Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 07. 2015. 18:05 >> 18:53

POMOĆ CRNOJ GORI

Iz IPA fondova 127 milion za prekograničnu saradnju

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracije je danas u Bijelom Polju promovisalo programe prekogranične i transnacionalne saradnje, u kojima će Crna Gora učestvovati u narednih sedam godina uz pomoć IPA fondova.

"Akcenat današnje sesije u Bijelom Polju bili su programi bilatralne, trilateralne i transancionalne saradnje, gdje u okviru devet programa Crne Gora ima pravo učešća", saopštila je generalna direktorica za koordinaciju programa pomoći EU u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Ivana Petrićević .

Ona je naglasila da će Crnoj Gori u sklopu drugog dijela IPA pomoći, koji se odnosi na prekograničnu saradnju, biti na raspolaganju 127,5 miliona eura, što predstavlja povećanje za 10 odsto u odnosu na prethodnu finasijsku perspektivu 2007-2013. Kroz novi program aplikanti mogu ponuditi svoje projekte u okviru devet programa, što su takođe veće mogućnosti u odnosu na prethodni IPA program.

“Značajna novina je i to što će Crna Gora u tom slučaj preuzeti obavezu za upravljanje sredstvima odnosno indirektnim upravljanjem” ocijenila je Petričević.

Sada se očekuje akreditacija za programe prekogranične saradnje, što znači da će crnogorske institucije biti zadužene za ugovaranje sredstava koja će biti oprediljena za isplatu .

Crna Gora će učestovati u četiri bilatralna programa sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Kosovom, u dva tirlateralna programa koje će po prvi put moći da implementiramo, od kojih je jedan Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora drugi Italija, Albanija i Crna Gora kao i u tri transnacionalna programa (Dunavski, Jadransko-jonski i Mediteranski program).

Podsjetimo, EU je otvorila novi program IPA (Instrument pretpristupne podrške) fondova za razdoblje 2014.-2023, čiji je cilj poboljšanje programa prekogranične saradnje graničnih regija Crne Gore i susjednih zemalja članica EU, kao i potencijalnih zemalja kandidatkinja.

Novi program IPA II predstavlja okvir za pretpristupnu podršku Evropske unije i ima za cilj sprovođenje reformi u okviru unaprijed definisanih sektora, koji su usko povezani sa Strategijom proširenja. 

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније