Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevni list Dan ]

23. 01. 2024. 18:20 >> 18:20
1

NAJAVLJENA NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Plata u CBCG više od 1.400 eura, biće i povećanja zarade

Prosječna neto zarada u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) na kraju decembra iznosila je 1.455 eura i u odnosu na decembar 2022. godine uvećana je za 20 procenata.

Iako su im u 2023. godini zarade uvećane za 20 procenata, CBCG i u ovoj godini planira da poveća zarade svojim zaposlenima.

Za koliko tačno procenata, Danu nije saopšteno, ali je u finansijskom planu navedeno da će u ovoj godini troškovi bruto plata biti veći za 20 procenata, s tim što planiraju i nova zapošljavanja.

Na osnovu plana ne može se decidirano reći da će povećanje zarada biti 20 odsto, ali će vjerovatno biti u nekom približnom procentu, piše Dan.

Takođe, biće i novih zapošljavanja, ali ni u planu, ni u odgovorima koji su dostavljeni, na konkretna pitanja, nije navedeno koliki broj ljudi će zaposliti.

Finansijski plan CBCG je dostavljen Skupštini i Vladi na upoznavanje. Plan je, kako nam je rečeno iz CBCG, pripreman dok je na čelu institucije bio Radoje Žugić, koga je na poziciji guvernera polovinom decembra zamijenila Irena Radović.

Žugić je, sudeći prema odgovorima CBCG, odmah nakon što mu je istekao mandat u oktobru 2022. godine povećao koeficijente zarada u novembru i decembru za po pet odsto, dok su u 2023. godini zarade uvećane 20 procenata.

Potom je, mjesec uoči njegove smjene donesen plan kojim se izdvajanja za plate povećavaju za dva miliona, odnosno 20 odsto. Što bi značilo da je Žugić, dok je bio na čelu CBCG, nakon isteka mandata u oktobru 2022. godine, potpisao uvećanje zarada zaposlenima za preko 40 odsto.

Nova guvernerka Irena Radović je finansijski plan za 2024. godinu potpisala nekoliko dana nakon preuzimanja funkcije i on je predat u Skupštinu.

Prema finansijskom planu, u ovoj godini će za bruto plate biti izdvojeno 10,55 miliona, dok je lani izdvojeno 8,76 miliona.
Povećanjem zarada sprečavaju odliv kadrova

Iz CBCG su istakli da su zarade u javnom sektoru porasle za 52 odsto u odnosu na nivo iz 2021. godine.

“Podaci Monstata pokazuju i da su zarade u Finansijskoj djelatnosti i osiguranju, u novembru 2023. godine porasle za 32 odsto u odnosu na uporedni period 2021. godine, što je više nego u CBCG. U tom kontekstu CBCG mora da ponudi konkurentan nivo zarada da bi spriječila odliv kadrova, naročito ka finansijskim insitucijama. Naglašavamo da su zaposleni CBCG ključni faktor njenog uspješnog poslovanja. Kompetentnost zaposlenih najveći je kapital Centralne banke, a o njihovoj stručnosti, osim impresivne kadrovske strukture, najbolje govore rezultati poslovanja CBCG, kako na internom, tako i na eksternom planu”, kazali su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније