Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

22. 02. 2024. 14:06 >> 14:06
2
Čitaj mi:

RADOVIĆ SA AMBASADOROM RUMUNIJE

"MMF potvrdio je da bankarski sistem Crne Gore stabilan"

Guvernerka CBCG Irena Radović tokom sastanka sa amabasadorom Rumunije u Crnoj Gori Viorelom Ardeleanom istakla je da je MMF, tokom svoje nedavne posjete Crnoj Gori, potvrdio da je bankarski sistem zdrav i stabilan i prepoznao snažan angažman CBCG na planu očuvanja i daljeg jačanja finansijske stabilnosti.

Radović je upoznala ambasadora sa aktuelnim trendovima koji karakterišu finansijski sistem Crne Gore, ističući da su svi parametri bankarskog sektora na agregatnom nivou pozitivni.

Kako su kazali iz Centralen banke, sagovornici su ocijenili da je saradnja Centralne banke Crne Gore i Narodne banke Rumunije uspješna i plodonosna.

"Narodna banka Rumunije je jedna od partnerskih banaka Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) angažovanih u IPA projektu čiji je korisnik CBCG. Pomenuti projekat usmjeren je na jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u ESCB. Saradnja nacionalnih banaka Crne Gore i Rumunije ostvaruje se i kroz članstvo u Belgijsko-holandskoj konstituenci u MMF-u", istaknuto je na sastanku. 

Razgovarajući o pretpristupnim pregovorima naše zemlje sa Evropskom unijom, ambasador Ardeleanu je naglasio da Rumunija podržava Crnu Goru na polju njenog usaglašavanja sa politikom i praksama EU.

„Vjerujem da, uz punu mobilizaciju raspoloživih kapaciteta i aktivan angažman svih institucija, Crna Gora može ostvariti značajan napredak na EU putu u kratkom vremenskom periodu, u čemu imate našu punu podršku“, saopštio je ambasador Ardeleanu.

Ambasador je posebno naglasio da CBCG, kao institucija koja rukovodi pregovaračkim poglavljima 4, 9 i 17 i aktivno učestvuje u radu više radnih grupa za ostala poglavlja, ima veoma važnu ulogu u ovom procesu.

Guvernerka je zahvalila ambasadoru na spremnosti da rumunske institucije podijele sa Crnom Gorom svoja iskustva i izrazila očekivanje da će saradnja centralnih banaka Crne Gore i Rumunije dati poseban pečat procesu pretpristupnih pregovora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније