Žabljak
Malo oblačno
5.4 °C
Pljevlja
Vedro
6.0 °C
Herceg Novi
Pretežno vedro
18.9 °C
Nikšić
Vedro
13.7 °C
Cetinje
Umjereno oblačno
22.4 °C
Bar
Pretežno vedro
21.3 °C
Podgorica
Pretežno vedro
20.4 °C
Ulcinj
Vedro
20.3 °C
Kolašin
Pretežno vedro
8.6 °C

Hronika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

SLUČAJ "DRŽAVNI UDAR" 06. 09. 2017. 14:21   >>  14:12 73

SLUČAJ "DRŽAVNI UDAR"

Dikić: Katnić mi nudio nagodbu

Bivši šef srpske Žandarmerije, optužen za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, Bratislav Dikić, kazao je na današenjm pretresu da mu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponudio da bude aboliran ako, kako je rekao, "opozove grupu koja je došla u Crnu Goru".

On je danas u Višem sudu, pred vijećem sudije Suzane Mugoše, rekao da nije bio u situaciji da išta opozove, jer nije imao saznanja o postojanju organizovane kriminalne grupe.

"Da sam bilo šta znao oko kriminalne organizacije ja bih ispričao Specijalnom tužiocu", rekao je Dikić.

Bivši šef srpske Žandarmerije je ranije danas tokom pretresa rekao da vjeruje u sud i pravdu, a sudiju Mugošu je zamolio da učini sve da se dođe do istine koja će pokazati da nije učestvovao u kriminalnom planu. 

Zbog zdravstvenog stanja je zatražio ukidanje pritvora, uz obećanje da će biti dstupan nadležnim organima u daljem procesu.

Tvrdio je i da bi, , da je znao za kriminalni plan, o tome obavijestio nadležne organe u Srbiji.

"Ne bih dozvolio da mi se ovdje sudi za nešto što ne postoji. Nažalost, ja ništa nijesam znao, tu je problem", rekao je Dikić.

Pretres će biti nastavljen sjutra.

Kako je tekao tok suđenja, pročitajte u nastavku:

14:25 - Dikić je rekao da je dobio novčanu pomoć za liječenje. Ponovio je da je jedini razlog njegovog dolaska u Crnu Goru liječenje i odlazak u Manastir Ostrog. 

14:15 - Sudija Mugoša kaznila je sa 500 eura advokate Dražena Medojevića i Miroja Jovanovića zbog remećenja sudske discipline.

14:11 - Dikić: "12. novembra, bila je subota, bio sam u kancelariji Katnića po njegovoj naredbi. Pozvan sam od strane Katnića i ponuđena mi je nagodba".

Katnić je, međutim, rekao da nije zvao Dikića i predlagao mu sporazume.

14:00 - Dikić je saopštio da je 12. novembra prošle godine doveden na razgovor kod glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, na njegov zahtjev, gdje mu je ponuđena nagodba.

13:25 - Dikić je kazao da se ne sjeća da je u nedjelju 16. oktobra 2016. godine trebalo da se sastane sa nekim u Podgorici.

"Moguće da sam nekom rekao da se vidimo poslije 12", kazao je Dikić, i saopštio je da je na dan dolaska u Crnu Goru imao četiri telefona.

Dva, kako je rekao, stalno koristi, a dva stara je ponio da vidi da li rade kartica. On je istakao i da misli da je Kristina Hristić nosila dva telefona.

13:20 - Optuženi Dikić je rekao da je moguće da je poslao Sinđeliću poruku da je sa plavušom, jer je Kristina Hristić plavuša, "pa da bi se lakše kontaktirali".

"To je jedan jedini razlog", rekao je Dikić.

13:16 - Dikić je rekao da je na internetu pretraživao poziciju Skupštine Crne Gore, jer je pretraživao kompletnu trasu pretraživanja kad je krenuo u Crnu Goru. Na pitanje šta je još pretraživao, Dikić je odgovorio: "Ne sjećam se šta sam još pretraživao. U Crnu Goru nijesam dolazio od 2013, a do tada sam uvijek dolazio sa vozačem".

13:00 - Sudija Mugoša naredila je da se dio publike udalji iz sudnice zbog neprikladnog ponašanja.

12:53 - Dikić tvrdi da nikada ne bi napao policiju, jer je, kako je rekao, polijska uniforma za njega svetinja.

12:49 - Navodi u optužnici su, kako je rekao Dikić, u potpunosti neosnovani. Kazao je da vjeruje u sud i pravdu, a sudiju Mugošu je zamolio da učini sve da se dođe do istine koja će pokazati da nije učestvovao u kriminalnom planu. 

Zbog zdravstvenog stanja zatražio je ukidanje pritvora.

"Takođe vas molim da razmotrite mogućnost da mi se promijeni mjera nadzora iz mjere pritvora, neku drugu mjeru nadzora kako bih mogao da se adekvatno liječim. Ja se liječim alternativnim medikamentima, koji nijesu na spisku Ministarstva zdravlja. Ja nemam realno mogućnost da se liječim. Zato vas molim, uz moje obećanje, da primijenite mjeru nadzora, da ću ja u svakom momentu biti dostupan sudu i svim drugim državnim organima", kazao je Dikić.

12:34 - Dikić tvrdi da za sebe nikad nije koristio nikakve konspirativne nazive, osim za Kristinu, navodeći da iz privatnih razloga nije želio da se zna da ona putuje sa njim.

12:05 - Nastavljeno iznošenje odbrane Bratislava Dikića nakon pauze zbog njegovog zdravstvenog stanja, koji je pokazao saopštenje u kojem se, kako je rekao, navodi da je učestvovao na protestima 2015. i da je tada tukao demonstrante na skupu koji je organizovao DF.

11:19 - Sudija je saopštila da je Dikić zatražio pauzu zbog svog zdravstvenog stanja, nakon čega će nastaviti sa iznošenjem odbrane. 

11:01 - Optuženi Dikić odgovorno tvrdi da nije znao da postoji organizovana kriminalna organizacija, koja je za cilj imala nasilnu promjenu vlasti u Crnoj Gori.

"I zato ne postoji moja lična odgovornost, zato ne osjećam nikakvu krivicu", rekao je Dikić.

10:57 - Dikić je rekao da bi, da je znao za kriminalni plan, o tome obavijestio nadležne organe u Srbiji.

"Ne bih dozvolio da mi se ovdje sudi za nešto što ne postoji. Nažalost, ja ništa nijesam znao, tu je problem. Kristina je moja prijateljica koja je prihvatila da dođemo u Crnu Goru, da obiđem Ostrog", kazao je Dikić.

On tvrdi da Kristina Hristić ne poznaje Sinđelića, te da je nehatno uvučena u cijelu priču.

10:46 - Sinđelić, prema Dikićevim navodima, uopšte nije bio sumnjiv: "Nije govorio ništa neobično". Dikić je rekao da ga nije ni interesovala politička situacija u Crnoj Gori.

"Nijesam znao da postoji kriminalna organizacija, i da je Sinđelić njen pripadnik, niti sam uopšte znao da postoji neki kriminalni plan nasilne promjene vlasti u Crnoj Gori", kazao je Dikić.

Kazao je da su on i Hristina u Crnu Goru došli kao turisti, te da se fotografisao ispred Skupštine Crne Gore, ne znajući o čemu se radi.

10:36 - Dikić je kazao da je odbio da ide u Crnu Goru na proteste zbog učlanjenja u NATO. Navodi i da nije ni znao za Demokratski front (DF), te da je za njih čuo od tužioca Saše Čađenovića.

10:28 - Optuženi Dikić je ponovio da je u Crnu Goru došao u Manastir Ostrog nakon što se razbolio. Saopštio je da došao kako bi kupio alternativne medikamente, da bi se liječio.

Kazao je i da od svih optuženih zna samo prijateljicu Kristiniu Hristić, koja je sa njim došla u Crnu Goru i Sinđelić Aleksandra kojeg je upoznao u mjesecu prošle godine.

10:26 - Dikić u odbrani saopštio da se ne osjeća krivim za djelo koje mu se stavlja na teret. On je poručio da je optužnica neosnovana i izmišljena.

"Najobičnija bajka, i nadam se da će autor te bajke kad tad odgovoriti za to. Nikad nijesam bio član neke kriminalne organizacije ili učestvovao u nasilju".

Glavni pretres vodi sudija Suzana Mugoša, koja je saopštila da glavnom pretresu ne prisustvuju osumnjičeni Eduard Šišmakov, Vladimir Popov, Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima se sudi u odsustvu.

Advokat optuženih Branislava Dikića i Kristine Hristić, Milan Petrović, upozorio je Sudsko vijeće na zdravstveno stanje Dikića.

On je podsjetio da je zdravstveno stanje Dikića "ugroženo". Predložio je da se ne čita optužnica, kako bi se skratilo vrijeme rada, a zbog zdravstvenog stanja Dikića.

Kazao je da su iz bolnice dobili dokument, u kojem se vidi da je nakon magnetne rezonance potvrđeno da je zdravstveno stanje Dikića "izuzetno ugroženo" i da postoji opasnost da je došlo do recidiva bolesti.

"Dikiću potrebna hitna hospitalizacija"

"U tom smislu vas molim da hitno preduzmete mjere u pravcu liječenje mog branjenika", rekao je Petrović, navodeći da nijesu željeli da pristupaju opstrukciji procesa.

Navodi da su ljekari upozorili da je Dikiću potrebna hitna hospitalizacija i intervencija nakon nalaza magnetne rezonance. Petrović je kazao i da neće tražiti odgađanje sudskog postupka.

Optuženi Dikić rekao je da ne želi da njegovo zdravstveno stanje utiče na tok postupka, te da je spreman da da odbranu.

"Tako da ću koliko god budem sposoban učestvovati i nastojati da se raščisti situacija", rekao je Dikić.

Advokat Goran Petronijević zamolio je Sudsko vijeće da učini što može da se situacija raščisti.

"Prikrivati ovakvu medicinsku dokumentaciju je jako teško", kazao je Petronijević.

Sudija Suzana Mugoša kazala je da nije dobila medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju Bratislava Dikića.

Branilac Mihaila Čađenovića i Andrije Mandića, advokat Miroje Jovanović, predložio je vijeću da razmotri mogućnost da se pretres održava u prostoriji gdje će imati više prostora, jer tu gdje sjedi ne može da otvori laptop i izvadi spise predmeta.

Zašto se pita za narodnost?

"Takođe, i veliki broj ljudi koji su htjeli da prate suđenje nijesu mogli da uđu, radi se o prijateljima i porodici branjenika", dodao je on.

Odbrana je sudiji Mugoša zamjerila što je optužene pitala za njihovu narodnost.

Podsjećamo, suđenje je u julu odgođeno zbog zahtjeva advokata odbrane za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je zahtjev za izuzeće Katnića i postupajućeg tužioca Saše Čađenovića u postupku koji se vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Prema medijskim navodima, odbrana će, zbog drastičnog pogoršanja zdravlja Bratislava Dikića, koji je obolio od kancera, tražiti odgađanje ročišta.

Komentari 73

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo