Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ R.B. ]

26. 03. 2024. 14:33 >> 14:33
Čitaj mi:

INFORMATIVNA LISTA

Stvoreni preduslovi za objavljivanje ponude potrošačkih kredita

Savjet Centralne banke (CBCG) donio je izmjene i dopune odluke o obračunu i iskazivanju efektivne kamatne stope na kredite i depozite, čime su stvoreni preduslovi za objavljivanje informativne liste ponude potrošačkih kredita na sajtu vrhovne monetarne institucije.

„Dopunom odluke se uvodi obaveza kreditnih institucija da CBCG dostavljaju podatke o kamatnim stopama za potrošačke kredite, koje će potom CBCG, u cilju sveobuhvatnijeg informisanja, objavljivati na svojoj internet stranici“, objasnili su iz CBCG.

U CBCG smatraju da će se na taj način postići bolja informisanost potrošača koji će moći da, na jednostavan način i na jednom mjestu, obave poređenje kamatnih stopa i biraju čije će usluge kreditiranja koristiti.

Pored toga, Savjet je, u cilju ispunjavanja obaveze CBCG da kvartalno određuje stopu kontracikličnog bafera za teritoriju Crne Gore, koja proističe iz Zakona o kreditnim institucijama, donio odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal ove godine.

„Na osnovu rezultata prethodno sprovedene analize relevantnih trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, odlukom je određeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal ove godine bude nula odsto“, rekli su iz CBCG.

Istovremeno je donijeta i odluka o povećanju stope kontracikličnog bafera kapitala koja će se, u skladu sa zakonskim rješenjem, primjenjivati od 1. aprila naredne godine.

Na osnovu redovne godišnje procjene, Savjet je donio i rješenja o utvrđivanju ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija i stopa bafera za ove institucije.

Na sjednici je donijeta i izmjena odluke o primanjima u kreditnim institucijama, u cilju njenog daljeg usklađivanja sa relevantnim EU direktivama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније