RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html U Austriji uhapšena crnogorsko-srpska banda http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241293/u-austriji-uhapsena-crnogorsko-srpska-banda.html Austrijska policija uhapsila je 14 osoba iz Srbije i Crne Gore, koje se sumnjiče da su dio organizovane narko grupe, a zaplijenjena je droga vrijedna 8,6 miliona eura. ]]>

Kod osumnjičenih je pronađeno oko 112 kilograma kokaina, 71 kilogram amfetamina, 19 kilograma marihuane, pet kilograma kanabisa i 3,6 kilograma.

Kako je saopštila austrijska policija, radi se o mafijaškom ogranku čije veze su dosezale sve do Južne Amerike, odakle su dobijali kokain.

Istraga širom Evrope, pod rukovodstvom austrijske policije, već je 2017. ušla u trag toj srpsko-crnogorskoj grupaciji, koju su mjesecima pratili.

Još u septembru te godine u Njemačkoj je uhapšeno pet članova tog klana, a lane u maju u Francuskoj, na osnovu informacija austrijske policije, tamošnje vlasti uhapsile su jednog osumnjičenog.

Do aktuelnog "velikog finala" policijske operacije došlo je, kako je tek sada saopšteno, početkom godine.

U koordinisanoj akciji uhapšeno je još osam lica.

Austrijski mediji ukazuju na vezu između ilegalnih radnji te mafijaške grupe i ubistva Vladimira Roganovića i ranjavanja Stefana Vilotijevića u centru Beča.

Tri velika dilera, koja su uhapšena, imala su direktan kontakt sa jednim od ta dva lica.

]]>
Tue, 21 May 2019 19:03:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241293/u-austriji-uhapsena-crnogorsko-srpska-banda.html
Podgoričanin uhapšen zbog oružja http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241131/podgoricanin-uhapsen-zbog-oruzja.html Policija je u Podgorici uhapsila Ž.B. (50) nakon što je nakon što su vještačenja potvrdila njihove sumnje da su revolver i pištolj koje su pronašli prije dvije nedjelje, pripadali njemu. ]]>

"Naime, službenici CB Podgorica su, 06.05.2019. godine, u Ulici 8. marta u Podgorici pronašli odbačeni revolver marke 'Kolt' a nakon toga i pištolj marke 'Pietro Beretta' bez fabričkog broja sa jednim metkom u cijevi i pet metaka u okviru", podsjećaju iz Uprave policije.

Policija je sumnjala da je oružje pripadalo Ž.B. kojeg su oni tog dana u neposrednoj blizini kontrolisali.

"O svemu je obaviješten državni tužilac u VDT u Podgorici. Pronađeno oružje – revolver i pištolj upućeni su u Forenzički centar Uprave policije radi vještačenja. Nakon izvršenog vještačenja utvrđeni su tragovi Ž.B. na pronađenom oružju", ističu iz policije.

Nakon što su juče dobili rezultate vještačenja policajci su pretresli stan koji koristi Ž.B i tada pronašli kriptovani mobilni telefon i dvogled za noćno osmatranja.

"Ž.B. je lišen slobode, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. On će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

]]>
Mon, 20 May 2019 10:38:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241131/podgoricanin-uhapsen-zbog-oruzja.html
Potvrđena optužnica protiv Kneževića i Đurđića http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241127/potvrdjena-optuznica-protiv-knezevica-i-djurdjica.html Viši sud potvrdio je optužnicu, koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Duška Kneževića i Đorđa Đurđića, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz Višeg suda. ]]>

Podsjetimo optužnica je, kako je ranije saopšteno iz VTD-a, podignuta nakon sprovedene istrage o zakonitosti izdavanja i odobrenja garancije Atlas banke AD Podgorica, na iznos od 12,5 miliona eura.

Knežević se, podsjećamo, tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, a Đurđić, za zloupotrebu u privrednom poslovanju.

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović predložila da se potvrdi optužnica prema kojoj su optuženi nezakonito izdavali i odobravali garancije Atlas banke na iznos od 12 i po miliona eura kompaniji Kaspia property holdings.

 

Prilog: Marko Terzić, TVCG

]]>
Mon, 20 May 2019 10:08:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241127/potvrdjena-optuznica-protiv-knezevica-i-djurdjica.html
Službenici PTJ osvojili prvo mjesto u preciznom streljaštvu http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241050/sluzbenici-ptj-osvojili-prvo-mjesto-u-preciznom-streljastvu.html Službenici Protivterorističke jedinice (PTJ) osvojili su prvo mjesto u ekipnom plasmanu na četvrtom Kupu nezavisnosti u preciznom streljaštvu. ]]>  

"Službenici Uprave policje – Protivterorističke jedinice (PTJ) Saša Vujošević, Marko Kujović i Miljan Petrić su juče na kupu u preciznom streljaštvu, koji je održan povodom proslave 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, osvojili prvo mjesto u ekipnom plasmanu u preciznom streljaštvu", saopštila je policija.

Naime, na strelištu Kunovo u Nikšiću je 18. maja ove godine održan IV Kup nezavisnosti u preciznom streljaštvu, a na kojem je ekipa Protivterorističke jedinice uzela učešće i zauzela prvo mjesto u ekipnom plasmanu - disciplina pištolj. Ekipu Protivterorističke jedinice na ovom takmičenju činili su Saša Vujošević, Marko Kujović i Miljan Petrić.

Kup se održava već četvrti put povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore. Na ovom takmičenju učestvovalo je oko 80 takmičara a pravo učešća imali su zaposleni Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Ministarstva odbrane – Vojske Crne Gore, Policijske akademije kao i svi aktivni članovi streljačkih i lovačkih klubova i udruženja.

Organizatori navedenog takmičenja su Streljački Klub „Nikšić" i IPA – Sekcija Crna Gora.

]]>
Sun, 19 May 2019 11:52:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241050/sluzbenici-ptj-osvojili-prvo-mjesto-u-preciznom-streljastvu.html
Četiri osobe uhapšene u Rožajama http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241048/cetiri-osobe-uhapsene-u-rozajama.html Crnogorska policija uhapsila je u Rožajama četiri osobe zbog, kako su saopštili, počinjenih krivičnih djela i prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. ]]>

Policija je, kako se navodi, izvršila raciju u jednom ugostiteljskom objektu i pronašla opojnu drogu marihuana.

"Četiri lica su lišena slobode – dva zbog počinjenih krivičnih djela, a dva zbog počinjenih prekršaja", pojasnila je policija. 

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Rožaje su u jednom ugostiteljskom objektu izvršili raciju i pretresom kod maloljetnog I.Š. (17) iz Rožaja pronašli zamotuljak sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana.

"On se nalazio u društvu sa A.K. (17) i Dž.M. (20), obojica iz Rožaja. Kriminalističkom obradom policijski službenici su došli do sumnje da je I.Š. opojnu drogu kupio od A.P. (22) iz Rožaja a da je nakon toga sa svojim drugom Dž.M. otišao u školsko dvorište srednje škole gdje ih je čekao A.K. i gdje su, kako se sumnja, konzumirali opojnu drogu", saopštila je policija.

A.P, za kojeg se sumnja da je maloljetnom I.Š. prodao opojnu drogu je, kažu iz policije, odmah lociran i priveden u službene prostorije OB Rožaje.

"On je policijskim službenicima predao još osam zamotuljaka sa sadržajem biljne materije za koju se sumnja da je marihuana težine oko 18 grama. Zamotuljci su, kako se sumnja, bili pripremljeni za tzv. uličnu prodaju opojne droge. Policijski službenici OB Rožaje su lišili slobode sva četiri lica. A.P. je lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga dok je I.Š. lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga. A.K. i Dž.M. su lišeni slobode zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. Sva lica su privedena nadležnim tužiocima i sudijama za prekršaje", saopšteno je iz policije.

]]>
Sun, 19 May 2019 11:38:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241048/cetiri-osobe-uhapsene-u-rozajama.html
Uhapšeni zbog sumnje da su krijumčarili ljude http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241047/uhapseni-zbog-sumnje-da-su-krijumcarili-ljude.html Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su krijumčarili ljude, te nedozvoljeni prelazak državne granice. ]]>  

"Službenici Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su lišili slobode tri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi a na štetu deset stranih državljana", saopštila je policija.

Službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Ulcinj su na putnom pravcu Stegvaš–Ostros zaustavili i kontrolisali dva vozila, jedno marke "Renault" kojim je upravljao F.M. (26) iz Nikšića, kojom prilikom je zatečeno devet stranih državljana i drugo vozilo, takođe marke "Renault", kojim je upravljao M.V. (22) iz Nikšića, a sa kojim je zatečen jedan stani državljanin.

"Od ukupno zatečenih deset stranih državljana bilo je dvoje djece i nijedno lice nije posjedovalo lična dokumenta. Kriminalističkom obradom policijski službenici su došli do sumnje da su F.M. i M.V, po prethodnom dogovoru sa V.S. (30) iz Nikšića, iznajmili vozila od rent a car agencije kako bi preuzeli strane državljene i za novčanu naknadu od po 100 eura ih prevezli od Ulcinja do Nikšića. Daljom obradom policijski službenici su došli do sumnje da je prethodno V.S. ostvario kontakt sa jednim licem iz Republike Albanije i sa njim dogovorio da uz novčanu naknadu od 1.200 eura organizuje prevoz stranih državljana do Nikšića. V.S. je, sumnja se, kasnije angažovao F.M. i M.V, obezbijedio im vozila i dao kompletne instrukcije o mjestu preuzimanja stranih državljana", saopštila je policija.

Prilikom preuzimanja stranih državljana, navodi policija, M.V. je, sumnja se, preuzeo novac od lica iz Republike Albanije sa kojim se dogovorio da strane državljane preveze do Nikšića, nakon čega se udaljio sa lica mjesta, dok su F.M. i M.V. preuzeli strane državljane i krenuli ka Virpazaru sa namjerom da ih prevezu do Nikšiča, ali su u tome spriječeni od strane granične policijske patrole koja ih je zaustavila u mjestu Stegvaš.

"V.S. je lišen slobode u Nikšiću. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državom tužilaštvu u Ulcinju koji je naložio da se sva tri lica liše slobode i da mu se privedu uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Nakon saslušanja taj tužilac je za V.S, F.M. i M.V. donio rješenje o zadržavanju u policijskim prostorijama do privoda nadležnom sudiji za istragu", navode iz policije.

]]>
Sun, 19 May 2019 11:17:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241047/uhapseni-zbog-sumnje-da-su-krijumcarili-ljude.html
Većinu samoubistava moguće spriječiti http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241026/vecinu-samoubistava-moguce-sprijeciti.html Samoubistvo kao čin namjernog oduzimanja sopstvenog života često izaziva veliku pažnju javnosti i medija, ali se ovim fenomenom, njegovom prevencijom i saniranjem posljedica kao društvo ne bavimo na adekvatan način, kazala je za Pobjedu specijalistkinja psihijatrije i magistrica bioetike Tea Dakić. ]]>  

“Nezahvalno je, prije svega, o ovom fenomenu govoriti u kontekstu brojeva jer ne govorimo samo o osobama kod kojih je suicid uzrok smrti. Suicid se mora razmatrati i u kontekstu jednog devastirajućeg nasljeđa za sve one koji su preživjeli samoubistvo voljene osobe, dakle njihovih porodica i partnera, ali i kompletne društvene zajednice”, upozorava Dakić.

Prema njenim riječima, podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je Evropa dio svijeta sa najvišom stopom suicida, dok je Istočni Mediteran regija sa najnižom stopom suicida.

“Crna Gora, kao dio i jedne i druge regije nalazi se negdje u sredini, iako istraživanja domaćih autora govore u prilog relativnoj visokoj stopi suicida na našem području. Bilo da posmatramo sa globalne ili lokalne tačke gledišta, samoubistvo je veliki problem, i svaki život koji je izgubljen od suicida je jedan više nego što bi društvo smjelo sebi da priušti”, ističe sagovornica.

Statistika, navodi Dakić, pokazuje da je najveći broj osoba koje okončaju život suicidom bio u dobi između 35 i 65 godina, jer je to i najbrojnija dobna populacija.

U posebnom riziku žene preko 45 godina

Ipak, smatra se da su u posebnom riziku žene preko 45, odnosno muškarci preko 55 godina. Stopa suicida, nažalost, raste i u mlađoj populaciji, te se smatra da je suicid treći ili čak drugi vodeći uzrok smrti u populaciji od 15. do 24. godine.

“U kojoj god da se dobi nalaze ove osobe, ako imamo u vidu da više od 800 hiljada ljudi godišnje umre od suicida, a da se na svaki izvršeni suicid dogodi još 10 do 20 pokušaja suicida, borbu za sprečavanje razarajućih posljedica ovog problema moramo shvatiti kao imperative”, naglašava ona.

Dakić je izričita da prevencija suicida mora biti postavljena kao prioritet, a da bi mjere sprečavanja ovog kompleksnog fenomena bile efikasne, one moraju uključivati saradnju brojnih društvenih sektora.

“Neophodna je posvećenost ne samo zdravstvenog sektora, već i obrazovanja, medija, pravosuđa, ali i samih građana. Osim smanjenja stigme i diskriminacije, koje prate probleme mentalnog zdravlja, moramo raditi i na opštoj informisanosti, identifikaciji i tretmanu ovih problema, kontroli dostupnosti suicidnih metoda poput vatrenog oružja ili ljekova, kontroli dostupnosti alkohola koji je značajan doprinoseći faktor u pokušajima suicida, podsticanju medija na odgovorno izvještavanje o ovim temama, edukaciji zdravstvenih radnika u prepoznavanju, procjeni i terapiji suicidnog ponašanja, kao i pružanju podrške preživjelima”, kaže ona.

Na pitanje da li je moguće prepoznati simptome koji ukazuju na rizik da će neko pokušati samoubistvo, sagovornica precizira da između razmišljanja o samoubistvu i djelovanja po tom pitanju često je veoma dug put.

Samoubistvo nemoguće predvidjeti

“Dok neke osobe zaista oduzimaju sebi život iznenada, impulsivno, i bez predumišljaja, većina mjesecima ili čak godinama promišlja prije nego što pokušaju suicid. Tako da, iako je samoubistva nemoguće predvidjeti sa visokom sigurnošću”, smatra se da je većinu ipak moguće spriječiti kaže sagovornica.

Za početak, smatra Dakić, možemo se potruditi da više brinemo i o sebi i o svojim bližnjima, da prepoznamo kod njih znakove "tihe patnje“, da pružimo razumijevanje i emotivnu podršku.

“Dobra i dostupna porodična i prijateljska mreža podrške može biti ključni faktor u sprečavanju samoubistva. Zdravstveni radnici takođe imaju veoma značajnu ulogu u prevenciji suicida. Ono što nazivamo presuicidalnim sindromom jeste period psihičke krize neposredno prije pokušaja suicida, u kome pacijent često skreće pažnju na svoju potencijalnu životnu ugroženost, dajući o tome različite verbalne i neverbalne signale. Ovi signali kao i faktori rizika moraju se adekvatno prepoznati, kako bi se pacijentu adekvatno i pomoglo da psihičku krizu prevaziđe”, upozorava Dakić.

Ona ukazuje na to da osobe kod kojih se javlja suicidna misao na različite načine okolini, nerijetko i ljekarima, šalju signale koji su se mogli tumačiti kao indikatori lomova i suicidnih namjera.

“Istraživanja gotovo nedvosmisleno potvrđuju da se oko polovine svih osoba koje su okončale život samoubistvom obraćalo svom izabranom ljekaru u posljednjem mjesecu života, a da su gotovo svi posjetili nekog ljekara u posljednjoj godini života”, kaže Dakić.

Dodaje da se ove osobe ne obraćaju ljekaru kako bi se direktno požalile na misli o bezvrijednosti života, o osjećaju beznadežnosti ili beizizlaznosti, ili na razmišljanje o samoubistvu kao načinu da prekinu svoje patnje.

Suicidne misli se ne izgovaraju lako

“Upravo zato što se suicidne misli ne izgovaraju olako, već se pacijent žali na niz drugih tegoba, ljekar mora biti posebno senzibilisan i obučen da prepozna kod pacijenata određena stanja i ponašanja koja bi mogla ukazati na povišen rizik od suicida”, navodi ona.

Posebno se, kako dodaje, mora obratiti pažnja na situacije u kojima pacijent saopštava da nema planove za budućnost, da je počeo da poklanja lične stvari ili pak da piše testament…

Prepoznavanje ovih rizika, dodaje ona, od izuzetnog jeznačaja za procjenu, „ali je neophodno i direktno postaviti pitanja vezana za prisustvo i ozbiljnost suicidnih misli kod pacijenta”.

“Zabluda je da postavljanje pitanja o samoubistvu može biti podsticaj za takav čin. Naprotiv, otvoren razgovor na ovu temu može donijeti olakšanje, pomoći uspostavljanju kvalitetnijeg odnosa i povjerenja između ljekara i pacijenta. Razgovor je put do boljeg razumijevanja pacijenta i prvi korak u daljem uspješnom liječenju ili upućivanju na dalje liječenje ističe”, doktorka Dakić.

Prema statistici, prošle godine su u gotovo 70 odsto zabilježenih slučajeva u Crnoj Gori muškarci bili samoubice. Da li je razlog što za razliku od žena, kako se to navodi, pronađu „efikasnije metode” koje ne ostavljaju šansu za popravni, Dakić ipak apeluje da valja izbjeći nazivanje metoda samoubistva efikasnim, s obzirom da efikasnost implicira uspjeh.

 

]]>
Sun, 19 May 2019 07:29:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/241026/vecinu-samoubistava-moguce-sprijeciti.html
Kamion udario u brdo, povrijeđena jedna osoba http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240992/kamion-udario-u-brdo-povrijedjena-jedna-osoba.html Na magistralnom putu Podgorica - Nikšić došlo je do saobraćajne nezgode, u kojoj je učestvovao kamion nikšićkih registarskih oznaka. ]]>

Iz OKC-a Uprave policije su Portalu RTCG saopštili da je povrijeđen muškarac N.S. (1961), koji je prebačen u Urgentni centar.

Nezvanično, povrijeđeni nije životno ugrožen.

Više detalja nijesu mogli da nam saopšte.

Nezgoda se dogodila kod restorana "Ognjište", na putu od Podgorice ka Danilovgradu.

]]>
Sat, 18 May 2019 17:20:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240992/kamion-udario-u-brdo-povrijedjena-jedna-osoba.html
Sumnja se da je sin ubio majku i izvršio samoubistvo http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240911/sumnja-se-da-je-sin-ubio-majku-i-izvrsio-samoubistvo.html Centru bezbjednosti Nikšić danas je prijavljeno da se iza porodične kuće nalaze beživotno tijelo R.S, inače policijskog službenika Sektora granične policije, i tijelo njegove majke S.S. Kako policija sumnja, riječ je o ubistvu i samoubistvu. ]]>

"Policijske mjere i radnje koje su do sada preduzete ukazuju na sumnju da je R.S. upotrebom pištolja lišio života majku S.S. a zatim upotrebom pištolja izvršio samoubistvo. Policija je obezbijedila lice mjesta. Na licu mjesta pronađen je pištolj koji je, kako se sumnja, korišćen prilikom izvšenja ubistva i samoubistva", navodi se u saopštenju Uprave policije.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Izviđajne mjere i radnje su u toku, kao i utvrđivanje svih činjenica u ovom događaju.

]]>
Fri, 17 May 2019 17:59:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240911/sumnja-se-da-je-sin-ubio-majku-i-izvrsio-samoubistvo.html
Krivična zbog utaje 10.000 eura poreza http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240883/krivicna-zbog-utaje-10000-eura-poreza.html Policija je u Herceg Novom podnijela krivičnu prijavu protiv Š.R. (35), zbog postojanja osnovane sumnje da utajio skoro 10.000 eura poreza. ]]>

Policija sumnja da Š.R. nije nadležnom organu blagovremeno prijavio zakonito stečene prihode u 2014. u ukupnom iznosu od 42.000 eura, a na osnovu ugovora o povremenom izvođenju poslova koje je zaključio sa jednom firmom.

„Sve to u namjeri da izbjegne plaćanje PDV-a u iznosu od 6.705 eura i poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 3.176 eura, što je bio dužan da prijavi i plati shodno zakonskim propisima, te je stoga u navedenom iznosu od ukupno 9.882 nastala šteta po Budžet Crne Gore“, saopšteno je iz Uprave policije.

]]>
Fri, 17 May 2019 14:55:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240883/krivicna-zbog-utaje-10000-eura-poreza.html
Osumnjičeni da su nezakonito likvidirali preduzeća http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240890/osumnjiceni-da-su-nezakonito-likvidirali-preduzeca.html Policija je, u okviru akcije "Evazija", nadležnim državnim tužiocima u Podgorici, Baru, Herceg Novom i Rožajama podnijela krivične prijave protiv 16 osoba. Kako je saopšteno iz policije, osumnjičeni su, da su ovjeravali isprave s lažnim podacima kako bi likvidarali preduzeće, čime je oštećen budžet ukupno 62.184 eura, saopšteno je iz policije. ]]>

kako se sumnja, oni su krivična djela počinili tako što su u svojstvu osnivača privrednih društava naveli notare da ovjere neistinite izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su ta privredna društva imala prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, a zatim su takve izjavu s neistinitim sadržajem upotrijebili kao istinitu prilikom podnošenja zahtjeva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači, navodi se u saopštenju policije.

Dvanaest osoba je osumnjičeno da je počinilo 12 krivičnih djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja dok su četiri osumnjičena za tri krivična djela falsifikovanje službene isprave.

"Službenici Uprave policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica i jedinica za suzbijanje privrednog kriminaliteta centara bezbjednosti Budva, Bar, Berane i Herceg Novi, sprovodeći mjere i radnje u okviru plana aktivnosti Operativnog tima za sprječavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovina i krijumčarenje, u okviru operativne akcije „Evazija”, nadležnim državnim tužiocima u Podgorici, Baru, Herceg Novom i Rožajama podnijeli krivične prijave protiv ukupno 16 lica. Dvanaest lica je osumnjičeno da je počinilo 12 krivičnih djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja dok su četiri osumnjičena za tri krivična djela falsifikovanje službene isprave", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Naime, službenici Odsjeka i jedinica za suzbijanje privrednog kriminaliteta navedenih centara bezbjednosti su, sprovodeći navedene aktivnosti u dijelu koji se odnosi na nezakonitosti pravnih i fizičkih lica u postupku skraćenog postupka dobrovoljnih likvidacija privrednih društava, krivične prijave podnijeli protiv M.L. iz Bara osnivača firme „Mornar“ d.o.o. Budva, M.S. iz Bosne i Hercegovine, sa mjesto boravka u Podgorici, osnivača firme „Hammer“ d.o.o. Budva, A.M. iz Bara osnivača firme „Newspaperdirect CG“ d.o.o. Bar, S.V. iz Bara osnivača Privatne zdravstvene ustanove – „Apoteka AS“ Bar, J.M. iz Bara osnivača firme „Bar-Explorer“ d.o.o. Bar, B.Č. iz Bara, osnivača firme „MBČ Boban“ d.o.o. Bar, B.H. iz Bara osnivača firme „Zlatna nit“ d.o.o. iz Bara, R.N. iz Bara osnivača firme „Air plast“ d.o.o. Bar, M.K. iz Bara osnivača firme „Voskar“ d.o.o. Bar, M.Š. iz Bara osnivača firme „Dva brata“ d.o.o Bar, S.M. iz Bara osnivača firme „Tiru-Liru“ d.o.o. Bar, E.M. iz Rožaja osnivača firme „Trendy&IE“ d.o.o. Rožaje, M.B. iz Herceg Novog osnivača firme „SMS Inspire MNE“ d.o.o Herceg Novi, R.Ć. iz Herceg Novog osnivača firme „Aragosa“ d.o.o. Herceg Novi i protiv P.J. i N.M, oboje iz Herceg Novog, osnivača firme „Amater A2K“ d.o.o. Herceg Novi. 

Kako se sumnja ta krivična djela oni su počinili tako što su u svojstvima osnivača privrednih društava naveli notare da ovjere neistinite izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su ta privredna društva imala prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi

Zatim su, kako se navodi u saopštenju, takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili kao istinitu prilikom podnošenja zahtjeva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači, pri čemu pričinjena ukupna šteta prema budžetu u iznosu od 62.184 eura.

]]>
Fri, 17 May 2019 15:19:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240890/osumnjiceni-da-su-nezakonito-likvidirali-preduzeca.html
Uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240882/uhapsen-zbog-nedozvoljenog-drzanja-oruzja.html Podgorička policija privela je A.R.(34), kada je sprovodeći aktivnosti pojačane kontrole bezbjednosno interesantnih osoba, pronašla i oduzela pištolj i municiju u ilegalnom posjedu. ]]>

"Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, sprovodeći pojačane kontrole, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi A.R. (34). Tom prilkom policijski službenici su pronašli i oduzeli pištolj marke CZ M70 cal. 7,65mm sa dva okvira i četiri komada municije u ilegalnom posjedu," navodi se u saopštenju Uprave policije.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naredio da se A.R. liši slobode i da mu se privede uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

]]>
Fri, 17 May 2019 15:02:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240882/uhapsen-zbog-nedozvoljenog-drzanja-oruzja.html
Lančani sudar na Brajićima http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240846/lancani-sudar-na-brajicima.html Na Brajićima je došlo do lančanog sudara u kome je učestovalo šest automobila. ]]>

Kako su za TV Budva kazali iz Centra bezbjednosti u tom gradu, dvije osobe su povrijeđene u udesu.

Uviđaj je u toku.

Inače, na tom putnom pravcu, zbog radova, apeluje se na vozače, da vožnju prilagode uslovima na putu.

 

]]>
Fri, 17 May 2019 11:22:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240846/lancani-sudar-na-brajicima.html
Muškarac povrijeđen u udesu http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240833/muskarac-povrijedjen-u-udesu.html Jedna osoba je povrijeđena u udesu koju se jutros dogodio na putu Danilovgrad- Nikšić, saopšteno je iz Uprave policije. ]]> Do udesa je došlo oko 8:50 minuta u mjestu Frutak.

Muškarac, koji je povrijeđen u udesu, prevezen je u Urgentni centar.

]]>
Fri, 17 May 2019 10:00:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240833/muskarac-povrijedjen-u-udesu.html
Ko su kandidati za pomoćnika Veljovića? http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240811/ko-su-kandidati-za-pomocnika-veljovica.html Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zoran Lazović, načelnik barske policije Drago Spičanović, rukovodilac Interpola NCB Podgorica Dejan Đurović i direktor Forenzičkog centra Danilovgrad Zoran Tomčić prijavili su se na konkurs za pomoćnike direktora Uprave policije Veselina Veljovića. ]]>  

Kako saznaje Pobjeda, Lazović je konkurisao za mjesto rukovodioca sektora Specijalni odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok je Đurović jedini kandidat za direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a Spičanović rukovodilac Sektora za ljudske resurse, finansiranje i tehničku podršku.

Tomčić je predao dokumenta za mjesto rukovodioca Posebne jedinice i Specijalne antiterorističke jedinice.

Ukoliko bude prihvaćena kandidatura, u nadležnosti Lazovića će biti i Specijalni policijski tim, čiji je rukovodilac Dragan Radonjić.

Lazović je bio dugogodišnji službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, a Đurović rukovodilac NCB Interpol Podgorica.

Spičanović je prvi čovjek barske policije, koji je naslijedio Miloša Radulovića, koji je sada na čelu SAJ-a.

Tomčić je direktor Forenzičkog centra Danilovgrad.

Konkurs je objavljen nakon što su poslije izdvajanja Uprave policije iz Ministarstva unutrašnjih poslova, pored četiri postojeća pomoćnika direktora, formirana još četiri sektora, kojima će rukovoditi pomoćnici direktora policije.

Konkurs za četiri pomoćnika direktora Uprave polcije Veselina Veljovića trajao je od 26. aprila do 16. maja.

]]>
Fri, 17 May 2019 06:37:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240811/ko-su-kandidati-za-pomocnika-veljovica.html
Pripadnici Specijalnog tima uhapsili Liješevića http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240804/pripadnici-specijalnog-tima-uhapsili-lijesevica.html Po nalogu Specijalnog državnog tužioica, uhapšen je Dragan Liješević, bivši direktor budvanskog preduzeća Parking servis. Liješevića sumnjiče da je od 2011. do 2016. oštetio firmu za više desetina hiljada eura, nezvanično je potrđeno Televiziji Crne Gore iz policije. ]]>

U julu 2018-te poreska inspekcija je izvršila kontrolu poslovanja za proteklih pet godina i ustanovila sve zloupotrebe bivšeg direktora u vezi sa trošenjem novca, a koji nije pravdan fiskalnim računima.

]]>
Thu, 16 May 2019 22:13:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240804/pripadnici-specijalnog-tima-uhapsili-lijesevica.html
Razmatrali dopunjenu optužnicu protiv Kožara http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240789/razmatrali-dopunjenu-optuznicu-protiv-kozara.html U podgoričkom Višem sudu razmatrana je izmijenjena optužnica protiv Alana Kožara, koji je u bjekstvu, i srpskog državljanina Milana Dinića koji je u pritvoru. Njih tužilaštvo tereti za organizovanje kriminalne grupe i pripremanje ubistva Slobodana Šaranovića. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, kazala je da ostaje pri navodima optužnice, dok odbrana traži da se postupak obustavi. Sud će o optužnici Specijalnog tužilaštva odlučiti u roku 15 dana. ]]>

Odbrana smatra da se optužnica protiv Alana Kožara i Milana Dinića, zasniva na dva pisma. Iz njih se prema optužnici utvrđuje: da je majka Milana Dinića informisala Šaranovića, da je njen sin prihvatio da ga ubije.

“Dva bijela papira, formata A4 u kojoj pokojni Šaranovic pita jedno lice nešto, to lice mu odgovara pišuci po bijelom papiru opet nešto i na tome se bazira i dokaz da postoji kriminalna organiazcija i dokaz da je Dinić umišljajno podstreknut da liši života Šaranovic Slobodana. U toj optuznici nema nista,” saopštio je advokat Alana Kožara, Zoran Piperović.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, kazala je da je Tužilaštvo prikupilo kako materijalne tako i personalne dokaze kojima se utvrđuje krivica Kožara i Dinića. Na drugoj strani, odbrana je predložila da sud obustavi postupak.

Dopunjenom optužnicom, Diniću se stavlja na teret i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema optužnici, Dinić je 24 . decembra 2016, informisao Šaranovića o planu kriminalne grupe. Nekoliko mjeseci kasnije, u Budvi je ubijen Šaranović. On je prethodno bio optužen da je naručio ubistvo brata navodnog vođe Zemunskog klana Luke Bojovića, Nikole Bojovića, koji je likvidiran u Beogradu 29. aprila 2013.

Marko Terzić, TVCG

]]>
Thu, 16 May 2019 19:59:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240789/razmatrali-dopunjenu-optuznicu-protiv-kozara.html
Nikoliću pritvor do 30 dana http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240780/nikolicu-pritvor-do-30-dana.html Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio je danas nakon saslušanja bivšem izvršnom direktoru Atlas banke Marku Nikoliću pritvor do 30 dana, saopštila je za Portal RTCG portparolka Višeg suda Aida Muzurović. ]]>

Nikolić je uhapšen prekjuče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u okviru nove istrage koja se vodi zbog zloupotreba ovlašćenja u toj banci.

U okviru ove istrage bila je privođena bivša zamjenica izvršnog direktora Dijana Zečević koju je tužilac nakon saslušanja pustio da se brani sa slobode.

Njima se stavlja na teret zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Nikolić i Zečević su osumnjičeni da su, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća JP Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

]]>
Thu, 16 May 2019 17:03:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240780/nikolicu-pritvor-do-30-dana.html
Od Kotorana oduzeli automobil opremljen kamerama http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240746/od-kotorana-oduzeli-automobil-opremljen-kamerama.html Barska policija je u cilju sprječavanja eskalacije sukoba zaraćenih kriminalnih grupa u tom gradu od dva bezbjednosno interesantna lica iz Kotora oduzela automobil opremljen kamerama visoke rezolucije i uređajem za skladištenje video materijala s ruterom, saopšteno je iz UP. ]]>

Kako je saopšteno je policije, na telefonima je postavljena programska aplikacija za međusobnu i komunikaciju s drugim povezanim licima.

"Nakon toga pribavljena je naredba od nadležnog suda na osnovu koje je izvršen pretres vozila koje su koristila ova lica a u čijem je prtljažniku pronađen tzv. štek u kojem se nalazio elektronski uređaj za skladištenje snimljenog video materijala sa pripadajućim ruterom koji je povezan sa internetom u cilju emitovanja i daljinskog očitavanja snimaka, dok je daljim pregledom ustanovljeno da je taj uređaj kablovski povezan sa dvije kamere visoke rezolucije koje su bile sakrivene u krovnim nosačima kofer tregera koje su snimale prednju i zadnju regiju vozila", objasnili su iz policije.

Kako su kazali, vozilo i  uređaji su privremeno oduzeti od tih lica radi vještačenja, dok je o događaju obaviješten nadležni tužilac radi kvalifikacije.

]]>
Thu, 16 May 2019 13:25:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240746/od-kotorana-oduzeli-automobil-opremljen-kamerama.html
Kod Cetinjanina pronađeno oružje i 208 metaka http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240743/kod-cetinjanina-pronadjeno-oruzje-i-208-metaka.html Policija je u stanu Cetinjanina Đ.I. (33) pronašla i oduzela šest komada vatrenog oružja i veću količinu municije. ]]>

Kako je saopšteno iz policije u stanu Đ.I. su pronađeni poluatomatska puška, četiri puške i pištolj, kao i 208 pištoljskih i puščanih metaka.

"Službenici OB Cetinje su, osim ovog događaja, izvršili pojačanu kontrolu bezbjednosno interesantnih lica na teritoriji Cetinja, tokom koje su kontrolisali 131 bezbjednosno interesantno lice sa područja Cetinja, Podgorice, Nikšića i Budve. Sankcionisano je sedam bezbjednosno interesantnih lica“, saopšteno je iz Uprave policije.

]]>
Thu, 16 May 2019 13:03:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/240743/kod-cetinjanina-pronadjeno-oruzje-i-208-metaka.html