Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 08. 2014. 08:16 >> 08:16
1

IZ ČEŠKE

"Kokain" ne može u Crnu Goru

Iako stižu iz Evropske unije, neki proizvodi ne ispunjavaju uvijek standarde kvaliteta i bezbjednosti, pa ih zato nije moguće kuptii u Crnoj Gori. Iz tog razloga, Crna Gora je zabranila uvoz energetskog napitka „Cocaine“ iz Češke, američkih sladoleda i kolača, kao i italijanski proizvodi od riže.

  

Nijesu samo evropske države u poziciji da vraćaju namirnice Crnoj Gori. I mi ''spuštamo rampu'' za mnoge evropske proizvode koji ne ispunjavaju standarde kvaliteta i bezbjednosti, pišu Vikend novine.

Do sada su vraćeni neki proizvodi iz Italije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Češke i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su da je Crna Gora u martu ove godine, zbog neispunjavanja naših propisanih standarda u EU, vratila energetski napitak „Cocaine“ iz Češke. Konkretan razlog je bio povećani procenat kofeina i neispravna deklaracija.

Tokom ove godine vraćena je i mljevena začinska paprika, čije je porijeklo pošiljke EU. Prošle godine vraćeni su proizvodi od riže u količini 357,75 kilograma, porijeklom iz Italije, i mesni proizvodi iz Makedonije.

"Zbog neusaglašenosti pravilnika najviše se vračaju proizvodi iz Sjedinjenih Američkih Država, odnosno sladoledi, kolači i razni napici, većinom zbog sadržaja aroma i aditiva", kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Razlozi za zabranu uvoza najčešće su povišena vlaga i nečistoća, povišen sadržaj masti i mikroorganizama, istekao rok upotrebe, manje voćnog udjela i prisustvo nedozvoljenog konzervansa.

Tako je Crna Gora u oktobru prošle godine uvela privremenu zabranu za proizvođače sokova „Vino Župa Aleksandrovac“ i „Takovo“ iz Srbije, na „Liberion“ od kosovskog proizvođača „Podujevo“ i „Vita Vitaminku“ iz Bosne i Hercegovine, jer sadržaj napitaka ne odgovara deklaraciji proizvoda.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније