Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

03. 10. 2023. 15:05 >> 17:45
1

SAVJET ACV

Kolić: Vlada nas nezakonito smijenila

Obrazloženje odluke Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ne odgovara činjenicama i pokazuje da Vlada nije raspolagala sa tačnim informacijama prilikom donošenja ove odluke ili je namjerno prećutala činjenicu da je Savjet ACV svoje obaveze u tom dijelu u roku ispunio, poručio je smijenjeni predsjednik ovog tijela Dženan Kolić.

Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet ACV koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

Tim povodom, negodovao je Kolić rekavši da je Vlada kao razlog za donošenje te odluke navela da Savjet ACV nije u roku u kome to propisuje Satut ACV dostavio godišnji izvještaj o radu Agencije za 2022.godinu.

Kolić navodi da to nije istina jer su, kako kaže “godišnji izvještaj o radu ACV, kao i finansijski izvještaj o radu, dostavljeni Ministarstvu kapitalnih investija, kao nadležnom za ACV, u zakonskom i statutarnom roku”.

“Navedene izvještaje utvrdio je Savjet ACV na 23 sjednici, a pod zavodnim brojem 01/1-014/23-1289/1 dana 27. juna 2023. godine dostavio Ministarstvu kapitalnih investicija, na dalje postupanje, odnosno dostavljanje Vladi Crne Gore. Rok za dostavljanje ovih izvještaja bio je 30.06.2023.godine, a isti su dostavljeni tog dana, što znači u propisanom roku, shodno čl.13 st.8 Zakona o vadušnom saobraćaju u vezi čl.19 i 20 Statuta. Kako imam informaciju, MKI je odradio svoj posao i poslao izvještaje ministarstvu finanasija na dalje postupanje, tako da je Vlada imala obavezu da potraži dežurnog krivca u ministarstvu finansija, čiji su rukovodioci od samog početka upleteni u konkurs za izbor direktora, u daljem tekstu ću obrazložiti i na koji način”, pojašnjava Kolić.

Naglašava da je drugi dio obrazloženja Vlade neozbiljan.

“I narušava ugled onog ko je pisao rješenje i premijera Dritana Abazovića koji je isto potpisao. U drugom dijelu navode se paušalni razlozi za razrješenje, navodno zbog anonimnih prijava, u koje je Vlada povjerovala, bez postupka provjere istih. Na taj način Vlada uvodi novu mogućnost razrješenja funkcionera, odnosno postupanje po anonimno nezadovoljnim pritužbama koje se prihvataju bez provjere, posebno ako to odgovara Vladi u tom trenutku. Svakako, šta o ovom proizvoljnom i paušalnom radu misle sudovi Crne Gore vrlo brzo će se znati”, poručuje Kolić.

Smatra da je donošenju ove odluke Vlade prethodila medijska haranga sa pojedinih portala u Crnoj Gori.

“Ti pojedini portali u prethodnom periodu predstavljali su javnosti navodni neregularni rad Savjeta ACV iako se u suštini radi o napadu na zakoniti i pravilni rad Savjeta, na koji način su stvarali zaštitu interesa pojedinaca i amnestiranje nezakonitosti od ranije. Pojedini portali su svojim pisanjem u prethodnom periodu dokazali da pripadaju onoj grupi portala čija riječ uopšte nije važna jer za njih ne postoji novinarska etika niti bilo koje pravilo. Ako ništa drugo, elementarna novinarska etika i struka nalažu da se informacije provjere ili pita druga strana sve sa ciljem objektivnog informisanja javnosti. Naprotiv, pokazali su da služe uskom krugu ljudi i uskim političkim elitama koje žele da postignu određeni cilj preko njih. Ovog puta je to bila priprema za donošenje odluke Vlade kojom se razrješava cijeli Savjet ACV”, tvrdi Kolić.

Kaže da to pokazuje i činjenica da je “u toku konkursa za imenovanje direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, jedan od kandidata Nebojša Jušković, koji je i savjetnik ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, dostavio Savjetu izjavu iz koje proizilazi da nema sukob interesa (što je bio i jedan od uslova dakandidat bude imenovan za direktora ACV)”.

“Jer je podnio ostavku na mjesto člana Skupštine DOO „Kontrola Letenja Srbije i Crne Gore“, a kao predstavnik Ministarstva finansija, koja izjava je očigledno unaprijed pripremljena radi fingiranja. Kako predmetna izjava broj 01-430/23-6299/1 datira od 14. avgusta 2023. godine, te kako je ista podnijeta ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, to je od istog zatraženo da Svjetu ACV dostavi podatak da li je navedena izjava bila predmet sjednice Vlade i koje, da li je navedeno lice razrješeno sa mjesta člana Skupština DOO „Kontrola Letenja Srbije i Crne Gore“, te ako nije zbog čega, kao i da li je eventualno navedena ostavka u međuvremenu opozvana i ako jeste kada, na koja pitanja Savjetu nikada nije odgovoreno iako je to zatraženo dana 07. septembra 2023. godine”, kaže Kolić.

Kaže da se Vlada Crne Gore odlučila za skandaloznu odluku, odnosno da razriješi cijeli Savjet ACV i ne imenuje novi, “već javni organ sa prenešenim nadležnostima ostavi de facto bez jedno organa”.

“Na taj način omogućeno je Zoranu Maksimoviću i dalje sadašnjem direktoru Agencije da nastavi sa radom iako je stekao uslove za penziju i obavezan prestanak radnog odnosa. Dakle, i dalje aktuelni direktor Agencije za civilno vazduhoplovostvo Zoran Maksimović stekao je uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona iz čl. 164 Zakona o radu u kom pravcu je donijeto i rješenje o prestanku radnog odnosa, ali koje je i dalje nije uručeno. Zbog te okolnosti, Savjet ACV je prethodno raspisao konkurs sa izbor novog direktora koju odluku je u međuvremenu donio i dostavio nadležnom Ministarstvu kapitalnih investicija na saglasnost”, ispričao je Kolić.

Smatra da je Vlada sve ovo uradila da bi zaštitila Maksimovića, te poručuje da će ta odluka “povući krivično pravno odgovornost”.

“Vlada je svjesno dovela ACV u situaciju da nema organ upravljanja, te samim tim da nema predsjednika Savjeta koji bi nakon isteka odmora dosadašnjem direktoru Zoranu Maksimoviću mogao dati nalog da se dostava rješenja o prestanku radnog odnosa istakne na oglasnu tablu ili naloži dostavljanje rješenja o prestanku radnog odnosa na poslu”, istakao je Kolić.

Zaključuje da će biti predate krivične prijave protiv članova Vlade koji su učestovali u donošenju “ove odluke za koju su navedeni razlozi koji nijesu tačni i zbog svjesnog de facto ostavljanja jednog oragan sa prenešenim nadležnostima bez Savjeta, kako bi sa jedne strane nanijela materijalna šteta, a sa druge grubo povrijedila prava drugih”.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније