvartal objaviti 90 dana nakon isteka trećeg, a konačne podatke o BDP-u za ovu godinu u septembru naredne godine.

Iz Monstata su danas osim podataka o obračunu BDP za treći kvartal, predstavili i rezultate ankete o radnoj snazi i stopi nezaposlenosti za isti kvartalni period.

Savjetnik u odsjeku tržišta rada, uslova života, potrošnje domaćinstva i socijalnih usluga u Monstatu, Ivana Tanjević, saopštila je da su neki od glavnih indikatora koji su dobijeni na uzorku od 2,68 hiljada domaćinstava stopa aktivnosti koja za treći kvartal ove godine iznosi 51,1 odsto, stopa zaposlenosti koja iznosi 42 odsto i stopa nezaposlenosti 17,8 odsto.

„Od ukupnog broja nezaposlenih u trećem kvartalu ove godine, koji iznosi 45,7 hiljada, 66 odsto čini starosnu grupu od 25 do 49 godina, 19 odsto od 15 do 24 godine, a 14 odsto od 50 do 64 godine života“, precizirala je Tanjević.

Stopa nezaposlenosti, kako je navela, bilježi pad kroz posljednja tri kvartala i u trećem iznosi 17,8 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније