RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html Zbog uvrede Boljeviću, Radosavljević kažnjen 500 eura http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227718/zbog-uvrede-boljevicu-radosavljevic-kaznjen-500-eura.html U Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan Parlamentarnih izbora od oktobra 2016. Na današnjem pretresu vještak Predrag Boljević odgovarao je na pitanja odbrane u vezi sa njegovim trećim nalazom o komunikacijama okrivljenih. U Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora od oktobra 2016. Na današnjem pretresu vještak Predrag Boljević odgovarao je na pitanja odbrane u vezi sa njegovim trećim nalazom o komunikacijama okrivljenih. Advokat Dušan Radosavljević je kažnjen 500 eura, zbog uvrede upućene Boljeviću. ]]>

 

Marko Terzić, RTCG

]]>
Thu, 17 Jan 2019 15:42:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227718/zbog-uvrede-boljevicu-radosavljevic-kaznjen-500-eura.html
Uhapšen u Njemačkoj po Interpolovoj potjernici http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227671/uhapsen-u-njemackoj-po-interpolovoj-potjernici.html Po potjernici podgoričkog Interpola u Njemačkoj je uhapšen Momčilo Pecić, državljanin Srbije, kojeg Crna Gora potražuje radi izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog međunarodnog krijumčarenja kokaina. ]]>

Kako je saopštila Uprava policije, Pecić je osuđen na sedam godina i šest mjeseci presudom Višeg suda u Podgorici zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, saopštila je Uprava policije.

Optuženi Pecić i V.C., su, kako je presuđeno, tokom 2004. nabavili i na međunarodnom nivou prokrijumčarili oko 59 kg kokaina.

„U međunarodnoj policijskoj akciji, tokom koje je i otkriveno krivično djelo i presretnut tovar sa kokainom, je od početka, u fazi planiranja i realizacije, učestvovala i crnogorska policija“, saopšteno je iz policije.

Kako navodi policija slijede kontakti između nadležnih organa Njemačke i Crne Gore radi izručenja Pecića Crnoj Gori.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 09:58:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227671/uhapsen-u-njemackoj-po-interpolovoj-potjernici.html
Kneževiću pritvor, Stijepović će biti saslušan http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227625/knezevicu-pritvor-stijepovic-ce-biti-saslusan.html Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz Višeg suda. ]]>

Podsjećamo, Knežević je nedostupan nadležnim organima, zbog čega je za njim ranije raspisana nacionalna potjernica po nalogu SDT-a.

On je prethodno izbjegao hapšenje, a sumnjiči se za zloupotrebu u privredi putem podstrekavanja.

Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, pozvan je na saslušanje u SDT povodom snimka koji je Knežević ranije objavio.

Stijepović će, kako saznaje TVCG, biti saslušan u toku ove sedmice.

]]>
Wed, 16 Jan 2019 19:00:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227625/knezevicu-pritvor-stijepovic-ce-biti-saslusan.html
Odbijen zahtjev Medojevića da se razdvoji postupak http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227582/odbijen-zahtjev-medojevica-da-se-razdvoji-postupak.html U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje lideru Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću, biznismenu Momiru Nikoliću i ostalim optuženim za stvaranje kriminalne organizacije i pranja novca. ]]>

Današnje ročište obilježilo je nekoliko prekida i pauza, jer je Medojević tražio razdvajanje postupka u odnosu na Nikolića.

Kao razloge naveo je pravno-formalni, materijalno-pravni i međunarodni, jer kako je kazao smatra da je krivično djelo za utaju poreza postupak nadležnog Suda.

Zastupnica optužbe Lidija Vukčević kazala je da se protivi razdvajanju postupka, jer smatra da su optužnice podnijeli ovlašćeni tužioci, pa su, kako je navela u formalnom i materijalnom smislu zakonite.

Nakon prve pauze suđenje je nastavljeno i sutkinja Vesna Pean saopštila je da je odbijeno rješenje da se postupak razdvoji, imajući u vidu da je krivični postupak započet po prvoj optužnici, a drugi se zasniva po određenom postupku istih događaja. Nakon toga, uslijedila je i još jedna pauza.

"Svi nevino optuženi su spremni za iznošenje odbrane. Gospodin Medojević je čak i koncipirao svoju odbranu, ali da bi počelo iznošenje odbrane prvo mora da se riješe određena prethodna pitanja. Ta pitanja odbrana nije skrivila, vec tužilaštvo i sud", kazao je advokat Miroje Jovanović.

Suđenje će se nastaviti 25. januara. 

]]>
Wed, 16 Jan 2019 13:11:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227582/odbijen-zahtjev-medojevica-da-se-razdvoji-postupak.html
Osumnjičeni da su oštetili budžet za oko 326.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227563/osumnjiceni-da-su-ostetili-budzet-za-oko-326000-eura.html Policija je podnijela osnovnom državnom tužiocu u Baru izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv barskog preduzeća Monter.ing, te odgovornih lica u toj firmi I.P. (44) iz Bosne i Hercegovine i B.B. (36) sa Kosova, zbog sumnje da su utajom poreza i doprinosa i zloupotrebom ovlašćenja u privredi nanijeli štetu budžetu Crne Gore veću od 326.000 eura. ]]>

"Policijski službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta rasvijetlili su koruptivno krivično djelo i s tim u vezi su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijeli poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv I.P. (44) iz Bosne i Hercegovine sa privremenim boravkom u Budvi, ovlašćenog lica u pravnom licu „MONTER.ING“ d.o.o iz Bara, B.B. (36) iz Kosova koji je osnivač i izvršni direktor ove firme i pravnog lica „MONTER.ING“ d.o.o, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u sticaju sa koruptivnim krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Oni su, kako policija sumnja, počinili krivično djelo kada su  kao odgovorna lica u pravnom licu „MONTER.ING“d.o.o, sa namjerom izbjegavanja plaćanja poreza i pripadajućih poreskih dažbina, neopravdanim i nedokumentovanim podizanjem novca sa žiro računa prikrili ostvarene prihode u vremenskom periodu 2015, 2016. i 2017. godine, odnosno prilive novčanih sredstava na žiro račun preduzeća „MONTER.ING" d.o.o.

Osumnjičeni su u tom smislu, kako se navodi u saopštenju UP, prikrili relevantne činjenice koje su bitne za utvrđivanje poreskih obaveza, čime su pribavili sebi korist na način što su, suprotno pravilima finansijsko knjigovođstvene evidencije i privrednog poslovanja, prikrili i nezakonito prisvojili imovinsku korist.

"Osumnjičena lica konkretno, sumnja se, nisu obračunala i prijavila dospjele obaveze za prijavu i plaćanje PDV-a Poreskoj upravi u iznosu od 203.045 eura. Takođe oni nisu, sumnja se, prijavili poreze i doprinose na ostala lična primanja u iznosu od 110.182 eura i poreze na dobit pravnih lica i poreze na dividende u iznosu od 13.225 eura. Ukupna šteta prouzrokovana ovim krivičnim djelima po Budžet Crne Gore, kako je utvrđeno na osnovu analiza i vještačenja dokumentacije koji su izvršeni u periodu od podnošenja krivične prijave u julu 2017. godine do 14.01.2019. godine kada je i podnijet posebni izvještaj, iznosi tačno 326.452 eura", navodi se u saopštenju.

Policija je u odvojenom predmetu osnovnom državnom tužiocu u Baru podnijela i dvije krivične prijave protiv tri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili dva krivična djela prevara.

 

]]>
Wed, 16 Jan 2019 11:29:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227563/osumnjiceni-da-su-ostetili-budzet-za-oko-326000-eura.html
Novinaru Martinoviću godina i po zatvora http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227517/novinaru-martinovicu-godina-i-po-zatvora.html Viši sud u Podgorici osudio je danas novinara Jova Martinovića na godinu i po zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu droge. ]]>

 

Duško Martinović, koji je priznao učešće u švercu, osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora. Igor Vušurović i Vaso Perović osuđeni su na dvije godine i osam mjeseci, Branka Stanišić na godinu i tri mjeseca, Marko Šaković i Milan Marović na po godinu, a Junus Hadžibeti na dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Novinar Jovo Martinović, koji sarađuje sa nekoliko inostranih medija, je ranije na suđenju kazao je da nije imao nikakav motiv da se bavi švercom droge, jer ima svoju međunarodnu karijeru.

Martinović je rekao da je sa optuženim Duškom Martinovićem, članom međunarodne kriminalne bande „Pink Panter“, i ostalima imao samo službene kontakte. On je na suđenju objasnio da je snimio dva dokumentarna filma sa Duškom Martinovićem, vezano za njegove aktivnosti u toj međunarodnoj kriminalnoj organizaciji.

Jovo Martinović je tokom istrage više od godinu dana boravio u pritvoru, iako su međunarodne novinarske organizacije tražile da bude pušten da se brani sa slobode, navodeći da su mu ugrožena elementarna ljudska prava.

Tokom suđenja i prvooptuženi Duško Martinović je rekao je da mu je novinar Jovo Martinović, rekao da „nema šanse“ da ga poveže sa osobama koje se u Albaniji bave nabavkom marihuane, jer na te stvari ne gleda dobronamjerno, iako je on to od njega, kako je rekao, tražio.

Duško Martinović je priznao da je učestvovao u švercu droge ali je odbacio optužbe da je formirao kriminalnu organizaciju i naveo da ostali optuženi nemaju bilo kakve veze sa švercom droge i kriminalnim udruživanjem.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 18:36:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227517/novinaru-martinovicu-godina-i-po-zatvora.html
Bjelopoljskim ljekarima ukinuta osuđujuća presuda http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227512/bjelopoljskim-ljekarima-ukinuta-osudjujuca-presuda.html Petočlano vijeće sudija Vrhovnog suda ukinulo je osuđujuću presudu bjelopoljskim ljekarima koji su osuđeni na po godinu zatvora zbog infekcije beba, od kojih je jedna preminula, odnosno zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi. ]]>

Bjelopoljski sud je ljekare Tomislava Jeremića i Haku Tahirović osudio na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora.

Presudu je, podsjeća FOS, izreklo vijeće sudije Vukomira Boškovića, da bi Apelacioni sud preinačio presudu i svima izrekao kazne zatvora od po godinu zatvora.

Iako je ta presuda postala pravosnažna u martu prošle godine, nakon čega su morali da počnu sa izdržavanjem kazne zatvora, to se do danas nije desilo.

Ljekari do danas nijesu ni stupili na izdržavanje kazni s obzirom na to da je „imenovanima odlagano izvršenje kazni zbog bolesti.“

Vrhovni sud je sada usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti, ukinuo presude Višeg i Apelacionog suda i naredio da se održi novi glavni pretres pred bjelopoljskim Višim sudom.

To je odlučila predsjednica vijeća Vesna Medenica sa članovima vijeća, sudijama Petrom Stojanovićem, Stankom Vučinić, Mirašem Radovićem i Svetlanom Vujanović.

U ovom slučaju sudija izvjestilac je bila sutkinja Vujanović.

Kako je navedeno u presudi, Vrhovni sud je ocijenio da postoji znatna sumnja o istinitosti odlučnih činjenica utvrđenih u odlukama protiv kojih je podignut zahtjev, zbog čega nije moguće odlučiti o zahtjevu za zaštitu zakonitosti.

U obrazloženju presude, u koju je FOS imao uvid, Vrhovni sud je istakao niz grešaka prvostepenog suda.

Prvo da bjelopoljski Viši sud nije pravilno vršio u presudi pozivanje na zakone, i da ga je podučio na koji način se to pravilno radi.

»Drugo, Viši sud mora konkretno da navede po kojim to propisima ljekari tačno nisu postupali, kao i da ne može ekstenzivno da tumači propise, niti da podrazumijeva kao njihov sadržaj nešto što u njima nije navedeno, jer bi se time po ocjeni Vrhovnog suda, oduzela nužna osobina propisa: njegova predvidljivost i jasnost za svakog na koga se njegove norme odnose, čime bi se stvorio prostor za inkriminisanje onog što kao takvo nije sadržano u određenom propisu«, navodi se u obrazloženju.

Treće, utvrđeno je i da za neonatalnu sepsu, prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i Zakonu, uopšte nije predviđeno da se postupi po mjerama za suzbijanje i sprječavanje zarazne bolesti, kako se to tvrdi u činjeničnom opisu krivičnih djela presude Višeg suda.

Dodatno, Vrhovni sud je utvrdio i greške prilikom osude za Jelu Cimbaljević i Haku Tahirović koje nisu postupile po Pravilniku o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti, bolničnih infekcija, stanja i smrti oboljelih od zaraznih bolesti.

Sudije Vrhovnog suda dalje navode da od 14 vrsta sepsi prema Pravilniku samo dvije podliježu obaveznom prijavljivanju, dok ostalih 12 sepsi ne podliježu obaveznom prijavljivanju, a „kamoli neonatalna sepsa P36 koja nije na listi bolesti koje se shodno čl.2 st.1 Zakona, smatraju zaraznim bolestima“.

Za Vrhovni sud je sporno i to što je Viši utvrdio odgovornost Tomislava Jeremića jer nije odmah sazvao Komisiju za sprječavanje infekcija, nakon što mu je Haka Tahirović prijavila dva slučaja.

„Vrhovni sud konstatuje da okrivljenom Tomislavu Jeremiću nije stavljeno na teret da je postupio protivno bilo kojoj odredbi Pravilnika, a "neblagovremeno sazivanje Komisije" se ne može podvesti ni pod jednu odredbu Zakona i Programa koje su u činjeničnom opisu krivičnog djela navedene kao propisi protivno kojima je, prema utvrđenju nižestepenih sudova, ovaj okrivljeni postupao“, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je utvrdio grešku i kod utvrđivanja krivice Zvonka Puletića, koji nije naložio da se trudnicama prilikom prijema na ginekološko odjeljenje prije porođaja uzimaju vaginalni brisevi.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 17:57:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227512/bjelopoljskim-ljekarima-ukinuta-osudjujuca-presuda.html
Nikšićanin završio u ZIKS-u zbog oružja http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227493/niksicanin-zavrsio-u-ziks-u-zbog-oruzja.html Nikšićka policija privela je dvije osobe nakon što je, tokom racije u jednom ugostiteljskom objektu u Nikšiću, pronašla pištolj sa municijom. Policija je privela bezbjednosno interesantnu osobu, R.M.(29) iz Nikšića za kojeg sumnja da je pištolj dodao dvadesetjednogodišnjem A.Đ. koji takođe važi za bezbjednosno interesantnu osobu. ]]>

"Službenici CB Nikšić su, 12. januara 2019. godine, u jednom ugostiteljskom objektu izveli raciju kojom prilikom su pronašli i izuzeli odbačeni pištolj marke „CZ Para“cal. 9mm sa okvirom u kojem se nalazilo osam metaka", pše u saopštenju. 

"Kriminalističkom obradom policijski službenici su došli do sumnje da pronađeno oružje pripada bezbjednosno interesantnom licu R.M. (29) iz Nikšića, koji je, kako se sumnja, kada je primijetio policijske službenike prilikom pomenute racije predmetni pištolj dodao A.Đ. (21) iz Nikšića, koji je takođe bezbjednosno interesantno lice. A.Đ. je potom, sumnja se, pištolj odbacio," navodi se u saopštenju UP.

O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je naložio da se R.M. liši slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a da se A.Đ. liši slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Oni su privedeni tom tužiocu uz krivične prijave. Nakon privoda nadležnom sudiji za istragu za R.M. je određen pritvor i on je sproveden u ZIKS.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 14:56:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227493/niksicanin-zavrsio-u-ziks-u-zbog-oruzja.html
U dokazima i priznanje osumnjičene http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227430/u-dokazima-i-priznanje-osumnjicene.html Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević tereti se da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je djelovala od 2008. do 2017. godine, a čiji članovi su, prema sumnjama istražitelja, bile još četiri osobe-njegovi saradnici, navodi se u naredbi za sprovođenje istrage koju je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo, piše Pobjeda. ]]>

Pobjeda je u petak objavila da je sa računa IMB na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeto 17 miliona eura.

Za Kneževićem su crnogorske vlasti raspisale nacionalnu potjernicu, dok je četvoro njegovih saradnika saslušano u Tužilaštvu.

Prema saznanjima Pobjede, sumnjive transfere novca istražitelji su potkrijepili priznanjem jedne osobe sa spiska osumnjičenih koja je detaljno objasnila kako je prebacivan novac među kompanijama u okviru Atlas banke.

Opisala je matricu kako su prenosili novac, ko je imao kakvu ulogu i ko je izdao naređenja za poslove koji su se našli pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 07:22:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227430/u-dokazima-i-priznanje-osumnjicene.html
Istraga proširena na osam Asadovih saradnika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227409/istraga-prosirena-na-osam-asadovih-saradnika.html Specijalno državno tužilaštvo (SDT) proširilo je istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i identifikovalo osam stranih državljana, pripadnika kriminalne organizacije koji su nasilno pokušali da uđu u Skupštinu Crne Gore. Ti strani državljani važe za, kako se navodi, bliske saradnike bivšeg operativca CIA-e Džozefa Asada koji je odbio da svjedoči u slučaju pokušaja terorizma. ]]>

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao.

"Specijalno državno tužilaštvo obavještava da je ispitujući djelovanje kriminalne organizacije čiji pripadnici su izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, u vezi sa krivično pravnim događajem pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore za vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016.godine, identifikovalo još osam lica pripadnika iste kriminalne organizacije, koja su u predmetnim događajima uzela učešće u oktobru 2016. godine, te je u skladu sa prikupljenim dokazima donijeta naredba o proširenju istrage protiv stranih državljana L.C., J.J.D.P, R.S.R., J.M., Y.F., M.C., R.K.Y.A.B. i R.K.Y.A. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja", saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina - lideri Demokratskog fronta DF Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

]]>
Mon, 14 Jan 2019 19:43:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227409/istraga-prosirena-na-osam-asadovih-saradnika.html
Oteli sugrađanina i prijetili mu ubistvom? http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227378/oteli-sugradjanina-i-prijetili-mu-ubistvom.html Policija je uhapsila Podgoričane H.Š. (32), N.Š. (47), S.A. (29) i N.B. (19), zbog sumnje da su oteli, pa šamarali i udarali, sugrađanina L.R. (35), saopšteno je iz Uprave policije. ]]>

Naime, oni su osumnjičeni da su 12. januara oko 18 sati u naselju Konik, “citroenom” presreli L.R. i ubacili ga u vozilo.

Oni su ga, navodno, tokom vožnje udarali i šamarali.

Potom su ga, kako se sumnja, doveli u kuću i nastavili da ga pesnicama tuku u glavu i tijelo, pri tome su mu cigaretama pravili opekotine po tijelu, uz prijetnju da će ga ubiti ukoliko ne ukrade novac iz jedne kladionce. Nakon toga su ga pustili da ide.

 

]]>
Mon, 14 Jan 2019 15:02:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227378/oteli-sugradjanina-i-prijetili-mu-ubistvom.html
Uhapšene dvije osobe, oduzeti kriptovani telefoni, oružje http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227377/uhapsene-dvije-osobe-oduzeti-kriptovani-telefoni-oruzje.html Policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući shodno operativnim saznanjima, oduzeli oružje, municiju i mobilne telefone koji su služili za kriptovanu komunikaciju. Policija je privela dvije osobe. ]]>

"Naime, operativna saznanja, dobijena na osnovu kriminalističkih mjera i radnji, ukazivala su na to da bezbjednosno interesantno lice S.K. (36) posjeduje vatreno oružje u ilegalnom posjedu. Shodno tome, policijski službenici su, 11.01., a po pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, izvršili pretres dvije porodične kuće koje su u vlasništvu S.K, a koje se nalaze u dva sela na području Zete.

Prilikom pretresa jedne od ovih kuća, u dijelu restorana koji se nalazi u sklopu kuće, pronađeni su i oduzeti: vatreno oružje – pištolj marke „VZOR50“ cal.7.65 mm sa okvirom u kojem se nalazilo šest komada municije, kao i šest komada municije istog kalibra a koja je bila sakrivena na drugoj lokaciji u sklopu porodične kuće. Takođe, pronađen je i oduzet startni pištolj „Zoraki 925“ sa okvirom bez metaka. Izvršenim pretresom druge kuće pronađena su i oduzeta dva mobilna telefona, „Blackberry“ i „Nokia“, sa inostranim SIM karticama koje služe za kriptovanu (zaštićenu) komunikaciju", navode iz UP.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, u vezi navedenog, službenici CB Podgorica su uhapsili i nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici na dalju nadležnost priveli srodnike S.K, a radi se o V.K. i Z.K. koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Oduzeto oružje, municija i mobilni telefoni sa SIM karticama upućeni su u Forenzički centar radi vještačenja.

Službenici CB Podgorica preduzimaju dalje istražne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u odnosu S.K.

]]>
Mon, 14 Jan 2019 14:57:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227377/uhapsene-dvije-osobe-oduzeti-kriptovani-telefoni-oruzje.html
Uhapšen zbog 35 kg marihuane http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227352/uhapsen-zbog-35-kg-marihuane.html Uprava carina je u saradnji sa službenicima Uprave policije uhapsila M.B.(49) iz Srbije kod kojeg je, na graničnom prelazu Šćepan Polje dok je pokušavao da napusti Crnu Goru, pronašla 35 kg marihuane. ]]>

"Naime, carinski službenici CI Šćepan Polje i policijski službenici SGP Plužine, su na izlazu iz Crne Gore, kontrolisali pmv marke „Audi A4“ beogradskih registarskih oznaka kojim je upravljao M.B. (49), državljanin Republike Srbije. Detaljnom graničnom kontrolom uz upotrebu specijalističke opreme, videoskopa i bastera, carinski i policijski službenici su u zadnjem dijelu motornog vozila pronašli sedam pvc pakovanja sa sadržajem biljne materije za koju se sumnja da je opojna droga marihuana", navodi se u saopštenju.

Obaviješteni su policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge koji su daljom detaljnom kontrolom pronašli još 36 pvc pakovanja sa sadržajem iste materije.

Ukupno su pronađena i oduzeta 43 pakovanja sa sadržajem biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, ukupne težine oko 35 kilograma.

Opojna droga je upućena u Forenzički centar radi vještačenja.

O događaju je obaviješten državni tužilac u VDT koji je naložio da se M.B. liši slobode i da mu se privede uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, piše u saopštenju Uprave policije.

]]>
Mon, 14 Jan 2019 12:09:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227352/uhapsen-zbog-35-kg-marihuane.html
Uhvaćen u Ulcinju sa 200 kg marihuane http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227277/uhvacen-u-ulcinju-sa-200-kg-marihuane.html Tridesetosmogodišnji D.B. iz Podgorice uhapšen je u naselju Štoj kod Ulcinja, kad je u džipu "Nissan Terrano", podgoričkih tablica, prevozio 207 kilograma marihuane, saopšteno je iz Uprave policije. ]]>

Uhapšeni je pokušao da pobjegne i automobilom je više puta udario u policijsko vozilo, nakon čega se njegovo vozilo prevrnulo.

"Nakon kraće potjere za vozilom, kojom prilikom je D.B. više puta ostvario kontakt sa službenim policijskim vozilom u cilju onesposobljavanja službenog vozila u potjeri, a pri čemu je nastala totalna šteta na oba vozila, došlo je do prevrtanja vozila kojim je upravljao D.B", saopštila je Uprava policije.

Uhapšeni D.B. i dvojica policajaca lakše su povrijeđeni.

"Pregledom vozila policijski službenici su pronašli i oduzeli 11 pakovanja sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana, težine 206,8 kilograma", navode iz policije.

D.B. će biti priveden Višem tužilaštvu u Podgorici, zbog sumnje da je počinio krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i ugrožavanje javnog saobraćaja.

]]>
Sun, 13 Jan 2019 15:33:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227277/uhvacen-u-ulcinju-sa-200-kg-marihuane.html
Pokušali da prokrijumčare četiri žene http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227273/pokusali-da-prokrijumcare-cetiri-zene.html Dvije osobe uhapšene su u Baru zbog nedozvoljenog preaza državne granice i krijumčarenja ljudi. Policija je sa njima u stanu pronašla četiri strane državljanke za koje se sumnja da su prevarene kako bi ilegalno prešle granicu. ]]>
"Naime, postupajući po operativnim podacima kojima je raspolagala granična policija, policijski službenici su u iznajmljenom stanu na području Bara pronašli četiri strane državljanke za koje se sumnjalo da su dovedene u zabludu i prevarene od strane dva nepoznata lica.Sumnjalo se, da su oštećene u zamjenu za ilegalni prelaz državne granice platile nepoznatim licima 1000 eura", saopšteno je iz policije. 

Kriminalističkom obradom i intenzivnim radom policijskih službenika identifikovani su i lišeni slobode N.R. (22) iz Kameruna i S.R. (41) iz Bara zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

"Oni su, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinili na način što su, po prethodno postignutom dogovoru sa oštećenim licima, iz koristoljublja im obećali prelaz državne granice za iznos od 1000 eura, kako bi oštećena lica domogla zemalja Evropske unije ilegalnim putem. Osumnjičeni su, sumnja se, organizovali njihov prevoz od Bara do granice sa Republikom Hrvatskom gdje su angažovali i treće, za sada nepoznato lice a na čijoj identifikaciji se radi, a koje ih je ostavilo u blizini granice i udaljilo se u nepoznatom pravcu", navodi se u saopštenju.

O događaju je obaviješten državni tužilac u ODT u Baru koji je naložio da se osumnjičeni liše slobode zbog sumnje da su počinili navedeno krivično djelo. Nakon privoda nadležnom sudiji za istragu osumnjičenim licima je određen pritvor u trajanju od 30 dana i oni su sprovedeni u ZIKS.

]]>
Sun, 13 Jan 2019 14:20:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227273/pokusali-da-prokrijumcare-cetiri-zene.html
Nacionalna potjernica za Kneževićem http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227160/nacionalna-potjernica-za-knezevicem.html Nakon što je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se vlasnik Atlas grupe Duško Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka, Specijalno državno tužilaštvo raspisalo je nacionalnu potjernicu za njim. ]]>

SDT, prema nezvaničnim informacijama Televizije Crne Gore, Kneževića i četvoro njegovih saradnika tereti da su sa računa Invest banke Montenegro na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura. Novac je, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro.

Novac je, kako je danas prenijela Pobjeda, potom prebacivan na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010. godine.

Marko Nikolić je 2008. godine radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević.

Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.

 

]]>
Sat, 12 Jan 2019 10:17:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227160/nacionalna-potjernica-za-knezevicem.html
Rasvijetlili 237 krađa, najviše kradu alat i bicikla http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227145/rasvijetlili-237-kradja-najvise-kradu-alat-i-bicikla.html Operativnim radom policijskih službenika Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa CB Podgorica od početka 2018. rasvijetljeno je 237 krađa i teških krađa što je 83 odsto od ukupnog broja tih krivičnih djela koje je ta jedinica zadužila. ]]>

Tokom 2018. godine najizraženije su bile krađe bicikala, ali i obijanje kuća, odakle su počinioci otuđivali alat, televizore. Ustaljene krađe sekundarnih sirovina nijesu izostale ni u godini za nama, pišu Vikend novine.

Kako je kazao rukovodilac Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa u Centru bezbjednosti Podgorica Predrag Jokić, od zaduženih 286 krivičnih djela koja se odnose na krivična djela krađa i teška krađa, registrovana su 204 krivična djela teška krađa, od kojih je rasvijetljeno 158 (77 odsto).

“U periodu od 1. januara do 30. novembra 2018. godine registrovana su 82 krivična djela krađa, od kojih je rasvijetljeno 78 (95 odsto)”, naveo je Jokić.

Zakonom je propisano da je krađa krivično djelo koje podrazumijeva da je materijalna šteta do 3.000 eura, s tim što tužilac prilikom kvalifikacije uzima u obzir način na koji je izvršeno krivično djelo ukoliko postoji obijanje i savlađivanje prepreka djelo se po pravilu kvalifikuje kao teška krađa.

Kako je kazao, ako posmatramo uporedni period 2017. godine, bilo je 303 krivičnih djela krađa i teška krađa, od kojih je rasvijetljeno 244 (80 odsto).

Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je tokom 2018. godine podnijeta su 103 posebna izvještaja kao dopune krivičnih prijava prethodno podnijete po nepoznatom počiniocu protiv 127 lica, od kojih je 58 povratnika, dok su u uporednom periodu 2017. godine podnijeta 94 posebna izvještaja protiv 113 lica, od kojih je bilo 64 povratnika.

Jokić je za kazao da se otuđuju razni predmeti od žica iz dvorišta kuća, pa do tehničkih stvari.

“Najčešće se krade alat – bušilice, brusilice, zatim i motorna vozila koja lica obijaju, lome stakla ili odvaljuju bravu, a zatim iz vozila kradu od mobilnih telefona i novca, do tehničkih stvari i raznih alata”, naveo je Jokić, dodajući da se takođe često otuđuju bicikla, električni kablovi sa gradilišta na širem području Podgorice.

On dodaje da policijski službenici ukradene stvari pronalaze po otpadima sekundarnih sirovina, ali i po pijacama.

“Na pijaci se nerijetko pronađu otuđeni predmeti. Tamo smo pronašli i identifikovali lica koja su otuđivala alat, akumulatore i gorivo na dionicama gdje se gradi auto-put, a pomenute stvari otuđivali su od podizvođača radova. Uglavnom su kradeni alat prodavali na otpadu,” pojasnio je Jokić.

Kao izvršioci krađa i teških krađa, prema riječima Jokića, često se pojavljuju maloljetna lica.

“Naročito maloljetnici kradu novčanike, mobilne telefone, i to najčešće u užem dijelu centra grada, gdje prilaze uglavnom ženskim mlađim osobama, opkole ih, iskoriste njihovu nepažnju odnosno odvlačenje pažnje i otuđuju novčanike”, pojasnio je Jokić, dodajući da se mnoge takve krađe na žalost i ne prijave.

]]>
Sat, 12 Jan 2019 07:33:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227145/rasvijetlili-237-kradja-najvise-kradu-alat-i-bicikla.html
Tri osobe povrijeđene u udesu http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227130/tri-osobe-povrijedjene-u-udesu.html Tri osobe povrijeđene su u udesu koji se dogodio večeras u blizini Katoličke crkve na Starom Aerodromu, saopšteno je nezvanično Portalu RTCG iz OKC-a Uprave policije. ]]>

Prema nezvaničnim informacijama u udesu su povrijeđeni jedna žena i dvoje djece. Kako je Portalu RTCG saopšteno iz Kliničkog centra povrijeđeni su van životne opasnosti.

]]>
Fri, 11 Jan 2019 20:14:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227130/tri-osobe-povrijedjene-u-udesu.html
Boljević odgovarao na pitanja tužilaštva i odbrane http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227128/boljevic-odgovarao-na-pitanja-tuzilastva-i-odbrane.html U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma. Na današnjem pretresu vještak Predrag Boljević odgovarao je na pitanja specijalnog tužilaštva i odbrane, u vezi sa njegovim trećim nalazom o komunikacijama okrivljenih. ]]>

Marko Terzić, TVCG

]]>
Fri, 11 Jan 2019 19:57:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227128/boljevic-odgovarao-na-pitanja-tuzilastva-i-odbrane.html
Biber sprejom isprskao taksistu, pa ukrao novac? http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227108/biber-sprejom-isprskao-taksistu-pa-ukrao-novac.html Službenici policije rasvijetlili su dva razbojništva počinjena u četvrtak u Podgorici, i jedno koje je u decembru izvršeno u Herceg Novom. ]]>

Kako je saopšteno iz Uprave policije, službenici Centra bezbjednosti (CB) Podgorica su, zbog sumnje da je u četvrtak počinio dva razbojništva, uhapsili Podgoričanina A.Đ. (37).

On je, kako se sumnja, oba razbojništva počinio pretvarajući se da mu je potrebna usluga vožnje, pozvao taksi vozila dvije različite taksi firme a potom je, kada je ušao u vozila, u oba slučaja, biber sprejom isprskao vozače po licu.

„Od prvog vozača je na taj način, sumnja se, otuđio torbicu, a od drugog novčanik sa novcem“, navode u saopštenju.

Navodi se da su službenici Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje razbojništava CB Podgorica odmah postupili po obje prijave i u kratkom roku, operativnim mjerama i radnja, rasvijetlili ta dva krivična djela.

A.Đ. je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom državnom tužiocu zbog osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela razbojništvo.

Službenici CB Herceg Novi rasvijetlili su krivično djelo razbojništvo koje je počinjeno u decembru i zbog sumnje da su ga počinili uhapsila S.Š. (18) i J.K. (18) iz tog grada.

„Sumnja se da su ova dva lica, 21. decembra, maskirani i uz upotrebu sile i prijetnjom nožem, od zaposlenog u kladionici Meridijan u Herceg Novom otuđila pazar od 190 eura“, dodaje u saopštenju.

Navodi se da je za razbojništvo putem pomaganja osumnjičen maloljetni V.Đ. (17) koji je, kako se sumnja, dvojici osumnjičenih za razbojništvo dao garderobu i nož koji su korišćeni u izvršenju krivičnog djela.

Policijski službenici su, pretresom stana i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni, pronašli i izuzeli nož i garderobu.

„S.Š. i J.K. su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužiocu, dok će krivična prijava protiv V.Đ. biti podnijeta u redovnom postupku“, dodaje se u saopštenju.

]]>
Fri, 11 Jan 2019 16:46:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/227108/biber-sprejom-isprskao-taksistu-pa-ukrao-novac.html