Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

01. 03. 2024. 20:14 >> 23:52
10

EMISIJA "OKVIR"

Keković: Uvođenjem radne nedjelje radnici bi imali dva slobodna dana više u sezoni

Naredne nedjelje biće donijeta odluka na koji način će se sprovesti mjere za očuvanje standarda života građana, među kojima je i ograničavanje marži u trgovini za veliki broj artikala, rečeno je u emisiji "Okvir" večeras na TVCG.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da smatra da je dobro da se vrati radna nedjelja, te da su analize pokazale da je budžet manji zbog neradnih nedjelja tokom sezone.

On je objasnio da je inicijativa pokrenuta na predlog Socijalnog savjeta, nakon čega je proslijeđena Sekretarijatu za zakonodavstvo, a zatim ponovo vraćena Socijalnom savjetu.

“Ukoliko Socijalni savjet predloži izmjenu i da bolji predlog, on će biti usvojen”, kazao je Đeljošaj.

Generalni sekretar USSCG Srđan Keković, s druge strane, kaže da je ta tema tek trebalo da bude na redu na Socijalnom savjetu, te da Socijalni savjet nije inicirao taj predlog. 

Filip Lazović iz Unije poslodavaca Crne Gore kaže da je mjera kompromisa rješenje da se radi tri mjeseca ljetnje i dva zimske sezone.

"Ovo bi trebalo da bude testno rješenje za dvije sezone. Ako bi funkcionisalo kako treba, ubijeđeni smo da bi svi bili zadovoljni", smatra Lazović. 

Objašnjava da bi se radila jedna smjena, privredni subjekti koji imaju više objekata određivali bi jedan koji će raditi i o tome bi obavještavali nadležne 15 dana unaprijed, a radnik bi imao 80 odsto veću dnevnicu. 

"Unija poslodavaca se od prvog dana bori da privrednici mogu da biraju. Niko ne mora da radi nedjeljom ukoliko to ne želi", kaže Lazović. 

Bivši ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kaže da je prethodna Vlada shvatila da crnogorska javnost većinom nije za vraćanje radne nedjelje.

“Znate zašto gospodin Bokan neće da radi nedjeljom? Zato što je čitava javnost govorila da poslodavci na silu tjeraju radnike da rade. Nije prijatno raditi u takvom ambijentu”, kaže Đurović.

Za njega nema oblika rada nedjeljom, već "ili se radi, ili se ne radi". 

"Ako bi neko trebalo da radi, to bi mogao biti neko ko sam želi da radi u svom objektu", kaže Đurović. 

Đeljošaj dodaje da treba dati mogućnost poslodavcima da rade ukoliko žele, a zakonom regulisati radnička prava. 

"Mislim da ni radnike koji ne žele, niko ne može natjerati da rade. Oni imaju određen broj sati tokom sedmice, a sve preko mora da im bude plaćeno", kaže on. 

Keković kaže da je inicijativa predstavljena javnosti bez znanja USSCG.

“Zbog toga je tada u javnosti izgledalo kao da smo izdali radnike. Ovog puta ćemo biti pametniji da tražimo od Vlade da se izjasni, a ne da se mi “sazuvamo” na Socijalnom savjetu”, smatra Keković.

Keković kaže da se u tekstu koji je prosljeđen Sekretarijatu nalazi sve što su prošlog puta dogovorili većinom glasova.

“Model koji smo tada dogovorili u januaru je bolji za radnike. Podrazumijeva da zapošljeni koji budu radili pet mjeseci sezone imaju dva više slobodna dana nego sad, kao i dva spojena vikenda”, kazao je on.

Naredne sedmice odluka o ograničavanju marži u trgovini

Naredne nedjelje, kaže Đeljošaj, biće donešena odluka na koji način će se sprovesti mjere za očuvanje standarda života građana, među kojima je i ograničavanje marži u trgovini za veliki broj artikala.

Đurović smatra da bi ograničavanje marži bio veoma loš potez te da se to ne može izvesti dobro. 

"Kompetna privreda je ogorčena. Ovo bi bio udar ne samo za male, već i velike distributere. Ja odgovorno tvrdim da u ovoj konstalaciji bolje mjere od akcije "Stop inflaciji" nema", smatra bivši ministar. 

Kaže da je taj potez igra sa vatrom. 

"Upozoravam da vam se ovo može obiti o glavu, može se desiti da nema proizvoda na rafovima, otpuštanje radnika...", upozorava Đurović. 

Keković kaže da je neshvatljivo da u razvijenijim evropskim zemljama cijene artikala budu iste ili niže nego u Crnoj Gori. On podržava odluku Vlade za ograničavanje marži.

“Pitanje je samo da li treba da bude 5.000 artikala. Kada bi bio kontigent artikala, mislim da to nikome ne bi smetalo”, kaže on.  

Filip Lazović podsjeća da je privreda Crne Gore dosta ranjiva, ali uvijek pokaže šta želi. 

"Inflacija ne bira. Privrednike sve pogađa tri puta više. Da li smo spremni da ulazimo u aktivnosti koje donose ozbiljnu štetu, jer to je ozbiljna šteta", kaže on. 

Keković je zaključio da će nakon sjednice Socijalnog savjeta i Unija dati onačan stav o radnoj nedjelji. Kada je riječ o maržama, smatra da treba uvesti kontrolu. 

"Odavno smo morali da imamo socijalni karton", kazao je on. 

Đurović je kazao da jedva čeka stav premijera Milojka Spajića o neradnoj nedjelji. 

"Nadam se da nas maržama Vlada neće vratiti 40 godina unazad", kazao je on. 

Lazović je dodao da bez jake privrede ne možemo opstati. 

"Moramo da podržimo privredu, da je pustimo da radi i da diše i onda ćemo imati rezultat", kazao je on. 

Đeljošaj je zaključio da za jaku privredu treba više da radimo i promovišemo svoj proizvod. 

"Vjerujem da ćemo o ove dvije stvari doći do kompromisa koji će očuvati standard građana. Sve ćemo pokušati da riješimo dijalogom", kazao je on i dodao da i privreda mora da shvati situaciju u društvu. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније