Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ R.B. ]

06. 01. 2024. 08:36 >> 08:35
Čitaj mi:

PODACI EUROSTATA

Inflacija u eurozoni ubrzala u decembru

Inflacija u eurozoni ubrzala je u decembru prvi put od proljeća prošle godine, pokazali su podaci Eurostata.

U decembru je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,9 odsto, izračunali su statističari.

U novembru je iznosila 2,4 odsto, što znači da je rast cijena na kraju prošle godine ubrzao prvi put od aprila, prenosi SEEbiz.

Na mjesečnom nivou cijene su u decembru u 20-očlanoj privredi porasle 0,2 odsto, nakon što su u novembru pale prvi put od jula i to 0,5 odsto.

Najviše je u decembru poskupila svježa hrana, 6,7 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine i značajno snažnije nego u novembru.

Cijene energija zabilježile su isti procentni pad, upola slabiji nego u prethodnom mjesecu.

Kada se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je u decembru 3,9 odsto i bila je niža 0,3 procentna poena nego u novembru.

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou zabilježila je u decembru Slovačka, 6,6 odsto.

Slijedi Austrija s 5,7 odsto, a u grupi je i Hrvatska, sa stopom inflacije u decembru, mjerenom HICP-om, od 5,4 odsto.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena zabilježile su Belgija i Italija, 0,5 odsto. Slijede Letonija i Nizozemska, sa stopom inflacije od 0,9 odsto, odnosno jedan odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније