Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 07. 2015. 12:17 >> 12:11

TRŽIŠTE LIZINGA

Novi ugovori vrijedni 3 miliona

Na crnogorskom tržištu lizinga u prva tri mjeseca ove godine zaključena su 204 nova ugovora, čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, oko 2,99 miliona eura.

Novi ugovori se, kako je navedeno, odnose se na tri lizing kuće u Crnoj Gori, jer jedna nije odobravala nove plasmane tokom prvog kvartala. U poređenju sa prethodnim kvartalom, broj novih ugovora manji je 35 odsto.

“Smanjenje obima lizing posla u pogledu broja novih plasmana zaključenih u prvom kvartalu, bazirano je na karakteristikama crnogorske privrede i smanjenoj tražnji u periodu zimske sezone”, navela je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija, Slađana Pavlović u novom Biltenu tog Vladinog resora.

Aktivnih ugovora na kraju prvog kvartala bilo je oko četiri hiljade, čija je vrijednost 52,14 miliona EUR. U periodu od godinu, prestalo je da bude aktivno oko 1,74 hiljade ugovora.

Pavlović je navela da je u strukturi korisnika lizinga, nastavljen trend većeg učešća preduzeća u odnosu na građane u ukupnom broju ugovora. Takođe, evidentno je da u prvom kvartalu nijesu zaključivani ugovori sa preduzetnicima.

„Ugovori finansijskog lizinga, kao i vrijednosti zaključenih ugovora i dalje imaju značajno učešće u ukupnom broju sklopljenih ugovora. U ukupnom broju, ugovori finansijskog lizinga su činili 88,7 odsto, dok su ostatak činili ugovori operativnog lizinga“, kazala je Pavlović.

Na osnovu strukture broja ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 89 odsto u ukupnom iznosu lizing plasmana, iako je u odnosu na prethodni kvartal broj zaključenih ugovora u vezi sa putničkim automobilima smanjen oko 38 odsto, kao i njihova vrijednost oko 39 odsto.

U pogledu sektorske stukture plasmana zaključenih u prvom kvartalu dominiraju ugovori u okviru sektora trgovine, 31,5 odsto, potom ostalih usluga 28,1 odsto i sektoru saobraćaja 22,6 odsto.

Lizing uslugama u Crnoj Gori bave se četiri lizing kuće i dvije banke, odnosno S-Leasing, Porsche Leasing, NLB Leasing i Hypo Alpe Adria Leasing, kao i Hypo Alpe Adria banka i Prva banka. Hypo Alpe Adria Leasing i Prva banka, kako su naveli iz Ministarstva, nijesu odobravali nove plasmane tokom ove godine.

U prvom kvartalu su lizing kuće ostvarile dobit od oko 537 hiljada EUR, a pozitivan rezultat imale su tri od ukupno četiri lizing kuće.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније