Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 01. 2014. 11:32 >> 11:33

VUKČEVIĆ ZAHTIJEVA

Vlada da riješi pitanja "Dakićevaca"

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike "Radoje Dakić" zatražili su od Vlade da im opredijeli sredstva za rješavanje njihovih pitanja jer, kako su objasnili, realna vrijednost kolaterala daleko prevazilazi obaveze preduzeća.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca „Radoja Dakića“, Milan Vukčević rekao je agenciji Mina-business da je danas osam godina od kada je radnicima prestao radni odnos i od kada su im pravosnažno dosuđene neisplaćene zarade.

„Za njih se vrijeme mjeri prije i poslije toga datuma. Tražimo zarađene lične dohotke od države Crne Gore kao osnivača i većinskog vlasnika, protiv koje smo podnijeli tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u martu 2010.“, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, netačna je tvrdnja pojedinih zvaničnika da su radnici „Radoje Dakića“ ostvarili sva prava prema aktuelnom zakonu i Kolektivnom ugovoru.

„Poslodavac je bio dužan da shodno članu 107 važećeg Kolektivnog ugovora da zaposlenima isplati otpremninu u iznosu od 1,1 hiljadu eura za svaku godinu radnog staža. Zaposleni su zakinuti za preko 15 miliona eura, s obzirom na to da im je isplaćeno samo 380 eura po godini staža“, precizirao je Vukčević.

Pored toga, kako je dodao, neisplaćeno je 77 plata i nepovezan radni staž.

„Zbog neodgovornog odnosa većinskog vlasnika i menadžmenta u međuvremenu je otuđen i određeni dio imovine čija je procijenjena vrijednost bila preko deset miliona eura“, saopštio je Vukčević.

On smatra da se opraštaju porezi tajkunima i prvatnim kompanijama čime se, kako je kazao, primjenjuje socijalizam za bogate, a kapitalizam za siromašne građane.

„Preduzeće je uništeno i sada nije cilj postavljanje fabrike na noge već da se njenom privatizacijom puni budžet i izbjegnu ugrađivanja lokalnih moćnika i povezanih firmi što je do sada bio slučaj“, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, neproduktivna imovina i danas opterećuje bilanse preduzeća koje ne proizvodi robu, a postoji kao pravno lice koje proizvodi gubitke.

Bivši radnici „Radoja Dakića“ od početka 2009. organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga porasla je na oko 48 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona EUR koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније