Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 05. 2015. 11:11 >> 11:12

VLADIN PROGRAM

Povećanje konkurentnosti: 47 aplikacija

Na posljednji poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period do naredne godine, dostavljeno je 47 aplikacija, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora nijesu mogli da saopšte imena preduzetnika i preduzeća koja su se prijavila za Program, s obzirom na to da je rok za prijave istekao ove sedmice i da prijave još nijesu otvorane.

„Veoma smo zadovoljni odzivom, imajući u vidu da je prijavljeno 47 aplikacija za dobijanje subvencija, što je pokazatelj da su privrednici zainteresovani za uvođenje standarda“, kazali su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Oni su naveli da je cilj Programa da se obezbijedi podrška preduzećima, naročito iz manje razvijenih opština i sjevernog regiona, da što više povećaju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

Iz Ministarstva su saopštili da će objavljivanje novog poziva zavisiti od raspoloživih sredstava nakon ocjene dostavljenih aplikacija.

Ministarstvo je poziv za učešće u Programu objavilo 1. aprila, a prijave su se mogle dostavljati do ponedjeljka.

Maksimalan iznos odobrene finansijske pomoći po aplikaciji za realizaciju programa iznosi do pet hiljada eura, ili do 70 odsto opravdanih troškova investicije za mala privredna društva, odnosno 60 odsto opravdanih troškova investicije za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostali iznos preduzeća su obavezna da finansiraju iz sopstvenih izvora.

Program sadrži dvije ključne komponente podrške.

Kako je objašnjeno, prva komponentna se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, u smislu refundacije troškova akreditacije tijela za ocjenu usaglašenosti, odnosno na uvođenje standarda MEST EN ISO/IEC 17000.

"Druga komponenta ovog programa odnosi se na podršku malim i srednjim preduzećima u smislu refundacije troškova implementacije standarda serija MEST EN ISO 9000 11, standard MEST ISO 14001 i standardi serije MEST EN ISO 14000, serije MEST OHSAS 18000, HALAL, KOSHER, GMP, GDP i MEST EN ISTO 22000/HACCP”, kazali su iz Ministarstva.

Pravo učešća na javnom pozivu imali su preduzetnici, mala i srednja preduzeća, koja posluju najmanje jednu godinu i registrovana su na teritoriji Crne Gore, nijesu imala gubitke u poslovanju u posljednjoj finansijskoj godini i koja redovno plaćaju poreze i doprinose.

Prednost u odabiru imaće, kako je objašnjeno, aplikacije malih i srednjih preduzeća iz sjevernog regiona i Prijestonice Cetinje, kao manje razvijenih jedinice lokalne samouprava, kao i aplikacije preduzeća koja prvi put apliciraju za državnu pomoć.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније