Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 03. 2015. 17:23 >> 17:21

MERKATOR CG

Svim zaposlenim ugovori o radu

Merkator Crna Gora zaključiće ugovore o radu sa svim radnicima Plus Commerce-a preuzetim 2010. godine, nakon prijavljivanja na biro rada, saopšteno je iz kompanije.

Iz Merkatora su kazali da i pored toga što ne postoji zakonska obaveza da to napravi, ta firma je, kao društveno odgovorna, preuzela na sebe obavezu da u skladu sa zakonom zaključi ugovore o radu sa svim tim zaposlenima.

"Svi zaposleni su o ovim dešavanjima bili pravovremeno informisani", rekli su agenciji Mina-business predstavnici kompanije.

Merkator Crna Gora je, kako su podsjetili, 2010. godine preuzimanjem maloprodajnih objekata Plus Commerce-a, u skladu sa članom Zakona o radu iz 2008. godine preuzeo i zaposlene Plus Commerce-a na određeni period dok traje razlog za njihovo upućivanje, odnosno ugovor o zakupu, a ne duže od 2025. godine.

"Imajući u vidu da trenutno važeći Zakon o radu iz 2011. u članu 175 predviđa da će se postupci za ostvarivanje prava zaposlenih započeti prije stupanja na snagu tog zakona, okončati po propisima koji su bili na snazi do njegovog stupanja, na te radnike se i poslije usvajanja novog Zakona o radu primjenjuju odredbe zakona o radu iz 2008. godine“, objasnili su iz Merkatora.

Ti radnici, kako se dodaje, nijesu bili zaposleni na neodređeno vrijeme u Merkator-u.

"U stečajnom postupku sva imovina Plus Commerce-a je prodata, čime su raskinuti ugovori o zakupu između Merkator-a i Plus Commerce-a, Merkator je u skladu sa ugovornim obavezama i zakonom vratio te radnike preduzeću Plus Commerce. Kako je Plus Commerce u stečaju, po osnovu Zakona o stečaju, raskinuo je ugovore na neodređeno sa tim radnicima“, precizirali su iz kompanije.

Merkator Crna Gora je, kako se podsjeća, kompanija koja se nalazi na bijeloj poreskoj listi od njenog prvog objavljivanja i koja sve obaveze prema zaposlenima i poslovnim partnerima izmiruje u skladu sa zakonom i dobrom poslovnom praksom.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić pitao je u okviru poslaničkih pitanja u Skupštini ministra rada i socijalnog staranja, Zoricu Kovačević da li je tačno da će 250 radnika Plus Commerce-a, koje je Merkator preuzeo 2010. godine biti upućeno na Zavod za zapošljavanje (ZZZ).

Kovačević je rekla da Ministarstvo o tome nije obaviješteno, ali da će se u kratkom roku sastati sa radnicima Plus Commerce-a ili Merkatora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније