Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ R.B. ]

26. 01. 2024. 17:56 >> 17:56

Investiciono-razvojni fond

Dodijeljeni sertifikati polaznicama prve generacije Women on Boards programa

Investiciono-razvojni fond (IRF) dodijelio je sertifikate prvoj generaciji polaznica programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja u Crnoj Gori - Women on boards.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Velizar Kaluđerović, je na svečanoj dodjeli sertifikata kazao da ta institucija prepoznaje snagu ženskog liderstva i doprinos koji žene daju u oblasti korporativnog upravljanja, te da ima jasnu viziju kakve to benefite donosi jačanju ekonomskog rasta i razvoja.

“Prve godine realizacije programa ostvarili smo cilj – osnažili smo, obučili u relevantnim oblastima i umrežili 21 liderku, koje mogu samouvjereno i energično da daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju”, rekao je Kaluđerović.

On je, kako je saopšteno iz IRF-a, istakao da je realizacijom programa Women on boards, IRF pokazao spremnost da, ne samo investiciono jača privredu Crne Gore, već i kreira povoljnije okruženje i stvara preduslove koji dugoročno donose velike benefite društvu.

Kaluđerović je podsjetio na brojne aktivnosti koje su doprinijele da je od 2022. godine IRF podržao oko 300 projekata u vrijednosti od oko 42 miliona EUR u kojima su žene nosioci biznisa.

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Remon Zakaria, saopštio da su ponosni što su doprinijeli realizaciji programa Women on boards, ističući da je on osmišljen u skladu sa EBRD strategijom o rodnoj ravnopravnosti.

On je poručio i da je učešće žena u upravljanju kompanijama i procesima odlučivanja ključno za povećanje rodne raznolikosti u privatnom sektoru.

"Studije su pokazale da su kompanije sa ženama u upravljanju i strukturama odlučivanja, otpornije na krize i imaju sveukupno bolje rezultate. S radošću očekujem nova izdanja programa Women on boards svake godine“, kazao je Zakaria.

Guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović, koja je i inicijatorka Women on boards programa u Crnoj Gori, istakla je da su baš polaznice i njihova inspirativna uloga u programu siguran pokazatelj da je među ženama imamo sjajan kadar u svim sferama poslovanja, u javnom i privatnom sektoru.

“Podstrek ste za sve nas da radimo na daljoj inkluzivnosti žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Ohrabrujem vas da svoj profesionalni put nastavite, odlučno, posvećeno i profesionalno, kao i do sada, a ličnim primjerom, kroz priliku da vodim krovnu finansijsku instituciju naše države, želim da budem snažna podrška i dokaz da to možemo i da ta mjesta zaslužujemo", poručila je Radović.

U ime polaznica, prisutnima se obratila direktorica marketinga i komunikacija u Portonovom, Adrijana Husić, kazavši da im je bila čast da budu dio Women on boards programa, ali da se iznad svega raduju prilici da sve što je građeno u prethodnih nekoliko mjeseci zajedno implementiraju.

Program Women on boards je, po uzoru na zemlje Evropske unije (EU), prvi put realizovan u Crnoj Gori kako bi se crnogorski poslovni ambijent pripremio za predstojeće izmjene Zakona o privrednim društvima, kojima se predviđa veće učešće žena na pozicijama odlučivanja do juna 2026, u skladu sa obavezujućom pravnom tekovinom EU i implementacijom ESG standarda u Crnoj Gori.

IRF je program realizovao u saradnji sa EBRD-om i PricewaterhouseCoopers, dok su podršku programu dali su gotovo svi lideri parlamentarnih partija, članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, te lideri domaćih i međunarodnih privrednih asocijacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније