Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

30. 09. 2014. 14:28 >> 14:26

ANKETA ZZZCG

Više zaposlenih s visokim obrazovanjem

U Crnoj Gori je prisutan trend smanjenja zaposlenih sa najnižim nivoom obrazovanja i značajno povećanje broja onih sa najvišim, pokazala je Anketa poslodavaca koju je sproveo Zavod za zapošljavanje (ZZZ).

 


Anketa, koja je realizovana na uzorku od hiljadu poslodavaca, sa oko 60 hiljada zaposlenih iz svih opština i djelatnosti u Crnoj Gori, pokazala je da seu državi dešavaju pozitivne promjene u kvalifikacionoj strukturi zaposlenih.

“Prisutan je trend smanjenja broja zaposlenih sa najnižim nivoom obrazovanja, blago smanjenje učešća zaposlenih sa srednjim obrazovanjem i značajno povećanje broja zaposlenih sa najvišim nivoom stručne spreme”, pokazali su rezultati Ankete poslodavaca 2013/14.

Kako je saopšteno iz ZZZ, od ukupnog broja zaposlenih obuhvaćenih uzorkom njih 76,6 odsto je angažovano na neodređeno, 22,7 odsto na određeno vrijeme, a kao pripravnici 0,7 odsto, što je na nivou prosjeka svih zaposlenih u Crnoj Gori prema Anketi o radnoj snazi.

“Poslodavci su u prošloj godini zaposlili 15,79 hiljada osoba, a planirali su da u ovoj godini zaposle 26,47 hiljada osoba”, navodi se u Anketi.

Od anketiranih poslodavaca, njih 252 ili 25 odsto se izjasnilo da je 5,58 hiljada ili 9,2 odsto njihovih zaposlenih u prošloj godini prošlo neki vid dodatnog obrazovanja i obuke.

“U prošloj godini 59 odsto anketiranih poslodavaca je sarađivalo sa Zavodom, a od toga njih 97,8 odsto tu saradnju ocijenilo kao dobru ili kao veoma dobru odnosno odličnu”, navodi se u Anketi.

U pogledu vrste usluga koje poslodavci očekuju od Zavoda prvo, po učestalosti, je dostupnost i jednostavnost korišćenja informacija o slobodnoj radnoj snazi, aktuelnim programima i uslugama koje Zavod nudi što, nameće potrebu kontinuiranog i potpunog informisanja u tom smislu.

“Poslodavci u pogledu vidova saradnje sa Zavodom prioritet daju finansiranju raznih vidova obuke u cilju obezbjeđivanja potrebne, posebno, deficitarne radne snage”, pokazali su rezultati Ankete.

Što se tiče ostalih sugestija i preporuka, najviše njih se odnosilo na bolju komunikaciju između Zavoda i poslodavaca, odnosno, na smanjenje administracije i korištenje moderne informacione tehnologije u toj komunikaciji, što bi dovelo do bržeg i pravovremenog protoka informacija.

Osnovni cilj Ankete poslodavaca je, kako je saopšteno iz ZZZ, uspostavljanje sistema praćenja karakteristika zaposlenosti, potreba tržišta rada za određenim profesijama, vještinama i kompetencijama, sezonskog zapošljavanja, zapošljavanja osoba sa invaliditetom i pripadnika RE populacije.

“Cilj istraživanja je dobijanje povratnih informacija od poslodavca o uspješnosti programa koji se realizuju te ocjena sadržaja saradnje sa Zavodom”, rekli su iz ZZZ.

Uzorak, prema kojem je realizovana Anketa, predstavlja četiri odsto aktivnih poslodavaca i 36 odsto ukupno registrovane zaposlenosti. Sjeverni region u ukupnom broju anketiranih poslodavaca učestvuje 14,3 odsto, središnji 57,2 odsto a primorski 28,5 odsto.

Rezultati Ankete omogućavaju poređenja sa rezultatima velikog istraživanja koje je Svjetska banka (SB) sprovela u zemljama regiona i šire u vezi sa kvalitetom – znanjima i vještinama. Takođe, cilj je da se rezultati tog istraživanja porede sa dokumentom Evropa 2020 i sa još nekoliko važnih istraživanja i dokumenata međunarodnog karaktera

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније