Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 05. 2014. 08:10 >> 08:12
1

ZA SADA

Cijene miruju uprkos poplavama

Poplave koje su zadesile region, ali i one koje se svakodnevno dešavaju u svijetu, kako su saopštili proizvođači brašna, hljeba, mlijeka i mesa za sada nijesu uticale na njihovo poslovanje.

 

Dugoročno je, ipak, kažu crnogorski proizvođači, za očekivati da dođe do poskupljenja osnovnih sirovina, a samim tim i gotovih proizvoda. Za sada, dodaju oni, nemaju nikakvih problema u poslovanju.

U Nikšićkom mlinu, koji snabdijeva brašnom crnogorske pekare i trgovinske lance, tvrde da su imali malih poteškoća u nabavci pšenice, ali da se to nije odrazilo na tržište.

„Nikšićki mlin raspolaže zalihama gotovih proizvoda i u svakom trenutku je spreman da odgovori na zahtjeve tržišta, pa se vremenske neprilike nijesu odrazile na njihovo poslovanje. Smatramo da neće doći do nestašice pšenice i očekuje se dobar rod. Došlo je do korekcija kada je u pitanju cijena pšenice, mada je vrlo rano prognozirati kolike će biti cijene u žetvi“, naveli su iz Nikšićkog mlina. 

Oni, kako piše Pobjeda, ističu da pšenicu u zavisnosti od stanja na tržištu nabavljaju iz Srbije i Hrvatske.

Vlasnik podgoričke pekare „Primat“ Slavko Pajović rekao je da trenutno ima dovoljno brašna kao osnovne sirovine, te da ne očekuje njegovu nestašicu.

„Ukoliko zbog ove situacije i nevolje koja je zadesila Srbiju i region bude problema u snabdijevanju, preorjentisaćemo se na druga tržišta. Ja ipak mislim da neće biti problema s obzirom da poplava nije bilo u Vojvodini, koja je glavna žitnica. Ne očekujem zato neku nestašicu brašna, dok bi korekcije cijene bile moguće zbog transporta ukoliko sirovinu budemo nabavljali sa drugih tržišta“, naglasio je Pajović.

Direktor mljekare „Nika“ Tomislav Žižić rekao je da očekuje da će u narednom periodu zbog nevremena u regionu i velike uvozne zavisnosti naše države poskupiti inputi kao i gotovi proizvodi u mljekarstvu.

„Mislim da će kao posljedica nepogoda u regionu, koji su naši glavni snabdjevači, najprije poskupiti osnovne životne namirnice, hrana i sve sirovine i proizvodi namijenjeni za ishranu stočnog fonda, dakle i osnovna sirovina u našoj fabrici sirovo mlijeko. U skladu sa dešavanjima na tržištu, mislim da ni cijena naših proizvoda neće moći da se održi na postojećem nivou“, naglasio je Žižić.

Izvršni direktor Mesne industrije „Goranović“ Đorđije Goranović smatra da je još rano davati bilo kakve procjene, ali da ne treba očekivati povećanje cijene prerađevina od mesa do kraja godine.

„Treba sačekati rezultate poljoprivredne proizvodnje u regionu i na drugim kontinentima u ovoj godini, pa onda davati prognoze kada su cijene u pitanju. Analizirajući tendencije iz prvog kvartala, ne očekujem povećanje cijena prerađevina od mesa do kraja godine. U svakom slučaju, negativni efekti elementarnih nepogoda kada su u pitanju cijene hrane mogu se očekivati u 2015. godini“, kazao je Goranović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније