Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 12. 2013. 08:23 >> 08:37
8

2014. GODINA

Usvojen budžet, penzije miruju

Skupština Crna Gore usvojila je sinoć nakon cjelodnevnog rada budžet za narednu godinu, koji je projektovan na iznos od milijardu i po eura. Amandman poslanika SDP-a Damira Šehovića o naplati poreskog duga Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u iznosu od 50 miliona eura, sastavni je dio zakona o budžetu za narednu godinu.

 

Predloženi budžet dobio je 44 poslanička glasa, protiv su bila 24 poslanika. Uzdržanih nije bilo. 

Rasprava o budžetu počela je prošle sedmice. Poslanici opozicionih partija, ali i manje članice vladajuće koalicije, tražili su tokom raprave promjenu ekonomske politike, manja opterećenja na standard građana i hitno rješavanje pitanja otplate duga.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da očekuje dalji oporavak javnih finansija i saopštio da je danas značajno premašen plan ostvarenja prihoda za decembar.

„Naplatili smo visoku sumu od 16,5 miliona eura, a ostala su još dva dana knjiženja i ako tako nastavimo smanjićemo deficit i prekoračiti granicu viška prihoda u odnosu na uporedni period od 110 miliona eura. Ukoliko nastavimo tim putem, uz realizaciju brojnih razvojnih projekata, nastaviće se dodatna stabilizacija javnih prihoda u narednoj godini“, rekao je Žugić.

Kapitalni budžet veži za 25 miliona

Budžetom za narednu godinu predviđen je maksimalni nivo deficita do dva odsto odnosno preciznije 1,99 odsto.

Kapitalni budžet, kao najvažnija razvojna komponenta, veći je u odnosu na prethodni period za preko 25 miliona EUR i iznosi nešto više od 90 miliona eura.

Budžet se temelji na planiranom rastu ekonomskih aktivnosti od 3,6 odsto, izvornim prihodima od 1,257 milijardi EUR ili 35,8 odsto procijenjenog BDP-a.

Prihodna strana budžeta povećaće se 8,2 odsto u odnosu na plan ostvarenja za ovu godinu. Izdaci budžeta su planirani na nivou od 1,328 milijardi EUR, tako da je apsolutni izraz deficita planiran na nivou od 71 milion EUR.

Budžetom su planirane garancije u iznosu od 25 miliona EUR. Zaduženje je nešto niže nego prošle godine i iznosi 240 miliona EUR.

Poslanici su sinoć usvojili i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom je predviđeno zamrzavanje penzija i u narednoj godini. Za Zakon je glasao 41 poslanik, a protiv je bio njih 21.

Penzioneri briga opozicije

Poslanik SNP-a Neven Gošović kazao je da je u ovoj godini ušteđeno oko 12 miliona eura jer nijesu usklađivane penzije, iako su se stekli uslovi za to "jer su povećani prihodi u odnosu na plan", što je, kako je rekao, bio jedan od zaključaka Skupštine da će u toj situaciji biti izdvojena sredstva za socijalna davanja i penzije, prenijela je Mina.

„Bili su stvoreni uslovi, ali ni jedno ni drugo nije uvaženo. Ali šta očekivati od vlasti koja je prije nekoliko godina uskratila pravo penzionera na osam penzija“, kazao je Gošović.

Na pitanje Gošovića koliko je trebalo izdvojiti da bi došlo do usklađivanja penzija i koji je to iznos koji će ugroziti likvidnost budžeta, ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković je odgovorio da bi prema podacima za 11 mjeseci, uskađivanje bilo 1,8 odsto ili 7,2 miliona EUR.

Emilo Labudović iz Demokratskog fronta kazao je da ispada da su svih 120 hiljada penzionera briga opozicije, a svi glasaju Demokratsku partiju socijalista (DPS). On je pozvao vlast da objasni penzionerima zašto im uskraćuju ono što su pošteno zaradili dižući zemlju iz pepela.

Zorica Kovačević iz DPS-a kazala je da briga o penzionerima ne pripada samo opoziciji ili poziciji, već se iz dosadašnjeg ponašanja Vlade i države ne može reći da država ne vodi računu o njima.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније