RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html Miličkovićev automobil pronađen zapaljen https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317896/milickovicev-automobil-pronadjen-zapaljen-.html Automobil Ivana Miličkovića, mladića koji je nestao krajem marta, pronađen je zapaljen juče ujutro u kučkom selu Koći - potvrđeno je nezvanično Pobjedi. Podgorička policija je obavila uviđaj, a potraga za Miličkovićem se nastavlja.

Tridesetpetogodišnjak je nestao 27. marta, a posljednji put je viđen u Zagoriču oko 18.30 časova.

Miličkovićevo kretanje su zabilježile nadzorne kamere na Zlatici, samo desetak minuta nakon što je izašao iz kuće.

Tog dana, izašao je u trenerci, patikama i jakni, što inače, nije običaj ovog mladića.

Njegova porodica sumnja da ga je neko zvao da hitno izađe, što je on učinio oko 18.30 sati. Kako se nije vratio, sjutradan su prijavili policiji nestanak.

Telefon mu je bio ugašen, što takođe, kako je Pobjedi ranije kazala njegova porodica, nije uobičajeno za njega.

Policija je pronašla zapaljeni "Pasat CC" registarskih oznaka PG- GJ-133 kojim se Miličković 27. marta odvezao na nepoznatu lokaciju.

]]>
18.04.2021T12:51:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317896/milickovicev-automobil-pronadjen-zapaljen-.html
Bar: Za godinu zbog porodičnog nasilja 24 prijave https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317866/bar-za-godinu-zbog-porodicnog-nasilja-24-prijave.html Zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici u 2020. godini prijavljene su 24 osobe, piše u Izvještaju rada Osnovnog državnog tužilaštva Bar za prošlu godinu, piše Dan. “Iz prethodnog perioda ostale su neriješene prijave protiv dva lica, tako da je ukupno u radu bilo prijava protiv 26 lica. Prijave su riješene: u odnosu na tri lica odbačajem i u odnosu na 21 lice podnošenjem optužnog predloga, u odnosu na dva lica prijave su ostale neriješene na kraju izvještajnog perioda”, navode u dokumentu, koji prenosi Dan.

U 2020. godini optužena je 21 osoba, iz ranijeg perioda prenijeto je optuženja protiv dva lica. Tako da je u radu bi lo ukupno optuženja protiv 23 osobe.

Sud je riješio optužbe protiv 16 lica, i to osuđujućuom odlukom, i u odnosu na sedam lica ostala su neriješene.

“Zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja, prošle godine je prijavljeno 20 osoba. Sa neriješenim prijavama protiv četiri lica iz ranijih godina ukupno je u radu bilo prijava protiv 24 lica. Prijave su riješene na sledeći način: protiv jednog lica odloženim gonjenjem, tri odbačajem, 15 optužnim predlogom, i u odnosu na pet lica prijava je ostala neriješena na kraju izvještanog perioda”, navodi se u izvještaju.

]]>
18.04.2021T07:45:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317866/bar-za-godinu-zbog-porodicnog-nasilja-24-prijave.html
Određeno zadržavanje zbog odstrijela srndaća https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317784/odredjeno-zadrzavanje-zbog-odstrijela-srndaca.html Iz Osnovnog državnog tuzilaštva u Pljevljima saopštili su da je nakon saslušanja u svojstvu osumnjičenog, određeno zadržavanje u trajanju od 72 časa licu V.N. zbog krivičnog djela nezakonit lov u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kako su saopštili, V.N. su uhapsili policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela nezakonit lov u zoni Nacionalnog parka Durmitor, u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Iz policije su ranije saopštili da su službenici žabljačke policije kod V.N. pronašli lovački karabin marke CZ kalibra 243 Winchester sa optičkim nišanom.

Kako su rekali iz policije V.N. je prije kontrole odbacio prigušivač za pušku, 13 komada puščane municije i glavu srndaća sa rogovima.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pozdravilo je najnovije doprinose crnogorske policije zajedničkoj borbi za suzbijanje krivolova na teritoriji nacionalnih parkova.

"Ovi pomaci u borbi protiv krivolova na teritoriji nacionalnih parkova svjedoče o uspjehu naših napora da se, nakon decenijskog žmurenja državnih institucija, ovaj problem konačno nađe na listi prioriteta nadležnih organa", kazali su iz NPCG.

Gradeći partnerstva sa policijom, tužilaštvom i ostalim nadležnim institucijama, kako su kazali, steže se obruč oko krivolovaca i daje doprinos da se djelovanju ove kriminalne bande jednom za svagda stane na kraj.

]]>
17.04.2021T11:55:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317784/odredjeno-zadrzavanje-zbog-odstrijela-srndaca.html
Negirao obljubu djeteta https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317764/negirao-obljubu-djeteta.html Podgoričanin G.M. (58), optužen za krivično djelo obljuba nad djetetom, negirao je krivicu na početku suđenja u Višem sudu u Bijelom Polju. Pred sudijom Ivanom Adamovićem u Višem sudu u Bijelom Polju, održano je suđenje G.M. (58) iz Podgorice, optuženom za krivično djelo obljuba nad djetetom.

“Nijesam kriv i ne priznajem djelo koje mi je optužnicom stavljeno na teret izjavio je optuženi”, dok je oštećena djevojčica putem video-linka potvrdila navode koje je ranije saopštila.

Prema optužnici, G.M. je od marta 2018. do 7. oktobra naredne godine, u mjestima Pjenavac i Jabuka, opština Kolašin, s umišljajem, više puta izvršio obljubu nad djevojčicom, koja je tada imala 12 i 13 godina.

]]>
17.04.2021T07:50:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317764/negirao-obljubu-djeteta.html
Kotoranin izručen iz Španije https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317753/kotoranin-izrucen-iz-spanije.html Kotoranin Lj.K. (29) koji se potražuje po međunarodnoj potjernici raspisanoj od strane Interpola Podgorica zbog suđenja za pokušaj ubistva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, izručen je danas Crnoj Gori iz Španije. "Lj.K. se potražuje zbog osnovane sumnje da je 31. maja 2016. godine u Kotoru u naselju Dobrota, zajedno sa optuženim M.B., pokušao da liši života oštećenog R.M. na način što su u pravcu vozila sa kojim se oštećeni kretao, ispalili više projektila koji su pogodili navedeno vozilo, nakon čega su se udaljili sa lica mjesta", saopštila je Uprava policije.

Napominju da je Lj.K. 22. avgusta 2020. godine na osnovu višemjesečne istrage ciljanog traganja u Španiji lociran i uhapšen.

"U okviru navedene ciljane potrage, policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Odsjeka za medjunarodnu operativnu policijsku saradnju, u bliskoj saradnji sa Višim državnim tužilaštvom iz Podgorice, blisko su sarađivali sa više timova za ciljano traganje u okviru ENFAST-a - Evropske mreže timova za ciljanog traganje, što je na kraju dovelo do lociranja predmetnog lica", piše u saopštenju.

]]>
16.04.2021T21:27:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317753/kotoranin-izrucen-iz-spanije.html
Zatvor zbog dvostrukog prekoračenja brzine https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317723/zatvor-zbog-dvostrukog-prekoracenja-brzine-.html Ulcinjska policija uhapsila je vozača koji se na dijelu putnog pravca Ulcinj-Vladimir, u mjestu Pistula, kretao brzinom od 137 km/h, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako je saopšteno, u tom dijelu puta je maksimalna dozvoljena brzina ograničena na 60 km/h.

"Vozaču je zbog počinjenog prekršaja izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana", dodaje se. 

]]>
16.04.2021T17:50:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317723/zatvor-zbog-dvostrukog-prekoracenja-brzine-.html
Rade na rasvjetljavanju incidenta u Rakonjama https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317702/rade-na-rasvjetljavanju-incidenta-u-rakonjama.html Bjelopoljska policija intenzivno radi na identifikovanju osobe koja je, 11. aprila, u mjestu Rakonje, prosula fekalije po vozilu koje se kretalo u koloni, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako je saopšteno, nadležni tužilac se izjasnio da se u radnjama ovoga lica ne stiču elementi krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Policija je prikupila obavještenja u odnosu na ovaj događaj od deset lica, te se intenzivno radi na utvrđivanju identiteta lica koje je vinovnik incidenta. Takođe, policija je proslijedila inicijativu Sudu za prekršaje u Bijelom Polju radi izdavanja naredbe za vještačenje DNK tragova sa predmeta izvršenja prekršaja koji su pronađeni i izuzeti sa lica mjesta", piše u saopštenju.

Protiv dva policijska službenika koja su planom Centra bezbjednosti Bijelo Polje bili raspoređeni na poziciji nadvožnjak Rakonje, podnesen je predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog počinjene teže povrede službene dužnosti.

]]>
16.04.2021T16:19:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317702/rade-na-rasvjetljavanju-incidenta-u-rakonjama.html
"Selektivno postupanje SDT-a" https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317670/selektivno-postupanje-sdt-a.html Pozivanje na saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Ure Dritana Abazovića, nakon sinoćnjih izjava u emisiji "Načisto" o operativnim saznanjima oko organizacije okupljanja građana u prethodnim danima još jednom je pokazalo svu selektivnost u postupanju Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, ocijenili su danas iz GP URA. Oni kažu da nije sporno da bilo koji građanin, pa bio to i potpredsjednik Vlade, sva saznanja iznese pred nadležnim organima, ali da ovo pokazuje koliko je tužilaštvo zarobljeno u Crnoj Gori.

"U nizu drugih slučajeva kada je naočigled javnosti bilo sličnih ili istih izjava ili situacija, kada su se na oči javnosti dešavali slučajevi kriminala i korupcije nije bilo promptnog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva. Kako onda ovakve poteze ne okarakterisati drugačije do selektivnost", ističu u saopštenju.

Naglašavaju da je upravo zbog toga jedna od najvažnijih stvari promjena tužilačkih zakona u Skupštini Crne Gore.

"Personalna promjena kadrova u SDT-u značiće profesionalnost i oslobađanje ove institucije koja će imati najviše značaja u borbi protiv rak-rane crnogorskog društva – kriminala i korupcije", dodaju u saopštenju.

Ističu da će URA sa Dritanom Abazovićem na čelu uvijek stajati beskompromisno na putu pravde i borbe protiv kriminala i korupcije.

"Ovakve mafijaške metode najbolji su dokaz ispravnosti naših stavova. I nije ovo personalno upereno protiv bilo koga, niti je ovo revanšizam. Sve ovo što sada radimo je pravda", zaključili su u saopštenju.

]]>
16.04.2021T13:20:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317670/selektivno-postupanje-sdt-a.html
Abazović pozvan da se javi u SPO https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317665/abazovic-pozvan-da-se-javi-u-spo.html Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nezvanično je saopšteno Televiziji Crne Gore (TVCG) da je po njihovom nalogu potrpedsjednik Vlade Dritan Abazović pozvan da se u svojsvu građanina javi Specijalnom policijskom odjeljenju u ponedjeljak 19. aprila.

Poziv je, kako saznajemo, upućen zbog provjera tužulaštva koje se odnose na organizaciju protesta u Bogetićima.

Inače, Abazović je sinoć na Televiziji Vijesti rekao da imaju operativna saznanja prema kojima je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović povezan sa protestnim okupljanjima građana na Bogetićima, a da su u sve to uključene i još četiri osobe, od kojih su neki bivši i sadašnji pripadnici Uprave policije i SAJ-a. 

Veljović je odbacio ranije optužbe premijera Zdravka Krivokapića da stoji iza protesta.

]]>
16.04.2021T12:42:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317665/abazovic-pozvan-da-se-javi-u-spo.html
Nikšićanin vozio s 2,2 promila alkohola u krvi https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317652/niksicanin-vozio-s-22-promila-alkohola-u-krvi.html Danilovgradska policija uhapsila je vozača koji je vozio u alkoholisanom stanju, saopštila je policija.
"Danilovgradska saobraćajna policija je na putu Danilovgrad–Podgorica u mjestu Spuž kontrolisala vozača M.G. (54) iz Nikšića. On je alkotestiran i utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,20 g/kg", navode iz policije.

M.G. je zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima lišen slobode i biće priveden nadležnom sudiji za prekršaje.

]]>
16.04.2021T11:23:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317652/niksicanin-vozio-s-22-promila-alkohola-u-krvi.html
"Iskrenim dijalogom do sprečavanja napada" https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317564/iskrenim-dijalogom-do-sprecavanja-napada.html Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da Uprava policije radi sve da spriječimo eventualne buduće napade na učenike i nastavni kadar, kao i imovinu Cetinjske Bogoslovije. "Paralelno sa otkrivanjem počinilaca ovog djela, Uprava policije je angažovala maksimum svojih kapaciteta na sprečavanju, odnosno prevenciji ponavljanja ovakvih događaja", istakao je Sekulović.

On je kazao da osnovni uzrok nemilog događaja leži u političkim tenzijama.

"Sprečavanje ponavljanja napada leži u iskrenom društvenom dijalogu, za koji je potrebna iskrena i dobra namjera", zaključio je Sekulović.

Podsjetimo, grupa od desetak osoba nasrnula je noćas, dva sata poslije ponoći, na zgradu internata Cetinjske Bogoslovije, prijetila đacima i vrijeđala ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

]]>
15.04.2021T16:03:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317564/iskrenim-dijalogom-do-sprecavanja-napada.html
Policija će zaštititi učenike i imovinu Bogoslovije https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317551/policija-ce-zastititi-ucenike-i-imovinu-bogoslovije.html Cetinjska policija preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi identifikovali učesnike incidenta koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima u Cetinju, ispred internata Bogoslovije u naselju Donje polje, saopšteno je iz Uprave policije.

"Policiji je danas oko 10,40 prijavljeno da je oko 2,45 ispred internata Bogoslovije više osoba upućivalo riječi uvrjedljive sadržine na vjerskoj i nacionalnoj osnovi učenicima i sveštenstvu koji borave i rade u ovoj ustanovi. Izlaskom na lice mjesta policija nije zatekla oštećenja na zgradi internata", navodi se u saopštenju. 

Kako navode, u toku je prikupljanje obavještenja od očeviodaca događaja, ali i izuzimanje video snimaka sa nadzornih kamera iz neposredne blizine internata.

"Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje preduzeće aktivnosti iz svoje nadležnosti da se učenici Internata osjećaju bezbjedno i da se zaštiti imovina internata Bogoslovije", navodi se. 

Grupa od desetak osoba nasrnula je noćas, dva sata poslije ponoći, na zgradu internata Cetinjske Bogoslovije, prijetila đacima i vrijeđala ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, saopšteno je iz te obrazovne ustanove  >>> 

]]>
15.04.2021T14:33:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317551/policija-ce-zastititi-ucenike-i-imovinu-bogoslovije.html
Tragaju za osobom koja je prijetila ministarki https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317430/tragaju-za-osobom-koja-je-prijetila-ministarki.html Uprava policije intenzivno radi na identifikaciji osobe koja je putem e-maila prijetila ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno, juče Upravi policije podnijela prijavu da je dobila e-mail prijeteće sadržine.

"Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala – Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog krimininala su obavijestili nadležnog tužioca koji je kvalifikovao ovaj događaj kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti", navodi se u saopštenju policije.

]]>
14.04.2021T15:23:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317430/tragaju-za-osobom-koja-je-prijetila-ministarki.html
Uhapšena osoba kod koje je pronađena droga https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317415/uhapsena-osoba-kod-koje-je-pronadjena-droga.html Budvanska policija uhapsila je S.K. (28) iz tog grada, nakon što je kod njega pronađena droga. Kako je saopšteno iz policije, Budvanin se sumnjiči da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Službenici Uprave policije – Jedinice za borbu protiv droga u Centru bezbjednosti Budva su u ulici Dositejevoj zaustavili putničko motorno vozilo kojim je upravljao S.K.

"Pregledom vozila policijski službenici su pronašli i oduzeli 60 manjih pvc pakovanja sa sadržajem opojne droge marihuana ukupne mase 99,69 grama i jedno manje pvc pakovanje sa sadržajem opojne droge kokain bruto mase 1,05 grama", piše u saopštenju.

O događaju je obaviješten tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

]]>
14.04.2021T13:40:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317415/uhapsena-osoba-kod-koje-je-pronadjena-droga.html
Uhapšen zbog nesreće u kojoj je stradao motociklista https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317413/uhapsen-zbog-nesrece-u-kojoj-je-stradao-motociklista.html Bjelopoljska policija uhapsila je A.K. (18) zbog zbog krivičnog djela teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, saopšteno je iz Uprave policije.

A.K. je, kako je saopšteno, upravljajući vozilom marke „BMW“ podgoričkih registarskih oznaka na magistralnom putu Bijelo Polje – Dobrakovo, u mjestu Sutivan izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je učestvovao i motociklista S.H. (53).

S.H. je poginuo u ovoj saobraćajnoj nezgodi.

]]>
14.04.2021T13:22:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317413/uhapsen-zbog-nesrece-u-kojoj-je-stradao-motociklista.html
Novi načelnici CB-a Herceg Novi i Budva https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317398/novi-nacelnici-cb-a-herceg-novi-i-budva.html Za novog načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi imenovan je Predrag Žižić, dok će na čelnoj poziciji budvanskog CB-a biti Danilo Ščepanović. To je današnja oduka kolegijuma direktora Uprave policije.
"Na mjesto načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi postavljen je Predrag Žižić koji je do sada obavljao poslove inspektora u Centru bezbjednosti Herceg Novi. Za načelnika Centra bezbjednosti Budva postavljen je Danilo Šćepanović, koji je do sada obavljao poslove inspektora u Sektoru za borbu protiv kriminala", saopštila je Uprava policije.

Dosadašnji načelnici ovih centara, kako navode, biće raspoređeni na druge poslove i zadatke u Upravi policije.

]]>
14.04.2021T12:25:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317398/novi-nacelnici-cb-a-herceg-novi-i-budva.html
Vozilo i osumnjičeni još nijesu pronađeni https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317336/vozilo-i-osumnjiceni-jos-nijesu-pronadjeni.html Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv M.B. koji se sumnjiči, kako je saopšteno, da je najvjerovatnije upravljao vozilom 29. oktobra 2020, i oborio pješaka I.B. u Podgorici, koji je preminuo. Vozilo i osumnjičeni do danas nijesu pronađeni.

Pješaka Ivicu Božovića, udario je audi kojim je kako se sumnja, najvjerovatnije upravljao Mijat Beljkaš.

"A na način što se isti nije pridržavao saobraćajnih propisa i doveo u opasnost život i tijelo ošteženog I.B, kod kojeg je nastupila smrt. Protiv navedneog lica podnijeli smo krivičnu prijavu u redovnom postupku za KD teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, u sticaju sa KD nepružanje pomoći lica povrijeđenog u saobraćajnoj nezgodi", kazao je Igor Ivanović, pomoćnik komandira u stanici policije za bezbjednost saobraćaja.

Vozilo do danas nije pronađeno. Traga se i za osumnjičenim.

"Policija raspolaže operativnim podacima i zajedno sa službama susjednih drzava intenzivno radi na lociranju i lišenju slobode lica, tako da očekujemo da cemo u najbržem roku lišiti slobode lice", saopštio je Ivanović.

"I za osumnjičenim i za vozilom kojim je upravljao raspisana je potraga. Postoji još jedna mogućnost, a to je rapsisivanje potjernice ako se prikupi dovoljno dokaza za stepen sumnje potreban za istragu državni tužilac će inicirati kod suda raspsiivanje potjernice, pa čak i međunarodne za osumnjičenim za saobr nezgodu", kazao je Vukas Radonjić.

Juče je uhapšen rođeni brat osumnjičenog Beljkaša, Matija. U njegovom vozilu, koje nije učestvovalo u nezgodi, pronađen je ključ audia.

"Utvrdeno da je taj ključ korišćen u vozilu koje je izazvalo saobraćajnu nezgodu i nakon dana nezgode pa je očigleno ukazivalo da rođeni brtat osumnjićenog ima određene veze sa vozilom pa eventualno i sa osumnjičenim za saobraćajnu nezgodu, odnosno da je taj ključ, a samim tim i vozilo očigledno skrivao i na taj način sprečavao prikupljanje dokaza", dodao je Radonjić.

Protiv Matije Beljkaša podnijeta je prijava za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Marko Terzić, TVCG

]]>
13.04.2021T20:12:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317336/vozilo-i-osumnjiceni-jos-nijesu-pronadjeni.html
Kotorani uhapšeni u Portugalu https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317303/kotorani-uhapseni-u-portugalu-.html Portugalska policija uhapsila je danas dvije međunarodno tražene osobe iz Kotora, I.B. (56) i V.B. (30), saopšteno je iz crnogorske Uprave policije. Iz policije navode da uhapšene Kotorane potražuje NCB Interpol Podgorica.

 

I.B. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok se V.B. traži takođe radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"I.B. se sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična djela", navode iz policije. 

"V.B. se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih djela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator. On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 eura od lica K.B., pa je nakon neuspjelog plana, u julu iste godine počinio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticanju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K.B", dodaje se. 

Iz policije dodaju da su osumnjičeni, prema operativnim podacima, visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

"Tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmijenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a. Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode. Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj", zaključuje se. 

]]>
13.04.2021T15:21:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317303/kotorani-uhapseni-u-portugalu-.html
Uhapšena osoba koju potražuje Španija https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317194/uhapsena-osoba-koju-potrazuje-spanija.html Policija je, na ulazu u Crnu Goru, uhapsila državljanina Albanije Antona Gjinaja (55), kojeg potražuje NCB Interpol Madrid.

"Na osnovu operativnih saznanja, a kasnijom provjerom i potvrdom identiteta, utvrđeno je da se ova osoba potražuje pod drugim identitetom od strane NCB Interpol-a Madrid, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od osam godina i devet mjeseci zbog krivičnog djela trgovina narkoticima", saopšteno je iz Uprava policije.

Dodaju da je Anton Gjinaj član kriminalne organizacije, koju je tokom 2006. godine organizovao i kroz nju koordinirao uvoz, sladištenje i dalju prodaju 50 kilograma heroina na teritoriji Španije, u oblastima oko gradova Mursije i Alikantea.

Njemu je, kako navode, od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici određen ekstradicioni pritvor.

Akciju su zajednički sproveli pripadnici Uprave policije i službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju. 

]]>
12.04.2021T17:23:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317194/uhapsena-osoba-koju-potrazuje-spanija.html
Krivična osumnjičenom za računarsku prevaru https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317176/krivicna-osumnjicenom-za-racunarsku-prevaru.html Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju podijeta je krivična prijava protiv B.I. (25) iz Nigerije, sa prebivalištem u Italiji, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo računarska prevara, na štetu jednog pravnog lica iz Crne Gore.

On je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo tako što je presretanjem email komunikacije između službenika oštećenog pravnog lica i službenika pravnog lica sa kojim oštećeno pravno lice sarađuju, izvršio izmjenu podataka o plaćanju i na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.530 eura.

"Službenici Uprave policije su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u koordinisanim aktivnostima sa Osnovnim državnim tužilaštvom, kancelarijom Interpola u Podgorici, izvršili identifikaciju vlasnika bankovnog računa na koji je uplaćen novac i protiv njega podnijeli krivčnu prijavu", saopšteno je iz Uprave policije. 

]]>
12.04.2021T15:12:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/317176/krivicna-osumnjicenom-za-racunarsku-prevaru.html