Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 12. 2013. 18:30 >> 18:30

ZA 2014.

Nikšić: Usvojen budžet od 36,3 miliona

Skupština Opštine Nikšić usvojila je danas budžet za narednu godinu vrijedan 36,3 miliona eura, kao i rebalans ovogodišnjeg kojim su ovogodišnji planirani prihodi i rashodi smanjeni za oko 5,9 miliona na 35,7 miliona eura.

Odbornička većina u gradskoj Skupštini, koju čine predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), procijenili su da će se gradska kasa u narednoj godini puniti iz sopstvenih prihoda sa 18,2 miliona eura, zakonom od ustupljenih sredstava sa 2,3 miliona, Egalizacionog fonda 5,3 miliona i budžeta države sa 3,2 miliona eura.

Operativni dio budžeta predviđen je na 22,8 miliona eura, a kapitalni na 13,4 miliona ili 32,7 odsto i odnosi se, kako je saopšteno, samo na investicije za koje postoje realni izvori finansiranja, a sve u cilju otplate obaveza iz prethodnog perioda u što većem obimu.

Za otplatu tekućih dugova planirano je 2,5 miliona eura i vraćanje skoro deset miliona prenesenog duga iz prethodnih godina.

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Đoko Krivokapić kazao je da je budžet realan i da će omogućiti jačanje finansijske stabilnosti Opštine Nikšić i izvršenje osnovnih obaveza.

“Pokušali smo da budemo umjereni optimisti imajući u vidu izvorne prihode u koje smo računali i 6,2 miliona eura za koje se nadamo da ćemo dobiti u sudskom sporu od države za sanaciju štete od eksplozije na Viru. Pokušavamo i da u komunikaciji sa relevantnim bankarskim institucijama van Crne Gore prepakujemo postojeće kredite i izdejstvujemo niže kamatne stope, duže rokove otplate i grejs period“, objasnio je Krivokapić.

On je ocijenio da je planirana budžetska brojka visoka i da nije strašno ni kada bi se eventualno radio rebalans. Krivokapić je rekao da bi volio da razlog izmjene, ukoliko bi se to desilo, budu povećani prihodi.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović ocijenio da je budžet od 36,3 miliona eura, iako na prvi pogled optimističan, dosta realan i ostvariv.

Odbornik Demokratskog fronta Arsenije Lalatović kazao je da budžet nema razvojnu komponentu i da je neostvariv, zbog čega bi, kako je ocijenio, trebalo na istoj današanjoj sjednici odmah usvojiti njegov rebalans.

Njegov kolega Janko Milatović je saopštio da je za plate zaposelnih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama namijenjeno više od četiri miliona eura.

Milatović je precizirao da se za zarade u četiri ustanove kulture planira 1,2 miliona eura, a za programske aktivnosti svega 62 hiljade ili 6,1 odsto.

„Nijesam za tjeranje ljudi na ulicu, ali ni za primanje novih u ovoj situaciji, već se nešto mora mijenjati“, rekao je Milatović.

Predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP) Veselinka Peković kazala je da je budžet za ovu godinu namjerno naduvan zbog izbora, zbog čega se sada pegla i niveliše, a da se isto planira i za narednu godinu.

„Svaki treći euro prihoda u gradskoj kasi za narednu godinu namijenjen je za otplatu dugova, a svaki peti euro pozajmljen“, dodala je Peković.

Odbornik Pozitivne Jovo Radulović ocijenio je da je realan iznos za narednu godinu 20 miliona EUR, ali sa dubokim rezovima.

Radulović je kazao da umjesto realne cifre lokalna uprava građane dodatno zadužuje za još sedam miliona eura, čime je budžet pretvoren u nedomaćinski i rasipnički.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније