Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ Mina ]

06. 02. 2024. 07:21 >> 07:21
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Ekonomija eurozone pokazuje znakove stabilizacije

Ekonomija eurozone signalizirala je stabilizaciju u januaru, uz blaži pad industrijske proizvodnje i novih narudžbi i rast poslovne aktivnosti na jugu Evrope, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u januaru 0,3 boda u odnosu na decembar i iznosio je 47,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja priprema izvještaje za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad, prenosi SEEbiz.

Početak godine donio je prve znakove poboljšanja u ekonomiji eurozone, uz blaži pad poslovne aktivnosti i novih narudžbi, utvrdio je HBOC.

"Iako je indeks ispod ključnog praga od 50 bodova pa ukazuje na slabiju poslovnu aktivnost u eurozoni, signalizirao je najblaži pad od prošlog jula", navode u banci.

Blaži pad industrijske proizvodnje nadoknadio je izrazitije pogoršanje u sektoru usluga.

Potražnja za robom i uslugama ponovo je oslabila, ali najblaže od sredine prošle godine, a zapošljavanje se stabilizovalo i kompanije su nastavile sa čišćenjem knjiga narudžbi.

Ulazni troškovi i prodajne cijene porasli su najsnažnije u osam mjeseci, odražavajući izraženija poskupljenja u uslužnom sektoru, a očekivanja poslovnih čelnika dostigla su najviši nivo od prošlog proljeća.

Zemlje na jugu eurozone bilježile su bolje rezultate od onih na sjeveru, pa je tako španski PMI signalizirao rast aktivnosti, a prag od 50 bodova prekoračila je i Italija. U Njemačkoj i Francuskoj vrijednost PMI-ja signalizirala je kontinuirani pad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније