Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

31. 01. 2024. 13:55 >> 14:35
Čitaj mi:

MONTEPUT RASPISAO

Poziv za idejni projekat za drugu dionicu auto-puta

Preduzeće Monteput raspisalo je javni poziv za izradu idejnog projekta autoputa Bar – Boljare, dionica Andrijevica – Berane – Boljare, dužine oko 50 km, saopšteno je Portalu RTCG iz Vlade.

Investitor Projekta je Vlada Crne Gore, odnosno preduzeće Monteput. Kako se navodi u Javnom pozivu, procijenjena vrijednost nabavke je 5 miliona eura.

"Ova dionica predstavlja vitalni korak u razvoju crnogorske infrastrukture, obećavajući unapređenje saobraćajne mreže i regionalne povezanosti. Putni pravac Beograd – Južni Jadran predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM) koji na području Crne Gore povezuje osnovni pravac TEM-a (od Gdanjska do Atine i Istanbula) sa Jadranskim morem. Autoput Bar – Boljare je dio putnog pravca TEM kroz Crnu Goru", navode iz Vlade.

Prema javnom pozivu, projektant je u obavezi da uradi Idejni projekat koji, po sadržaju, obimu, tehničkim rješenjima i detaljima, obezbjeđuje sve neophodne podatke i uslove za izvođenje i završetak svih radova, kao i nabavku i ugradnju opreme, probni rad i fukcionalna ispitivanja.

Projekat mora biti urađen tako da su uključeni svi radovi, koji su neophodni za potpunu funkcionalnalnost i kompletnost predmetne dionice autoputa.

Do sada je urađena sljedeća projektna dokumentacija vezana za ovu dionicu autoputa, koje se projektant treba pridržavati:

- Idejni projekat autoputa za dionicu Mateševo – Andrijevica;

- Idejno rješenje autoputa za dionicu Andrijevica – Berane – Boljare.

Urađenu dokumentaciju Investitor će izabranom Projektantu staviti na raspolaganje pri izradi Idejnog projekta. Idejni projekat predstavlja dalju razradu Idejnog rješenja uz uvažavanje zahtjeva i komentara i preporuka Komisije za reviziju.

"Pristup projektovanju treba da bude multidisciplinaran uz sagledavanje svih ekonomskih, prostornih, ekoloških i drugih posljedica izgradnje. Prioritet je integracija modernih tehnologija i sistema koji su kompatibilni sa već izgrađenim dijelom autoputa Smokovac – Mateševo. Na ovaj način će se obezbijediti da se subjekat održavanja i upravljanja autoputem ne suočava sa problemima koji bi nastali kao posljedica izgradnje različito projektovanih i nekompatibilnih sistema sa istom funkcijom", saopšteno je iz Vlade.

Detalji Javnog poziva su dostupni na linku: https://cejn.gov.me/tenders/view-tender/66147

Podsjećamo, premijer Milojko Spajić je krajem decembra 2023. na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore kazao da Vlada namjerava da u januaru raspiše šest tendera za idejna rješenja za dva auto-puta i četiri brze autoceste.

Kako je pojasnio, riječ je, između ostalog, o preostalim dionicama auto-puta Bar-Boljare, jadransko-jonskom putu, te cesti Bijelo Polje - Pljevlja- Sarajevo. Plan je, kako je kazao Spajić, da Crna Gora do kraja 2030. godine završi izgradnju oba auto-puta i četiri brze auto-ceste.

"Plan je da kapitalni budžet bude 900 miliona eura", kazao je Spajić i dodao da se Crna Gora može bez problema zadužiti za te potrebe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније