Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

04. 03. 2024. 14:39 >> 14:40
Čitaj mi:

EKIP

"Oštećenjem elektronskih komunikacionih mreža neodgovorni ugrožavaju funkcionisanje društva"

Oštećenjem elektronskih komunikacionih mreža i elektronske komunikacione infrastrukture neodgovorni pojedinici i organizacije ugrožavaju funkcionisanje društva u cjelini, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Kako su kazali, zbog čestih oštećenja elektronskih komunikacionih mreža i elektronske komunikacione infrastrukture, prilikom izvođenja građevinskih radova, korisnici povremeno nijesu u mogućnosti da koriste elektronske komunikacione usluge, što ih, između ostalog, onemogućava da na kvalitetan način organizuju život i rad, obavljaju privrednu djelatnost, komuniciraju sa okruženjem ili pozovu hitne službe u slučaju potrebe.

Zbog toga, dodali su, dolazi do velikih ekonomskih i reputacionih gubitaka za operatore elektronskih komunikacija, privredne subjekte i društvo u cjelini.

"Djelatnost elektronskih komunikacija je djelatnost od javnog interesa. Kvalitetne i sigurne elektronske komunikacione mreže i elektronske komunikacione usluge su pretpostavka funkcionisanja svake države i njenog daljeg razvoja. Potrebne su svim građanima, državnim i lokalnim institucijama i privrednim subjektima za kvaliteniji život i obavljanje poslovnih aktivnosti" navode iz EKIP-a.

Operatori elektronskih komunikacija i EKIP, kako je saopštno, u cilju zaštite elektronskih komunikacionih mreža i elektronske komunikacione infrastrukture, kao i obezbjeđivanja kontinuiteta i sigurnosti elektronskih komunikacionih usluga preduzimaju kontinuirane i brojne mjere. Ipak, dodaju, i dalje se prilikom izvođenja građevinskih radova dešavaju česta oštećenja elektronskih komunikacionih mreža koja prouzrokuju prekide u pružanju i korišćenju elektronskih komunikacionih usluga, nekad i u više opština istovremeno.

"Predmet oštećenja je uglavnom fiksna elektronska komunikaciona mreža i u najvećoj mjeri to se odnosi na mrežu Crnogorskog Telekoma. U 2023. godini elektronska komunikaciona mreža Crnogorskog Telekoma je oštećena 170 puta, pri čemu su u 80% slučajeva uzrok bili građevinski radovi. Slično se ponavalja i u 2024. godini. Prethodne neđelje je prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji puteva i polaganja energetskog kabla došlo do prekida optičkih kablova na međunarodnim i magistralnim pravcima: Herceg Novi - Hrvatska, Nikšić - Šavnik i Bijelo Polje – Berane" kazali su iz EKIP-a.

Ovi prekidi optičkih kablova su, kako navode, prouzrokovali ozbiljne smetnje u pružanju elektronskih komunikacionih usluga, a koje su za posledicu imali prekid dijela fiksnog i mobilnog telefonskog saobraćaja, prekid pružanja usluge međunarodnog roaminga, prekid međunarodnog internet linka između Podgorice i Zagreba, nedostupnost TV kanala koje Crnogorski Telekom dobija sa teritorije Hrvatske, prekid veze sa pojedinim graničnim prelazima i nemogućnost dijela korisnika da pozovu hitne službe.

"Operatori uvjek preduzimaju aktivnosti kako bi se u najkraćem mogućem roku omogućilo ponovno korišćenje elektronskih komunikacionih usluga i smanjio uticaj prekida na pogođene korisnike, ali bi bolje bilo da do oštećenja elektonskih komunikacionih instalacija uopšte ne dolazi i u tom pravcu bi trebalo uvjek preduzeti mjere za zaštitu elektronskih komunikaciuonih mreža i infrastrukture", kazali su iz EKIP-a.

Dodali su i da prije početka izvođenja radova investitori i izvođači trebaju da obavezno provjere da li u zoni planiranih radova postoji elektronska komunikaciona mreža i infrastruktura i u slučaju da postoji da izrade projekat izmještanja i zaštite iste, da predviđene radove izvode u dogovoru i uz nadzor predstavnika operatora vlasnika elektronske komunikacione mreže/infrastrukture, što bi, smatraju oni, dovelo do krajnjeg cilja: završetka planiranih radova bez oštećenja elektronske komunikacione mreže i infrastrukture i prekida u pružanju/korišćenju elektronskih komunikacionih usluga.

"Podaci o postojećem stanju elektronske komunikacione infrastrukture mogu se naći na sajtu Agencije za elektronske komunikacione usluge i poštansku djelatnost (www.ekip.me) ili putem portala http://geoportal.ekip.me/. Zainteresovane strane mogu da zatraže od Agencije otvaranje korisničkog naloga kako bi pristupili georeferenciranoj bazi podataka elektronske komunikacione infrastrukture. U slučaju da izvođači radova na osnovu dostupnih informacija nijesu sigurni gdje se nalaze elektronske komunikacione instalacije predlažemo da se obrate operatorima vlasnicima elektronskih komunikacionih mreža – instalacija i sa istima dogovore mjere za njihovu zaštitu" piše u saopštenju Agencije.

Navodi se i kako ta Agencija, putem saopštenja za javnost, dopisa državnim i lokalnim institucijama, dopisa najznačajnijim investitorima i izvođačima radova, održavanja edukativnih radionica pokušava da podigne nivo svijesti o značaju elektronskih komunikacionih mreža i potrebom za njenim očuvanjem, sprječavanjem njenog oštećenja.

"Kako je očito da ove aktivnosti ne daju očekivane rezultate uputili smo operatore elektronskih komunikacija da kao vlasnici elektronskih komunikacionih mreža i infrastrukture koriste raspoložive pravne mehanizme za procesuiranje lica odgovornih za oštećenje elektronskih komunikacionih mreža putem pokretanja inspekcijskog nadzora i podnošenja krivičnih prijava. Naime, Krivičnim zakonikom Crne Gore je, u članu 328, predviđena novčana ili kazna zatvora za lice koje uništi, ošteti, izmijeni, učini neupotrebljivim ili ukloni javni uređaj sistema veza ili ometa njihovu upotrebu. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i ovom prilikom ističe značaj elektronskih komunikacija za društvo i upućuje apel investitorima i izvođačima građevinskih radova da prilikom planiranja i izgradnje objekata poštuju važeće relevantne zakone i propise, zaštite elektronske komunikacine mreže i spriječe njihovo oštećenje", rečeno je iz EKIP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније