Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

26. 12. 2023. 14:07 >> 14:09
Čitaj mi:

NA SJEDNICI SKUPŠTINE

Usvojene izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, čiji je cilj da se odblokira i ponovo u funkciju stavi Alimentacioni fond.

Predlog izmjena je u skupštinsku proceduru predao poslanički klub Građanskog pokreta URA.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović kazala je da je cilj izmjena da se odblokira Alimentacioni fond i na taj način pomogne jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva, djeci koja su zanemarena od neodgovornih roditelja, ali i samohranim roditeljima.

Đurović je, tokom rasprave, podsjetila da je Zakon usvojen na inicijativu Ženskog kluba prethodnog saziva parlamenta i da su, nakon nekoliko mjeseci, nadležne institucije uočile određene pravne praznine.

Kako je navela, problem je bio u tome što su se donosila rješenja sa retroaktivnim dejstvom, što nije bio smisao zakona.

Prema riječima Novaković Đurovič, problem je predstavljalo i to štu su centri za socijalni rad različito tumačili dokumentaciju kao dokaz za ispunjenost uslova za korišćenje sredstava iz Alimentacionog fonda.

Ministarstvo finansija je, na osnovu mišljenja zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, donijelo odluku i instrukciju da se na taj način ne mogu više isplaćivati sredstva iz Alimentacionog fonda.

Od februara ove godine, djeca i roditelji nijesu mogli da ostvaruju prava koja im pripadaju iz ovog zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније