Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Т.Г.

02. 08. 2023. 10:00 >> 10:07
1

DRI

Pod lupom javne nabavke i zarade zaposlenih Opštine Nikšić

Državna revizorska institucija (DRI) izvršila je finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti Završnog računa budžeta Opštine Nikšić za 2022. godinu, i izrazila uslovno mišljenje na finansijsku reviziju tog računa i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti, navodi se u dokumentu DRI. Kako su naveli, Opština Nikšić je dužna da do 15. septembra Državnoj revizorskoj instituciji dostavi Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara iduće godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Kako ističu, mišljenje je na bazi sprovedene revizije i Izjašnjenja Opštine Nikšić na Preliminarni izvještaj, donio nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Zoran Jelić (član Senata – rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (predsjedavajući Senatom – član Kolegijuma), a finansijskom revizijom je utvrđeno da je Opština Nikšić planirala Odlukom o budžetu iznos od 2.635.346 eura, dok je Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu planiran iznos od 1.158.870 eura.

U tom trenutku, navodi se u dokumentu, izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 1.814.830,78 eura, odnosno, više za 655.960,78 eura nego što je planirano rebalansom.

"Na kraju 2022. izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 2.119.121,44 eura, odnosno 182,86 odsto u odnosu na plan", navode iz DRI. 

Ističu da je finansijskom revizijom utvrđeno da podaci iskazani u Izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2022, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovoraju podacima utvrđenim u postupku revizije.

Revizijom pravilnosti Odluke o Završnom računu Opštine Nikšić za 2022. utvrđeno je da ta lokalna samouprava nije u svim aspektima uskladila poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima, saopšteno je iz DRI.

Kako se na sajtu ističe, revizijom su utvrđeni slučajevi neusklađenosti sa: Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o zaštiti i spašavanju, Zakonom o poreskoj administraciji, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o volonterskom radu, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu rada radu trezora lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini i Uputstvom o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Navodi se da je nadležni Kolegijum DRI naložio je da se zbog obima i karaktera utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije, sa Izvještajem o reviziji upozna: Skupština opštine Nikšić, radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti; te Ministarstvo finansija i Ministarstvo javne uprave, kao organi koji vrše nadzor nad radom lokalnih samouprava. Izvještaj DRI će se dostaviti skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Zajednici opština Crne Gore.

Opština Nikšić je dužna da do 15. septembra Državnoj revizorskoj instituciji dostavi Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara iduće godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama, zaključuje se u dokumentu DRI. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније