RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html Osumnjičeni za pokušaj ubistva Zvicera poznati CG policiji http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280555/osumnjiceni-za-pokusaj-ubistva-zvicera-poznati-cg-policiji.html Crnogorski državljani E.T. (30) i S.Đ. (30) uhapšeni su u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Kotoranina Radoja Zvicera (38). Kako je saopšteno iz crnogorske Uprave policije, oni su u prethodnom periodu bili predmet njihove istrage. ]]>

"Za S.Đ. je bila raspisana međunarodna potjernica od strane NCB Interpol Podgorica zbog upotrebe vatrenog oružja u Baru krajem 2019. godine kojom prilikom je lišen života J.K., dok je V.G. teško ranjen", navode iz polciije.

U saopštenju se ističe da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije učestvovali su u rasvjetljavanju pokušaja ubistva crnogorskog državljanin u Kijevu. To su, kako su naveli iz Uprave polciije, činili kroz neposrednu komunikaciju i direktnu razmjenu operativnih informacija sa kolegama iz Ukrajine.

Sektor kriminalističke policije – NCB Interpol je, kako se navodi,  zvanično obaviješten da je u Kijevu 26. maja došlo do upotrebe vatrenog oružja, kada je povrijeđen crnogorski državljanin.

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije će nastaviti saradnju sa policijom u Ukrajini, zaključuje se. 

 Ranije je iz ukrajinske policije saopšteno da su zbog pokušaja ubistva Zvicera uhapšene četiri osobe, te da se radi o državljanima Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

 

]]>
Wed, 27 May 2020 17:07:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280555/osumnjiceni-za-pokusaj-ubistva-zvicera-poznati-cg-policiji.html
Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Marka Gardaševića http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280542/uhapsen-osumnjiceni-za-ubistvo-marka-gardasevica.html Pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić uhapsili su M.A. (37) iz tog grada zbog sumnje da je prethodne sedmice u naselju Rastoci ubio sugrađanina Marka Gardaševića (39). ]]>

Policija je u istrazi saslušala dvadesetak osoba, koje su i poligrafski testirane, a među saslušanima su i bliski rođaci ubijenog.

Beživotno tijelo Gardaševića pronađeno je 20. maja u mjestu Rastoci, u porodičnoj kući.

Nikšićanin je nasilnim putem lišen života na krajnje svirep i podmukao način, zbog čega je nadležno državno tužilaštvo kvalifikovalo djelo kao teško ubistvo, kazao je načelnik nikšićkog CB-a Tihomir Goranović.

Goranović je kazao da je policija nakon nešto više od sedam dana identifikovala, locirala i uhapsila osumnjičenog M.A. koji je priznao izvršenje krivičnog djela u potpunosti.

"Tokom sprovedene istrage na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i utvrdivanja identiteta počinioca ovog zločina, policijski službenici Uprave policije su preduzimajuči opsežne aktivnosti, koje obuhvataju sve neophodne operativno-procesne mjere i radnje, nakon nešto više od 7 dana posvećenog, istrajnog i odlučnog rada policijskih službenika i cjelokupnog kapaciteta Uprave policije, identifikovali, locirali i lišili slobode izvršioca ovog krivičnog djela, a radi se o licu A.M. rođen 1983.godine iz Nikšića. Koordinisanim radnjama izmedu postupajućeg tužilaštva. policijskih službenika Centra bezbjednosti Nikšić i nadležnog Suda, izvršeno je pretresanje na više lokacija koje pripadaju osumnjiċenom A.M. a kojom prilikom su kroz usku saradnju sa službenicima Sektora kriminalističke policije i Forenzičkog centra, pronadeni, markirani i izuzeti dokazi tj. predmeti i tragovi koji potiču sa lica mjesta krivičnog djela ili su nastali izvršenjem krivičnog djela. Sprovedenom kriminalističkom obradom nad osumnjičenim A.M. iz Nikšića, policijski službenici su tom prilikom obezbijedili i personalne dokaze počinioca koji je u potpunosti priznao izvršenje ovog zločina, dok je izvršenom pretragom šireg lica mjesta pronađeno i izuzeto sredstvo izvršenja ovog krivičnog djela, a koje je odbačeno od strane počinioca nakon počinjenog krivičnog djela", naveo je Goranović na pres konferenciji.

Kako je objasnio, osumnjičeni je došao automobilom do porodične kuće Gardaševića i nakon kraće verbalne rasprave ga usmrtio.

"Koristeći manju sjekiru nanio mu je više udaraca njom u predjelu glave, kao i namjanje jedan udarac nožem u predjelu vrata. Od povreda je G.M. na licu mjesta preminuo. Počinilac zločina je nakon ubistva na više načina pokušao da sakrije svoj identitet", rekao je Goranović.

 

Rukovodilac sektora krvnih delikata UP Lazar Šćepanović saopštio je da je to krivično djelo prema kvalifikatornim okolnostima i samom načinu izvršenja izvršeno je na svirep i podmukao način, kvalifikovano je kao Teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 KZ CG.

"Osumnjičeni A.M. je dobro poznavao navike i prilike oštećenog, a što potvrđuju i činjenice koje su izvedene u samoj fazi izviđaja, i to da je oštećeni omogućio da uđe u njegovu kuću samo ono lice koje je dobro poznavao jer je objekat obezbijeđen blind vratima a koja su bila prethodno zaključana. Ove činjenice su u dijelu olakšale i suzile krug lica koja su bila predmet kriminalističke obrade. U odnosu na motiv izvršenja ovog krivičnog djela ne možemo iznositi više detalja zbog daljeg toka krivičnog postupka ali možemo naglasiti da su žrtva i izvršilac imali određene zajedničke nedozvoljene aktivnosti što je imalo za posledicu eskalaciju sukoba između izvršioca i žrtve a koja je rezultirala izvršenjem ovog krivičnog djela," saopštio je Šćepanović.

On je istakao da su osumnjičeni i oštećeni od ranije poznati policiji kao izvršioci heterogenih krivičnih djela.

"Radeći na rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela, od same prijave događaja na raspolaganju službenicima CB Nikšić stavljeni su svi kapaciteti i materijalno- tehnički resursi Uprave policije, uključujući službenike Sektora kriminalističke policije, Forenzičkog centra iz Danilovgrada, kao i tokom vršenja uviđaja angažovani su od strane postupajućeg tužioca i vještaci medicinske struke koji su u stalnoj komunikaciji sa policijskim službenicima bili kooperativni i dali su značajan doprinos rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela. Tokom izviđaja preduzeto je niz mjera i radnji, a uzimajući u obzir da je sami uviđaj trajao 5 dana, izuzet je veliki broj tragova sa lica mjesta i drugih lokacija koji su povezani sa licem mjesta, a sprovodile su se i analize telekomunikacija Izuzet je video nadzor sa više objekata u užem i širem licu mjesta kao i gradskom jezgru i prikupljena su obavještenja od više od 100 građana. Važno je istaći radi sveukupne javnosti obzirom na to da je ovo krivično djelo izazvalo uznemirenost građana Nikšića, da su službenici Uprave policije u roku od 6 dana prikupili i obezbijedili materijalne i personalne dokaze i ovom prilikom pokazali da bili na visini postavljenog zadatka. Na kraju želim da se zahvalim porodici oštećenog koja je iskazala povjerenje u nadležne organe i pokazala strpljenje i toleranciju i istakao bih odnos njihove saradnje i kooperativnosti," naveo je Šćepanović.

 

 

]]>
Wed, 27 May 2020 15:29:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280542/uhapsen-osumnjiceni-za-ubistvo-marka-gardasevica.html
Uhapšene četiri osobe zbog pokušaja ubistva Zvicera http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280504/uhapsene-cetiri-osobe-zbog-pokusaja-ubistva-zvicera.html Ukrajinska policija uhapsila je četiri osobe koje su učestvovale u pokušaju ubistva navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana, Radoja Zvicera u Kijevu. ]]>

Radi se o državljanima Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, saopštila je policija. Oni su kako navode uhapšeni u Odesi, a prilikom hapšenja pružali su otpor i pokušali da pobjegnu. Jedan od njih se, kako navodi policija te zemlje, nalazi na međunarodnoj potjernici zbog ubistva.

Prema riječima šefa Nacionalne policije Igora Klimenka, oni su stigli u Ukrajinu početkom maja, unaprijed kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom i njenom porodicom.

"Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mjesto zločina. Stotine metara kasnije otišli su i zapalili automobil kako bi uništili dokaze", saopštio je ukrajinski zvaničnik.

Ubrzo nakon pucnjave, ukrajinska policija je utvrdila rutu kretanja osumnjičenih koji su namjeravali da napuste zemlju van carinske kontrole, na granici između Ukrajine i Moldavije. Kako je utvrđeno da su napadači naoružani, u policijsku akciju su uključeni i pripadnici specijalne jedinice KORD.

"Službenici Državnog odjeljenja za istrage, Odeljenja za kriminalističku istragu su ujutro privele četiri osobe na ulazu u Odesu", rekao je Klimenka.

Osumnjičeni su pritvoreni u skladu sa Krivičnim postupkom Ukrajine, i hitne istražne radnje su u toku.

]]>
Wed, 27 May 2020 10:50:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280504/uhapsene-cetiri-osobe-zbog-pokusaja-ubistva-zvicera.html
Zviceru se bore za život, potraga za napadačima http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280485/zviceru-se-bore-za-zivot-potraga-za-napadacima.html Kotoranin Radoje Zvicer (37) koji, prema procjenama bezbjednosnih službi, slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana, teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u centru Kijeva, nešto poslije 18 sati. ]]>

U Zvicera je ispaljeno više metaka, sinoć je hitno operisan u kijevskoj bolnici i život mu je u opasnosti.

Crnogorski istražitelji od kolega iz Kijeva sinoć nijesu dobili više detalja o crnogorskom državljaninu, koji se obreo van naših granica u jeku obračuna škaljarskog i kavačkog klana, piše Pobjeda.

Kako prenose ukrajinski mediji, napad se dogodio u ulici Dragomirova 10, u elitnom dijelu Kijeva, a objavljen je i snimak sa nadzornih kamera na kojim se vide dvojica muškaraca koji izlaze iz vozila „mercedes-smart“, nakon čega ga pale i bježe. Tom prilikom jednog od napadača je zahvatio plamen.

Prema procjenama kijevskih istražitelja, jedan od napadača je star između 30 i 45 godina, visok između 180 i 185 centimetara i tamnokos, a u trenutku pucnjave na sebi je imao bijelu trenerku i crne patike. Drugi napadač je star između 35 i 40 godina, mršave građe, visok između 175 i 180 centimetara, a na sebi je imao crnu trenerku, zeleni sportski šešir i bijelu medicinsku masku.

Odjeljenje za komunikaciju kijevske policije pojasnilo je da su u 18.20 sati dobili informaciju o pucnjavi u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede.

"U kijevskom okrugu Pečersk nepoznate osobe su pucale na muškarca i pobjegle automobilom koji su zatim zapalili. Povrijeđeni je hospitalizovan",  saopštila je ukrajinska policija.

Kako je nezvanično saopšteno Pobjedi iz crnogorske policije, radi se o nastavku obračuna dva kriminalna klana iz Kotora, koja se godinama bore za prevlast u preuzimanju poslova u švercu narkotika. Obje grupe poznate su po zastrašivanju, iznudama, zelenaštvu, ali im je primarni posao šverc kokaina iz Južne Amerike.

Prema operativnim podacima crnogorskih istražitelja, Zvicer se već duže vrijeme ne nalazi na teritoriji Crne Gore. Zemlju je napustio u vrijeme krvavog rata dva zaraćena klana, u kojem je život izgubilo više desetina osoba iz nekoliko crnogorskih gradova.

Istražitelji Zviceru nijesu ušli u trag jer, kako su nezvanično kazali, nije bilo dokaza za njegovo učešće u kriminalnim radnjama. Iako se govorilo da je vođa kavačkog klana, zvanično, za Zvicerom nije raspisana potjernica.

Njegovo ime sa fotografijom našlo se i na petnaestominutnom snimku koji je objavljen na Jutjubu u decembru 2017. godine, kojim je "raskrinkano" djelovanje ove kriminalne organizacije.

Otkriveni su detalji koji se odnose na „poslovne poduhvate“ ovog klana, kao i imena država u kojima djeluju i lažni identiteti koje koriste.

Nezvanično, "glavni" čovjek prošao je bez optužbi, iako se sumnjalo da drži sve konce u rukama. Istražitelji su nedavno kazali da će zbog sumnje da posjeduje enormno velike količine nekretnina pokrenuti i finansijsku istragu, ali nijesu poznati rezultati njihovog rada.

Izvjesno je da se radi o dvije moćne grupe koje polako počinju da gube i vođe. Njihove adrese možda nijesu poznate istražiteljima, ali su očito dostupne egzekutorima. Tako su u Atini 19. januara ubijeni vođa škaljarskog klana Igor Dedović (43) i njegova desna ruka Podgoričanin Stevan Stamatović u punom restoranu pred suprugama i djecom.

Četiri godine ranije pucano je na ženu Radoja Zvicera, Tamaru Zvicer, dok je bila sa djetetom. Metak je pogodio automobile, ali oni nijesu povrijeđeni. Nakon tri godine za ovaj napad podnijeta je prijava protiv Jovana Vukotića, ali je on negirao bilo kakvu vezu sa tim događajem.

]]>
Wed, 27 May 2020 07:36:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280485/zviceru-se-bore-za-zivot-potraga-za-napadacima.html
Osumnjičenom za skrnavljenje spomenika zadržavanje do 72 sata http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280482/osumnjicenom-za-skrnavljenje-spomenika-zadrzavanje-do-72-sata.html Osamnaestogodišnjem Luki Vojvodiću, koji je uhapšen zbog sumnje da je uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, tužilac je nakon saslušanja odredio pritvor do 72 sata. Osumnjičeni je sinoć dao izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici i pred inspektorima priznao djelo. Vojvodić je, kako je saopšteno, od ranije poznat crnogorskoj policiji. ]]>

"Zbog povrede spomenika na Ravnom lazu u Piperima po nalogu državnog tužioca u Osnovnom dravnom tuzilastvu u Podgorici priveden je L.V. Drzavni tužilac je ovo lice saslušao u svojstvu osumnjičenog. Nakon saslušanja državni tužilac je osumnjičenom odredio rješenjem zadržavanje najduže do 72 sata zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo povreda i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja," navela je državni tužilac Milica Mandić.

 

Počinilac tog vandalskog čina od ranije je poznat policiji kao učesnik incidenata.

"On je sa grupom lica uništavao javne površine ispisivanjem grafita sa nacionalnim obilježjima u naselju Donja Gorica. Takođe je prekršajno procesuiran zbog omalovažavanja i ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti tokom trajanja vjerskih okupljanja", kazali su iz policije i dodali da je taj događaj je prijavljen podgoričkoj policiji prije tri dana.

"Od tada smo preduzimali niz operativnih aktivnosti, službenih mjera i radnji iz naše nadležnosti kako bi počinioca ovog djela priveli pravdi", navodi se u saopštenju.

Iz policije dodaju da je skrnavljenje spomenika posvećenog organizatorima Trinaestojulskog ustanka uznemirilo javnost i istovremeno naišlo na oštru osudu.

Kako je ranije danas prenijela Pobjeda osumnjičeni je sinoć oko 21:30 sati dao izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici i pred inspektorima je priznao djelo.

Nakon toga je sproveden u Osnovno državno tužilaštvo. Tužilac će se izjasniti da li će L.V. odrediti zadržavanje do 72 sata.

Za sada nema informacija da li je još ko, osim L.V., učestvovao u fašističkom rušenju simbola ustanka crnogorskog naroda.

Na mjestu gdje je spomenik u Piperima, član Politbiroa CK KPJ i Glavnog štaba NOP odreda Jugoslavije Milovan Đilas je, po dolasku u Crnu Goru, 8. jula 1941. godine održao sastanak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak, kojem su prisustvovali politički sekretar PK Božo Ljumović, organizacioni sekretar PK Blažo Jovanović, kao i članovi Pokrajinskog komiteta – Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda i Periša Vujošević.

Na sjednici je jednoglasno donešena odluka o podizanju ustanka i riješeno da što prije počnu oružane akcije.

Trinaestojulski ustanak naroda Crne Gore je bio najveći narodni ustanak u porobljenoj Evropi. Počeo je 13. jula 1941. godine, pod rukovodstvom KPJ, a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom. Trinaestojulski ustanak je bio iskra velike narodnoslobodilačke borbe u Jugoslaviji koja je doprinijela slomu fašizma.

]]>
Wed, 27 May 2020 18:36:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280482/osumnjicenom-za-skrnavljenje-spomenika-zadrzavanje-do-72-sata.html
Neki mediji iz Srbije žele da izazovu paniku http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280479/neki-mediji-iz-srbije-zele-da-izazovu-paniku.html Apsolutno su netačni navodi u pojedinim medijima u Srbiji koji su plasirani sa namjerom izazivanja panike i nereda, saopštila je večeras Uprava policije Crne Gore. ]]> "Još jedna lažna vijest", naveli su u objavi na Tviter nalogu Uprave policije. 

]]>
Tue, 26 May 2020 23:32:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280479/neki-mediji-iz-srbije-zele-da-izazovu-paniku.html
Vođa "kavčana" teško ranjen u Kijevu http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280474/vodja-kavcana-tesko-ranjen-u-kijevu.html Radoje Zvicer, koji prema procjenama bezbjednosnih službi slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana, teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u Kijevu. ]]>

 

Na njega je ispaljeno više hitaca i ljekari mu se bore za život.

Kako prenose ukrajinski mediji, napad se dogodio u centru Kijevu. Više nepoznatih osoba je pucalo na Zvicera, nakon čega su pobjegle.

Odjeljenje za komunikaciju kijevske policije pojasnilo je da su u 18.20 sati dobili informaciju o pucnjavi u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede.

"U kijevskom okrugu Pečersk večeras su nepoznate osobe pucale na muškarca i pobjegli automobilom koji su zatim zapalili. Povrijeđeni je hospitalizovan", saopštila je ukrajinska policija.

 

]]>
Tue, 26 May 2020 21:13:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280474/vodja-kavcana-tesko-ranjen-u-kijevu.html
Određen pritvor Ćinćuru i Ćetkoviću http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280447/odredjen-pritvor-cincuru-i-cetkovicu.html Vijeće Osnovnog suda u Bijelom Polju prihvatilo je prijedlog Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju i nakon saslušanja, odredilo pritvor u trajanju do 30 dana za Bogdana Ćinćura i Rastka Ćetkovića iz Bijelog Polja, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo povreda ugleda Crne Gore. ]]>

"Optužnim predlogom ODT-a u Bijelom Polju, koji je podnijet danas sudu, predstavljeno je da su okrivljeni učinili krivično djelo na način što su 23.05.2020. godine u vremenu od 03:00 do 03:20 časova, u ul. Slobode, u Bijelom Polju, polomili i bacili više zastava Crne Gore koje su bile istaknute povodom Dana nezavisnosti na stubovima rasvjete", navedno je iz ODT-a Bijelo Polje.

Podsjećamo, Uprava policije saopštila je ranije da je zbog krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore bjelopoljska policija uhapsila tri osobe.

"Uhapšeni su B.Ć. (20), R.Ć. (22) i I.B. (20) svi Bijelog Polja zbog navedenog djela. Ova lica su, sumnja se, 23. maja 2020. godine u vremenu između 03,00 i 03,20 časova, polomila i bacila 13 zastava Crne Gore koje su bile istaknute na stubovima gradske rasvijete. Policija je nedugo nakon prijave rasvijetlila ovaj događaj i identifikovala lica", saopšteno je ranije iz Uprave policije.

Skrnavljenje državnih simbola osudio je gradonačelnik Petar Smolović, brojne političke partije, NVO i građani.

]]>
Tue, 26 May 2020 16:36:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280447/odredjen-pritvor-cincuru-i-cetkovicu.html
Kod Podgoričanina našli pištolj i municiju http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280428/kod-podgoricanina-nasli-pistolj-i-municiju.html Podgoričanin Ž.T. (49) uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz Uprave policije. ]]>

"Podgorička policija je, postupajući po nalogu nadležnog sudije, izvršila pretres kuće i pomoćnih objekata koje koristi Ž.T. kada su pronašli i oduzeli pištolj u ilegalnom posjedu marke „Crvena Zastava“, 10 komada municije, 250 metara detonirajućeg štapina i tijelo ručne bombe bez osigurača i inicijalnog punjenja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je osumnjičeni priveden nadležnom tužiocu uz krivičnu prijavu.

]]>
Tue, 26 May 2020 14:24:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280428/kod-podgoricanina-nasli-pistolj-i-municiju.html
Krivična prijava zbog uvredljivog komentara http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280425/krivicna-prijava-zbog-uvredljivog-komentara.html Pljevaljska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv R.P. (38) iz tog grada zbog sumnje da je počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore. ]]>

"Osumnjičeni je 20. maja putem jedne društvene mreže sa svog naloga izložio poruzi državu Crnu Goru, na način što je na objavu u kojoj je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović čestitao Dan nezavisnosti postavio komantar uvredljive sadržine", navode iz Uprave policije.

]]>
Tue, 26 May 2020 14:15:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280425/krivicna-prijava-zbog-uvredljivog-komentara.html
Oduzeto oružje, jedna osoba uhapšena http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280422/oduzeto-oruzje-jedna-osoba-uhapsena.html Kolašinska policija uhapsila je M.M. (71) kod kojeg su pronašli pištolj marke "Thompson" bez validne dokumentacije, pušku CZ u ilegalnom posjedu i 42 komada municije različitog kalibra. ]]>

"Upoznat je nadležni tužilac koji je naložio da se protiv M.M. podnese krivična prijava zbog sumnje da izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", navode iz Uprave policije.

Policija je u Danilovgradu, vršeći pretres stana i drugih prostorija koje koristi B.R. (64), pronašla pušku M48 u ilegalnom posjedu, 19 komada municije kalibra 12 mm, te i 18 komada manevarske municije.

Osim toga pronađena je i lovačka puška sa isteklim oružnim listom zbog čega je B.R. izdat prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o oružju.

"Po nalogu nadležnog državnog tužioca B.R. je lišen slobode i priveden uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", navode iz policije.

]]>
Tue, 26 May 2020 13:50:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280422/oduzeto-oruzje-jedna-osoba-uhapsena.html
Državljanin Kosova utajio 42.500 eura poreza i doprinosa http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280414/drzavljanin-kosova-utajio-42500-eura-poreza-i-doprinosa.html Podgorička policija je uhapsila V.A. (27) iz Kosova zbog postojanja osnovane sumnje da je utajio 42.500 eura poreza i doprinosa. ]]>

V.A. kao odgovorno lice u preduzeću "Fruit trade“ iz Golubovaca, sumnjiči se da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave u produženom trajanju.

"Prilikom istražnih aktivnosti službenika policije i carinskih službenika utvđeno je da je V.A. u dužem vremenskom periodu dostavljao Upravi carina netačnu i falsifikovanu dokumentaciju koja je bila predmet carinskog postupka i na taj način lažno prikazao vrijednost robe u iznosu od 148.602 eura, dok je stvarno utvrđena vrijednost robe za carinjenje bila 233.956 eura, čime je pričinio štetu budžetu Crne Gore po osnovu carine i PDV-a u iznosu od 42.463 eura", navodi se u saopštenju", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 26 May 2020 12:42:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280414/drzavljanin-kosova-utajio-42500-eura-poreza-i-doprinosa.html
Maloljetnici uhapšeni, pretukli sugrađanina i ukrali mu telefon http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280410/maloljetnici-uhapseni-pretukli-sugradjanina-i-ukrali-mu-telefon.html Policija je u Podgorici uhapsila dva maloljetnika D.D. (17) i B.C. (16) jer su pretukli sugrađanina V.T. i ukrali mu telefon. ]]>

"Službenici Centra bezbjednosti Podgorica lišili su slobode dva maloljetna lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo razbojništvo, te i jedno lice zbog sumnje da je izvršio dva krivična djela krađa", navodi se u saopštenju.

Sumnja se da su maloljetni D.D. (17) i B.C. (16) počinili krivično djelo razbojništvo na štetu V.T. iz Podgorice.

"Ovo krivično djelo su, sumnja se, izvršili na način što su oštećenom zadali više udaraca u predjelu glave i tijela, nakon čega su mu otuđili telefon", kazali su iz Uprave policije.

Osumnjičeni su privedeni nadležnom tužiocu uz krivičnu prijavu.

"Osim toga, podgorička policija je lišila slobode i D.M. (31) iz Podgorice za kojeg se sumnja da je otuđio dva bicikla od dva lica, na koji način je izvršio dva krivična djela krađa", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 26 May 2020 12:19:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280410/maloljetnici-uhapseni-pretukli-sugradjanina-i-ukrali-mu-telefon.html
"Država ostala bez uzornih građana" http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280387/drzava-ostala-bez-uzornih-gradjana.html Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je saučešće porodiocama preminulih od Kovida 19. ]]>

"Pobijedili smo epidemiju Kovid 19, ali je nekoliko porodica izgubilo svoje najbliže, a Crna Gora ostala bez svojih uzornih građana.Iako smo učinili sve da sačuvamo njihove živote, koronavirus je nažalost uzeo danak. U ime Vlade i u svoje lično - iskazujem saučešće i saosjećanje sa familijama preminulih", napisao je premijer na Tviteru.a

]]>
Tue, 26 May 2020 10:11:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280387/drzava-ostala-bez-uzornih-gradjana.html
Zbog napada na sveštenika kažnjen sa 400 eura http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280363/zbog-napada-na-svestenika-kaznjen-sa-400-eura.html Barsko tužilaštvo sankcionisalo je Baranina S.K. (20) sa 400 eura koje treba da uplati u humanitarne svrhe zbog napada na sveštenika Nikolu Radovića 21. maja ispred Parohijskog doma u Starom Baru. ]]>

Incident se dogodio u večernjim časovima kada je grupa mladića došla ispred Parohijskog doma, gdje su verbalo vrijeđali i prijetili svešteniku Radoviću.

“Potreslo me je, a sve se dešavalo ispred Crkve Svetog Nikole, u Starom Baru koji je simbol jednog sklada i suživota. Nisam mogao da shvatim. Jedan od njih je krenuo da se zalijeće prema meni, drugi su ga spriječili. Uzeo sam telefon i počeo da snimam, a oni da se povlače”, ispričao je sveštenik Radović šta se dešavalo 21. maja.

“Taj mladić ima 20 godina i on se pokajao. Vidjeli smo se kod državnog tužioca, i izvinjavao se, vidno potresen, zbog onog što je uradio”, rekao je Radović, dodajući da je spreman i da pomogne mladiću da uplati novac u humanitarne svrhe ukoliko ga ovaj nema.

]]>
Tue, 26 May 2020 08:01:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280363/zbog-napada-na-svestenika-kaznjen-sa-400-eura.html
Na šipci pronađeni tragovi Željka Vukovića http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280367/na-sipci-pronadjeni-tragovi-zeljka-vukovica.html Apelacioni sud produžio je pritvor Željku Vukoviću (37) optuženom da je učestvovao u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaju ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine. ]]>

"Ocjenom dokaza iz spisa predmeta ovaj sud kao i prvostepeni nalazi da je okrivljeni Ž. V. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret optužnicom", obrazloženo je iz Apelacioniog suda.

Prema navodima optužnice, Vuković i još dvije osobe su, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, oko 21.50 časova u Ulici obala Ribnice sačekali da iz „audija A6“ kojim je upravljao Vojičić izađe Jevrem Brković, koji se uputio ka ulazu broj 8 zgrade u kojoj živi.

Vuković i dvije NN osobe, kako se osnovano sumnja, neopaženo su prišli Brkoviću i napali ga metalnim šipkama.

"Nakon prvog udarca u glavu, Brković je iz ruku oteo šipku Vukoviću i oborio ga. Dok se Brković sukobio sa Vukovićem, drugi napadač ga je udarao šipkom po glavi i tjelu", navodi se u optužnici.

Kada je Vojičić, na zapomaganje Brkovića, krenuo da mu pomogne, na njega su iz pištolja ispaljena najmanje dva hica koja su mu nanijela teške povrede od kojih je preminuo na putu do bolnice.

Za vrijeme napada na Vojičića, Brković je uspio da se skloni u ulaz zgrade u kojoj živi, dok su Vuković i još dva napadača pobjegli.

Vuković je prilikom prvog saslušanja u tužilaštvu, pojašnjavajući kako se njegov DNK našao na šipci kojom je pretučen Brković, pojasnio da je „prodavao gvožđe kako bi kupio drogu i da je najvjerovatnije prilikom skupljanja otpada dotakao metalnu šipku koja je korištena u napadu na Brkovića i Vojičića“. Tom prilikom nije mogao da objasni kako su na metalnoj šipci ostali tragovi samo njegovog DNK.

Prilikom ponovnog saslušanja, koje je obavljeno na njegov zahtjev, naveo je da je u opasnosti, da mu prijete i da hoće da ga ućutkaju ,,jer je ovo mnogo veliko, krupno, da je mnogo visoko i da je dovoljno rekao“. Više detalja nije iznio pa se ne zna ko je Vukoviću navodno prijetio i ,,želio da ga ućutka“.

Podsjećamo, inspektori kriminalističke policije su u oktobru prošle godine poslije 13 godina rasvijetlili ubistvo Podgoričanina Srđana Vojičića.

Zbog sumnje da je počinio taj zločin, tada je uhapšen Željko Vuković nastanjen u podgoričkom naselju Konik. Njegovo hapšenje uslijedilo je pošto je policija došla do materijalnih dokaza koji su pomogli u rasvjetljavanju ubistva.

]]>
Tue, 26 May 2020 07:33:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280367/na-sipci-pronadjeni-tragovi-zeljka-vukovica.html
Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280313/uhapsen-osumnjiceni-za-pokusaj-ubistva-.html Policija u Baru uhapsila je V.V. (36) koji se sumnjiči da je jutros oko 4:30 ispred jednog ugostiteljskog objekta u naselju Čeluga pokušao da ubije Baranina A.Š. (28). ]]>

Iz Uprave policije su saopštili da je napanuti mladić uboden u stomak.

“Policija je došla do saznanja da je A.Š. imao kraću verbanu prepirku sa V.V., nakon čega je V.V. oštećenom upotrebom podesnog sredstva nanio povredu i udaljio se sa lica mjesta”, navode u saopštenju.

Nedugo nakon izvršenog djela policija je locirala i uhapsila osumnjičenog, koji će uz krivičnu prijavu biti sproveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost.

]]>
Mon, 25 May 2020 15:00:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280313/uhapsen-osumnjiceni-za-pokusaj-ubistva-.html
Kod dvojice Nikšićana pronađeno oružje bez dozvole http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280307/kod-dvojice-niksicana-pronadjeno-oruzje-bez-dozvole.html Policija je prethodnih dana kod dvojice Nikšićana pronašla oružje bez dozvole. Jedna osoba je uhapšena, dok će se tužilac za drugu izjasniti nakon balističkih vještačenja. ]]>

"Nikšićka policija je u blizini jezera Krupac zaustavila vozilo marke „VW Golf II“ kojim je uopravljalo bezbjednsono interesantno lice U.Đ. (27), dok su se u vozilu nalazili V.K. (23) i N.R. (22)", saopšteno je iz Uprave policije.

Detaljnim pregledom vozila i lica, policija je kod N.R. pronašla i oduzela pištolj M-57 cal. 7,62 sa okvirom i sedam komada municija.

"Po nalogu nadležnog državnog tužioca N.R. je lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Državni tužilac je za njega donio rješenje o zadržavanju do privoda nadležnom sudiji za istragu", navodi se u saopštenju.

Po nalogu sudije za istragu policija je pretresla kuću D.V. (53) u ulici Marka Vujovića i pronašla i oduzela pištolj CZ – 99 kalibra 9mm i 30 komada municije u ilegalnom posjedu.

"Državni tužilac je nakon obavještenja o događaju naložio da se oružje uputi na balističko vještačenje u Forenzički centar, te da će se nakon vještačenja izjasniti o kvalifikaciji djela", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Mon, 25 May 2020 14:12:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280307/kod-dvojice-niksicana-pronadjeno-oruzje-bez-dozvole.html
Državljanin BiH kažnjen 800 eura http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280299/drzavljanin-bih-kaznjen-800-eura.html Državljanin Bosne i Hercegovine P.S.(37), koji ima dozvolu za privremeni boravak u Budvi, kažnjen je sa 800 eura zbog toga što je od 10. marta do 21. maja nelegalno ušao na teritoriju Crne Gore. ]]>

"Okrivljenom P.S. u hitnom postupku izrečena je novčana kazna u iznosu od 800 eura, a uz novčanu kaznu, obavezan je i na plaćanje troškova prekršajnog postupka u iznosu od 30 eura", navodi se u saopštenju zamjenika predsjednika suda za prekršaje u Budvi Marka Đukanovića.

]]>
Mon, 25 May 2020 13:30:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280299/drzavljanin-bih-kaznjen-800-eura.html
Plavljanin poginuo u udesu http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280280/plavljanin-poginuo-u-udesu.html U saobraćajnoj nesreći koja se kasno sinoć dogodila na putu Gusinje-Plav, stradao je Admir Kolašinac (31) iz Plava, saznaje portal PlavGusinje.me. ]]>

Prema nezvaničnim informacijama, Kolašinac, koji je upravljao automobilom je u jednom trenutku izgubio kontrolu i udario pored puta.

Admir Kolašinac je bio predsjednik MZ Prnjavor, član Bošnjačke stranke i zaposlen u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

]]>
Mon, 25 May 2020 10:59:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/280280/plavljanin-poginuo-u-udesu.html