Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 04. 2015. 12:53 >> 12:48

PODIĆI NIVO KONKURENTNOSTI

Uložiti dodatne napore u usvajanju standarda

Neophodno je uložiti dodatne napore u usvajanje i implementaciju evropskih standarda u cilju podizanja nivoa konkurentnosti crnogorskih preduzeća, što je naročito važno u vremenu pregovora za članstvo u EU, ocijenjeno je na konferenciji koju je organizovala Privredna komora (PKCG).

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, kazala je da, imajući u vidu da je strateški cilj zemalja CEFTA regiona pristupanje EU, crnogorske kompanije treba da podignu nivo konkurentnosti i što spremnije se suoče sa konkurencijom na otvorenom i evropskom tržištu.

„Nezavisno do sektora, veličine i strukture, organizacije treba da uspostave odgovarajući okvir za upravljanje. Bez sistema za identifikaciju, određivanje prioriteta i stalnih unaprijeđenja, sistema u koji su uključeni svi zaposleni, organizacija nije sposobna da se poboljšava“, rekla je Filipović na konferenciji pod nazivom Implementacija standarda kvaliteta u cilju jačanja konkurentnosti i internacionalizacije privreda CEFTA regiona.

Prema njenim riječima, cilj svakog poslovnog sistema je ostvarenje što većeg profita uz zadovoljstvo korisnika proizvoda, zaposlenih i drugih zainteresovanih.

„Naš cilj je promocija i podizanje svijesti privrednika, državne uprave i javnosti o značaju implementacije principa kvaliteta i međunarodnih standarda kao podrške u upravljanju organizacijom i unaprijeđenju konkurentnosti. Takođe, cilj je razmjena iskustava i praćenje trendova iz oblasti menadžmenta kvalitetom, kao i promocija kompanija koje su implementirale međunarodne standarde kvaliteta“, poručila je Filipović.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić ocijenio je da je stavljanje akcenta na uvođenje standarda kvaliteta naročito važno u vremenu pregovora za članstvo u EU i neophodnosti crnogorskih preduzeća da budu spremna da posluju pod konkurentskim pritiscima na unutrašnjem tržištu EU.

„Standardi predstavljaju tehničke zahtjeve za proizvode, usluge, sisteme, organizaciju, čak i kodifikaciju jezika. Jedini validan dokaz da je standard zaista implementiran je sertifikat ili isprava o usaglašenosti“, precizirao je Kavarić.

On je podsjetio da je konkretna podrška Ministarstva ekonomije sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) za uvođenje standarda obuhvaćena Programom povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja.

„Riječ je o finansijskoj podršci sektoru MSP kroz refundaciju do 70 odsto opravdanih troškova uvođenja standarda odnosno sertifikacije ili resertifikacije, kao i troškova usaglašavanja sa zahtjevima međunarodnih standarda za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti“, kazao je Kavarić.

On očekuje da će preduzeća u Crnoj Gori maksimalno iskoristiti postojeće mjere finansijske podrške za uvođenje međunarodnih standarda poslovanja i unaprijeđenja kvaliteta, što treba da doprinese povećanju njihove konkurentnosti, odnosno povećanju prodaje na domaćem i međunarodnom tržištu.

„Istovremeno, očekujem da te mjere doprinesu daljem povećanju trgovine sa zemljama članicama EU, kao i zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, s obzirom na značaj trgovine u okviru CEFTA-e na koju se u prošloj godini odnosilo oko 45 odsto crnogorskog izvoza robe i oko deset odsto uvoza“, rekao je Kavarić.

On je podsjetio da se fokus ekonomske politike Vlade odnosi na otklanjanje prepreka ekonomskom rastu i razvoju i posljedično povećanje konkurentnosti ekonomije.

„U cilju povećanja konkurentnosti i daljeg jačanja trgovinske integracije, Vlada je u januaru usvojila Program ekonomskih reformi za ovu godinu koji sadrži poseban dio koji se odnosi na sektorske reforme u funkciji otklanjanja prepreka povećanju konkurennosti“, rekao je Kavarić.

Neke od mjera se, kako je dodao, odnose na jačanje konkurentnosti sektora MSP, odnosno na finansijsku i nefinansijsku podršku tom sektoru, koja uključuje i podršku uvođenju međunarodnih standarda poslovanja i unaprijeđenja kvaliteta.

Konferencija se organizuje, uz podršku projekta Implementacija Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) 2006, kojeg finansiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, uz podršku Unije njemačkih privrednih komora (DIHK), Fondacije za privredni razvoj SEQUA i CEFTA Sekretarijata.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније