Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

06. 07. 2015. 15:15 >> 15:06

INSTITUT ALTERNATIVA

Skupština da traži izvještaj o izvršenju budžeta

Institut Alternativa (IA) pozvao je Ministarstvo finansija da pripremi i podnese Skupštini izvještaj o tome šta se dešavalo sa državnim budžetom u prvih šest mjeseci ove godine, kako bi poslanici, prije eventualnih izmjena, imali uvid u njegovo dosadašnje izvršenje.

Istraživač javnih politika u IA, Marko Sošić, smatra da je neophodno da poslanici, prije bilo kakve izmjene budžeta, imaju podatke o tome kako je on trošen po organizacionoj i funkcionalnoj klasifikaciji, u odnosu na plan, s obzirom na to da se u parlamentarnoj proceduri trenutno nalaze dva predloga za rebalans. 

Sošić je podsjetio da je Skupština, za prošlu godinu, zaključkom obavezala Vladu da pripremi takav izvještaj i da je on, iako sa zakašnjenjem od skoro mjesec, pripremljen i predat poslanicima.

„Bilo je to prvi put da su poslanici imali ovakvu informaciju u toku fiskalne godine. Međutim, za ovogodišnji budžet poslanici nijesu usvojili takav zaključak. Kako ne postoji ni obaveza u zakonu, ukoliko poslanici ne zatraže, ovaj izvještaj neće biti ni dostavljen“, navodi se u saopštenju IA.

Oni su dodali da od trenutka kada se budžet za narednu godinu usvoji u decembru tekuće, Skupština i matični Odbor nemaju informacija o njegovom izvršenju, sve do razmatranja završnog računa budžeta, koji se dostavlja tek u septembru.

Iz IA su kazali i da izvještaji koje Ministarstvo finansija u toku godine priprema i objavljuje, ne dostavljaju se Skupštini, a ne sadrže ni podatke o izdacima po organizacionoj niti funkcionalnoj klasifikaciji, već jedino agregatne podatke po ekonomskoj klasifikaciji.

„To znači da nemamo javno dostupne precizne podatke o izvršenju budžeta na nivou potrošačkih jedinica ili funkcija države“, rekao je Sošić.

On je naveo da je međunarodni standard u transparentnosti budžeta da Ministarstvo finansija, osim završnog računa budžeta, priprema i dostavlja parlamentu mjesečne i polugodišnje izvještaje u periodu izvršenja budžeta.

„Uprkos našem zalaganju prilikom izrade Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, nije definisana obaveze Ministarstava finansija da priprema i Skupštini dostavlja izvještaj o izvršenju budžeta u toku trajanja fiskalne godine za koju je budžet usvojen. Crna Gora je u tom pogledu izuzetak u regionu, jer sve susjedne države imaju regulisane mehanizme polugodišnjeg izvještavanja parlamenta o izvršenju budžeta“, saopštio je Sošić.

On je podsjetio da je i Svjetska banka konstatovala da se kvalitet i blagovremenost budžetskih izvještaja u toku godine mora unaprijediti.

SB je to konstatovala u izvještaju o Ocjeni javnih rashoda i finansijske odgovornosti iz 2013. godine, u kom se taj aspekt budžetske transparentnosti kritikuje i ocjenjuje najgorom ocjenom D.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније