RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html Uništiće 1.400 komada oružja http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209479/unistice-1400-komada-oruzja.html Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sjutra će, povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću uništiti 1.357 komada oružja i 145 djelova za oružje. ]]>

„Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula, podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost“, saopšteno je iz MUP-a.

Navodi se da, organizovanim uništavanjem oružja, Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana.

„Biće uništeno pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju MUP sprovodi zajedno sa UNDP, Misijom OEBS-a i Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke, u cilju jačanja svijesti o štetnosti posjedovanja i smanjenja broja nelegalnog oružja u posjedu građana“, kaže se u saopštenju.

Oružje će biti uništeno uz podršku Evropske unije (EU) i Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (UNDP).

Iz MUP-a je saopšteno da su događaj podržali i Misija OEBS-a i CDT.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:04:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209479/unistice-1400-komada-oruzja.html
Novljanin stradao od strujnog udara http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209464/novljanin-stradao-od-strujnog-udara.html Novljanin M.D. (1965), poginuo je danas oko 14 sati u Baošićima. ]]>

On je izvodio elektro radove na privatnom objektu, u bivšem kampu PKB-a, koji je, kako se pretpostavlja, bio pod naponom.

Došlo je do jakog strujnog udara, kojeg M.D. nije preživio, saznaje Radio Jadran, u hercegnovskoj policiji.

M.D. je inače bio zaposlen u hercegnovskoj Elektrodistribuciji, odnosno CEDIS-u, a prilikom nesreće nije bio na radnom zadatku.

Još traje uviđaj, koji vodi osnovni državni tužilac iz Herceg Novog, a na mjestu nesreće je i inspektor zaštite na radu.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 17:36:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209464/novljanin-stradao-od-strujnog-udara.html
Herceg Novi: U šahti krio kokain i oružje http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209460/herceg-novi-u-sahti-krio-kokain-i-oruzje.html Službenici Odsjeka za borbu protiv droga su u saradnji sa hercegnovskom policijom pronašli i oduzeli kokain, pištolj, municiju i ostale predmete, saopšteno je iz Uprave policije. ]]>

"Službenici Odsjeka i CB Herceg Novi su, 17. jula oko 19 časova, postupajući na osnovu prijave građana, izuzeli rusak, koji je bio skriven u šahtu za vodu, a u kojem se nalazio pištolj marke „Crvena zastava“ M-57 kalibra 7,62 mm, tri pištoljska okvira, 20 komada municije kalibra 7,62 mm, 16 pvc kesica sa sadržajem praškaste materije bijele boje za koju se sumnja da je opojna droga kokain težine od oko 14 grama, digitalna vaga, kao i više predmeta za koje se sumnja da se koriste za pripremu i pakovanje opojnih droga namjenjenih daljoj prodaji", navodi se u saopštenju UP.

Policija je došla do saznanja da je navedene predmete sakrio M.D. (19) iz Herceg Novog, a koje je kako se sumnja, prethodno držao u kući koju koristi.

Sumnja se da se M.D. duže vrijeme bavio prodajom kokaina na teritoriji Opštine Herceg Novi.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 17:08:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209460/herceg-novi-u-sahti-krio-kokain-i-oruzje.html
Emini Adrović pritvor do 30 dana http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209447/emini-adrovic-pritvor-do-30-dana.html Sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru odredio je pritvor do 30 dana, Budvanki Emini Adrović. ]]>

Adrović je juče vozilom u Bečićima usmrtila srpskog državljanin Miloša Vukomanovića (25), dok je njegova vjerenica Snežana Rudinac (24) takođe iz Srbije zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

Vukomanović i Rudinac su prelazili bulevar kada je na njih naletio automobil budvanskih registarskih oznaka, kojim je upravljalka Adrović.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 15:41:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209447/emini-adrovic-pritvor-do-30-dana.html
U Tivtu nestala djevojka http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209445/u-tivtu-nestala-djevojka.html Tivatska policija od sinoć traga za Svetlanom Peković (27) iz Kolašina, čiji je nestanak prijavila porodica. ]]>

Prema nezvaničnim informacijama Svetlana je posljednji put viđena u srijedu veče u Kalimanju.

Ona je zaposlena u supermarketu "Voli" u Radanovićima. Za njom traga i policija i porodica, a istraga ide u više pravaca.

Njen mobilni telefon je isključen, a signal je posljednji put lociran na širem području obližnje Župe.

Teren su pretraživali policija i vatrogasci.

Porodica moli da svako ko ima bilo kakve informacije javi policiji ili na brojeve telefona 068/026-216 ili 068/826-684.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 15:31:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209445/u-tivtu-nestala-djevojka.html
Uhapšen Mario Milošević, bio naoružan http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209386/uhapsen-mario-milosevic-bio-naoruzan.html Podgoričanin Mario Milošević (38), uhapšen je na Kosovu, po potjernici podgoričkog Interpola, raspisanoj zbog sumnje da je 2016. na Cetinju ubio Radomira Đuričkovića. ]]>

Kako je saopšteno iz policije, u istoj akciji uhapšen je i Đorđe Pavićević (31) iz Nikšića, koji je 03. jula ove godine pobjegao iz Psihijatrijske bolnice u Dobroti. On je izdržavao kaznu zatvora zbog krivičnog djela otmica u sticaju, sa krivičnim djelom iznuda u pokušaju, izvršenog 15. septembra 2015. godine u Kotoru, saopštila je policija.

“Uspješnom međunarodnom saradnjom službenika crnogorske i kosovske policije, na osnovu operativnih informacija koje je crnogorska policija dala kolegama na Kosovu, slobode je lišen M.M. (38) iz Podgorice koji se potraživao po Interpolovoj potjernici raspisanoj od strane NCB Interpol Podgorica zbog osnovane sumnje da je zajedno sa I.M. (22) i V.V. (23) počinio krivično djelo teško ubistvo na štetu R.Đ. iz Cetinja 10. oktobra 2016. godine u Cetinju”, saopštila je Uprava policije.  

Policija navodi, da je prilikom hapšenja Milošević bio naoružan, dok su daljim pretresom, kod njega i Pavićević policajci pronašli oružje i drogu.

“M.M. se od strane crnogorske policije, osim osnovane sumnje da je počinio ovo kriivčno djelo, potražuje zbog indicija koje ukazuju na sumnju da je učestvovao u više likvidacija počinjenih na teritoriji Crne Gore koje su posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, a što će biti predmet daljih policijsko tužilačkih aktivnosti u smislu obrade i dokazivanja”, saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Uprave policije, navode da duguju posebnu zahvalnost kosovskoj policiji, koja je postupila u najkraćem roku po dostavljenim podacima.

“Nastavlja se komunikacija crnogorskih i kosovskih nadležnih organa u vezi sa pitanjima izručenja i predaje ovih lica crnogorskoj policiji kao i uspješna policijsko – tužilačka saradnja Crne Gore i Kosova”, saopšteno je iz Uprave policije.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 20:29:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209386/uhapsen-mario-milosevic-bio-naoruzan.html
Rasvijetlili krađu i nasilničko ponašanje http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209372/rasvijetlili-kradju-i-nasilnicko-ponasanje.html Kotorska policija rasvijetlila je tešku krađu i nasiničko ponašanje, nakon čega su tri osobe uhapšene, a protiv jedne je podnijeta krivična prijava. ]]>

Iz Uprave policije je saopšteno da su njihovi službenici u ponedjeljak Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv S.Č. (40) iz Srbije, sa prebivalištem u Herceg Novom, zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa na naročito opasan ili drzak način.

S.Č. je, kako se sumnja, 7. jula oko 15 sati maskiran ušao u pekaru Shop comerc u Radanovićima, prošao iza prodajnog pulta i zaposlene, nakon čega je iz kase ukrao 170 EUR.

„On je, sumnja se, nakon što je uzeo novac, zaposlenu odgurnuo u prolazu i udaljio se u nepoznatom pravcu“, kaže se u saopštenju.

Kotorska policija je danas uhapsila sugrađane S.B. (26), N.B. (31) i A.O. (24), zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu V.G. (25) iz Nikšića i S.V. (23) iz Kotora.

Oni su, kako se sumnja, u utorak oko ponoći, u naselju Benovo, fizički napali oštećene i zadali im više udaraca pesnicama.

Kako su kazali iz policije, V.G. i S.V. su zadobili lake tjelesne povrede, koje je konstatovao dežurni ljekar Opšte bolnice u Kotoru.

O događaju je obaviješten državni tužilac u ODT u Kotoru, koji je naložio da se S.B, N.B. i A.O. uhapse i da mu se privedu uz krivičnu prijavu zbog sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje.

„Nakon saslušanja državni tužilac je donio rješenje o zadržavanju ovih lica do privoda nadležnom sudiji za istragu“, dodaje se u saopštenju.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 18:58:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209372/rasvijetlili-kradju-i-nasilnicko-ponasanje.html
Rožajac se utopio u Ulcinju http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209366/rozajac-se-utopio-u-ulcinju.html Devetnaestogodišnji mladić iz Rožaja utopio se juče poslije podne u talasima na Velikoj plaži u Ulcinju. ]]>

Spasioci na plaži nijesu uspjeli da ga izvuku na vrijeme iz mora.

Ljekari ekipe Hitne pomoći u Ulcinju su pokušali na licu mjesta da spasu mladića, ali bez uspjeha.

Ovo je, kako nezvanično saznajemo, prvi ovakav slučaj u Ulcinju od početka sezone kupanja.

Gjeka Gjonaj, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 18 Jul 2018 17:07:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209366/rozajac-se-utopio-u-ulcinju.html
Osumnjičena da je oštetila budžet za 151.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209357/osumnjicena-da-je-ostetila-budzet-za-151000-eura.html Policija je uhapsila T.N. (38) iz Podgorice, osumnjičenu da je zloupotrebom položaja falsifikovanjem isprave, oštetila budžet za oko 151.000 eura. ]]>

“Službenici Odsjeka su lišili slobode T.N. (38) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krvičnim djelom falsifikovanje isprave”, saopštila je Uprava policije.

Ona je, kako se sumnja, krivično djelo počinila na način što je 17.04.2018, podnijela Poreskoj upravi PJ Podgorica falsifikovanu mjesečnu prijavu poreza na dodatu vrijednost za januar 2018. godine za preduzeće "VIP.ME" d.o.o.

“Ona je u toj prijavi, sumnja se, lažno prikazala stvarno stanje stvari i na taj način za ovo privredno društvo pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 150.826 eura, čime je za ovaj iznos pričinila štetu Budžetu Crne Gore”, saopštila je Uprava policije.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 16:12:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209357/osumnjicena-da-je-ostetila-budzet-za-151000-eura.html
Muškarac uhapšen zbog pokušaja silovanja http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209354/muskarac-uhapsen-zbog-pokusaja-silovanja.html Policija je u Plavu uhapsila H.Z. (25) iz Republike Albanije sa privremenim boravkom u tom gradu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu dvadesetpetogodišnje djevojke, saopštila je Uprava policije. ]]>

“Policijski službenici su postupili na osnovu prijave oštećene, koju je ona podnijela Dežurnoj službi OB Plav, a u kojoj je navela da je u ulici Omeragića fizčki napalo nepoznato muško lice, oborilo je na afalt i nasilno pokušalo da joj skine pantalone u čemu nije uspjelo”, saopštila je Uprava policije.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu koji je naložio da se H.Z. uhapsi i da mu se privede uz poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave prethodno podnijete protiv nepoznatog počinioca.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 15:53:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209354/muskarac-uhapsen-zbog-pokusaja-silovanja.html
Treba pomoći u CG, neko veliki bi bio zahvalan http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209348/treba-pomoci-u-cg-neko-veliki-bi-bio-zahvalan.html U Višem sudu u Podgorici na suđenju za pokušaj terorizma preslušavali su se razgovori svjedoka saradnika Saše Sinđelića, koji su dio mjera tajnog nadzora, po nalogu Suda u Šapcu. ]]>

U pojedinim razgovorima Sinđelić sagovornicima kaže da je potrebna pomoć u Crnoj Gori, da se spriječi pobjeda Đukanovića na izborima.

Poziva sagovornike da sugerišu ljudima da izađu na trg.

"Neko baš veliki bi bio zahvalan da to bude kako treba", rekao je Sinđelić sagovorniku

Današnji pretres se prekinuo na zahtjev optuženog Dragana Maksića koji je kazao da se ne osjeća dobro.

Suđenje se nastavlja u petak, 20. jula, u 9 časova.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 14:46:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209348/treba-pomoci-u-cg-neko-veliki-bi-bio-zahvalan.html
Dvoje mrtvih u udesima na CG putevima http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209298/dvoje-mrtvih-u-udesima-na-cg-putevima.html U saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na crnogorskim putevima stradale su dvije osobe, a više njih je povrijeđeno. ]]>

Naime, policija je saopštila da se na putu Podgorica-Kolašin jutros oko osam sato dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo V.P. (75), dok su povrijeđeni A.R. (14) i J.S. (14).

Povrijeđeni su ambulantnim kolima transportovani u Klinički centar u Podgorici.

Do nesreće je došlo kada su se sudarili kamion podgoričklih i automobil Fiat punto, niških registarskih oznaka.

Kako javlja reporter Radija Crne Gore, saobraćaj na putu Podgorica-Kolašin, na prevoju Crkvina, normalizovan je oko devet sati i 30 minuta.

Drugi udes desio u Bečićima. Policija je saopštila da je u nesreći koja se poslije ponoći dogodila na bulevaru, stradao dvadesetpetogodišnji Miloš Vukomanović iz Srbije.

Kao pješak teže je povrijeđena godinu mlađa Snežana Rudinac, takođe iz Srbije.

Vukomanović i Rudinac su prelazili bulevar kada je na njih naletio automobil budvanskih registarskih oznaka.

Policija je, kako je saopšteno, uhapsila E.A. (23). 

Nesreća se dogodila 44 minuta poslije ponoći, a istraga je u toku.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 08:59:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209298/dvoje-mrtvih-u-udesima-na-cg-putevima.html
Katnić za RTCG: Osjećam se sigurnim http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209266/katnic-za-rtcg-osjecam-se-sigurnim.html Članovi kriminalne grupe koje Specijalno tužilaštvo sumnjiči za vršenje više krivičnih djela, među kojima su i planiranje likvidacija nekoliko pripadnika bezbjednosnih službi i članova suprostavljenih kriminalnih grupa, navodno su planirali likvidaciju glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. On je za RTCG saopštio da se osjeća apsolutno sigurnim. ]]>

Kako nezvanično saznaje TVCG, u proširenoj naredbi za sprovođenje istrage navodi se da su pojedine osobe višečlane kriminalne grupe, između ostalog, bile zadužene i za praćenje glavnog specijalnog tužioca, te se istražuje da li je i Katnić bio njihova meta.

Kako je u pitanju tajni predmet, glavni specijalni tužilac nije htio da komentariše te navode.

"Jedino što mogu da kažem je da se osjećam sigurnim, te da sve činimo, kako ja kao glavni specijalni tužilac, tako i Specijalno policijsko odjeljenje i Specijalno državno tužilaštvo a koje je dio samostalnog i jedinstvenog Državnog tužilaštva Crne Gore da se sigurnim i bezbjednim osjećaju i svi građani Crne Gore, a da nasuprot tome učinioci krivičnih djela nemaju mira dok ne budu otkriveni i dovedeni pred sud pravde", saopštio nam je Katnić.

Do sumnji u planiranje likvidacije Katnića, istražitelji su došli na osnovu iskaza ali i drugih dokaza. Kako se navodi, uhapšena grupa je pripremala ubistva i policijskih inspektora i nekoliko službenika agencije za nacionalnu bezbjednost.

Podsjećamo, osumnjičene tužilaštvo istražuje i zbog izvršenja više likvidacija. Hapšenja su počela tokom juna, kada je, kako nezvanično saznaje TVCG, jedna od osoba pristala na saradnju sa tužilaštvom. Od tog momenta, broj uhapšenih se popeo na više od deset osoba.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 15:47:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209266/katnic-za-rtcg-osjecam-se-sigurnim.html
Prijave za nepropisno parkiranje zbog blokade puta http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209258/prijave-za-nepropisno-parkiranje-zbog-blokade-puta.html Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna koji već mjesec dana blokiraju seoski put i ne dozvoljavaju pristup energetskim kompanijama koje izvode radove na dalekovodima 110kV I 400kV, Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) ističu da im je policija juče napisala prijave za nepropisno parkiranje i da članove Mjesnog odbora poziva na informativne razgovore. Ne vide razloga za to jer je kako su kazali, skup uredno prijavljen a pregovori sa energetskim kompanijama u toku. ]]>

Predsjednik Mjesnog odbora, Mićo Blagojevič, kaže da su ga iz policije zvali da dođe u Plužine da da izjavu.

"Ne vidim razlog za to. Skup je uredno prijavljen, pregovori sa energetskim kompanijama su u toku, uradili smo elaborat koji su tražili", kaže Blagojević.

Mještani Gornjih i Donjih Brezana već skoro mjesec dana protestuju i blokiraju put energetskim kompanijama jer, kako su kazali, nemaju drugog načina da ih natjeraju da poštuju zakone Crne Gore i poprave put koji su potpuno uništile i plate štetu koju su pričinile na opštinskoj imovini i privatnim imanjima.

"Zloupotrijebili su pravnu neukost i neznanje mještana i njihovu dobru volju. Dočekani su prijateljski, a prevarili su siromašne i pravno neuke seljake”, kaže mještanin Mirko Radojević.

On pojašnjava da je njemu i još trojici mještana Brezana, Budimiru Radojeviću, Maju Blečiću i Milojku Đurkoviću, plužinska policija pisala prijave za nepropisno parkiranje jer su, kako navodi, zaustavili svoje automobile na seoskom putu.

Radojević tvrdi da se na mještane vrši pritisak da odustanu od blokade i dozvole radove energetskim kompanijama, na šta, kako je kazao, oni ne pristaju dok se ne postigne dogovor o sanaciji puta.

"Ja sam na seoskom putu sreo predstavnike izvođača radova koji su nekako prošli blokadu i pitao ih gdje idu. Rekao sam im da mještani protestuju, dok investitori ne prihvate da poprave put koji su uništili. Oni su zvali policiju iz Plužina koja je došla i uzela podatke od nas mještana ali ne i od njih", kaže Radojević.

Policija je dodaje, nakon toga otišla.

"Nakon nekog vremena, vjerovatno po instrukcijama nadređenih, došli su u selo i bukvalno 'podmetnuli' mještanima da potpišu zapisnike da su ugrozili saobraćaj i naložili nam da dođemo u Plužine kako bi dali izjave", kaže Radojević.

Majo Blečić tvrdi da nije znao šta potpisuje.

"Donijeli su mi neki papir da potpišem, a nisam imao naočare, i nijesam znao sta piše. Potpisao sam jer nijesam ništa skirivio pred zakonom. Ja čuvam ovce i bavim se seoskim poslovima, a ne podmetanjima. Kasnije sam saznao da su nam podmetnuli prijave za nepropisno parkiranje", kazao je Blečić

Radojević sumnja da su "policajci u Plužinama instruirani od strane energetskih kompanija".

"Kada sam ja zvao predstavnike CGES-a, koji su neovlašteno izvodili radove na mom imanju, da ih upozorim da se sklone sa privatnog posjeda, posle 10 minuta me zvao komandir policije u Plužinama da me 'upozori' da će mi pisati prijavu ukolko ih budem sprječavao da rade na mom imanju. Ukoliko se dogodi još nešto slično, tražićemo da unutrašnja kontrola policije ispita rad policijskih službenika, a podnijećemo i krivične prijave. Mi sve radimo u skladu sa zakonom i pozivamo i njh da poštuju zakone", kazao je Radojević.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 14:56:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209258/prijave-za-nepropisno-parkiranje-zbog-blokade-puta.html
Poljubio ikonu, pa ukrao novac http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209250/poljubio-ikonu-pa-ukrao-novac.html Policija je u Plavu podnijela krivičnu prijavu protiv D.Đ., osumnjičenog da je iz manastira Svete Trojce u tom gradu tri puta ukrao novac. ]]>

Policija sumnja da je D.Đ. tri puta ukrao novac sa stalka gdje je položena ikona, i mjesta gdje vjernici ostavljaju dobrovoljne novčane priloge.

“On je sumnja se, 24.06.2018. godine, otuđio oko 130 eura, 26.06. je sumnja se otuđio neodređeni iznos, dok je 13.07.2018. godine, kako se sumnja, otuđio 160 eura”, saopštila je Uprava policije.

Kako navode u saopštenju, policija je državnom tužiocu podnijela poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave protiv D.Đ. (35) iz Plava zbog osnovane sumnje da je počinio tri krivična djela krađa na štetu štetu Budimljansko – nikšićke eparhije, manastira Svete Trojce u mjestu Brezojevice.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 13:50:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209250/poljubio-ikonu-pa-ukrao-novac.html
Knežević nije došao na suđenje http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209208/knezevic-nije-dosao-na-sudjenje.html Suđenje poslanicima Demokratskog fronta zbog incidenta u Skupštini, odgođeno je, jer optuženi Milan Knežević nije došao na pretres. ]]>

Protiv Marine Jočić, Milana Kneževića, Milutina Đukanovića i Branka Radulovića pokrenut je postupak, jer su u februaru 2017, vrijeđali i nasrtali na poslanike Demokratske partije socijalista.

"Poslanici DF-a ne mogu da stižu. Milan Knežević je u 9:30 morao je da se javi kod specijalnog državnog tužioca zbog izjava datih na javnoj sceni. Mi bi izgleda morali da se bavimo samo suđenjim", kazao je poslanik DF-a Milutin Đukanović.  

Novi pretres zakazan je za 3. septembar. 

 

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 12:05:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209208/knezevic-nije-dosao-na-sudjenje.html
Katnića pratili mjesecima i spremali likvidaciju http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209212/katnica-pratili-mjesecima-i-spremali-likvidaciju.html Članovi kriminalne grupe pratili su glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi na osnovu njegovog kretanja i navika izvršili likvidaciju, navodi se u proširenoj naredbi za sprovođenje istrage. ]]>

Kako je potvrđeno Pobjedi iz izvora bliskih istrazi, do ovih saznanja istražitelji su došli posredstvom svjedočenja, koja su kasnije provjeravali i potkrijepili dokazima.

Članovi grupe koji su bili zaduženi za praćenje Katnića, a koji se terete za planiranje više likvidacija, znali su njegove navike, detalje iz privatnog života.

Utvrđeno je da su te detalje mogli znati jedino kroz neposredan i kontinuiran uvid u privatni život specijalnog tužioca.

Za praćenje Katnića bilo je angažovano više osoba koje su prikupile informacije kada glavni specijalni tužilac ustaje, izlazi iz kuće, kuda se kreće pri povratku.

Da je Katnić bio na meti, prema pisanju Pobjede, ukazuju detaljna svjedočenja, ali i kasnije prikupljeni dokazi o vezama članova kriminalne grupe.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 08:51:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209212/katnica-pratili-mjesecima-i-spremali-likvidaciju.html
Jedna osoba poginula, druga povrijeđena http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209180/jedna-osoba-poginula-druga-povrijedjena.html Jedna osoba je poginula, a jedna povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u naselju Crni vrh, u Beranama. ]]>

Iz policije je Portalu RTCG saopšteno da je stradala Beranka M.S (1963), dok je povrijeđen M.S (1962) takođe iz Berana.

Do udesa je došlo kada je, oko 13 sati, putničko vozilo u kojem su se nalazili sletjelo s puta.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 18:50:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209180/jedna-osoba-poginula-druga-povrijedjena.html
Krivična zbog utaje 31,5 hiljada eura http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209166/krivicna-zbog-utaje-315-hiljada-eura.html Crnogorska policija podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom krivičnu prijavu protiv N.Č. i preduzeća Niveda iz tog grada zbog sumnje da su počinili krivično djelo utaje poreza i doprinosa i oštetili budžet za oko 31,5 hiljada eura. ]]>

Iz Uprave policije je saopšteno da su službenici odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u okviru akcije pod nazivom Radne dozvole, podnijeli krivičnu prijavu protiv preduzeća Niveda i njegovog izvršnog direktora, N.Č, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„On su u periodu od 2016. do ove godine, shodno Zakonu o strancima, od Ministrastva unutrašnjih poslova pribavili dozvole za privremeni boravak i rad stranih državljana, koji su bili angažovani u tom preduzeću, a da ih nijesu prijavili na osiguranje, niti po tom osnovu obavili uplatu poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da je N.Č. nije prijavio zakonito stečene prihode koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza, kako bi izbjegao plaćanje poreza, doprinosa i drugih dažbina. Na taj način je državni budžet oštećen za oko 31,5 hiljada EUR.

„Policijski službenici sprovode akciju Radne dozvole, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više preduzeća u Crnoj Gori vrši krivična djela utaje poreza i doprinosa i zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, tako što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima“, navodi se u saopštenju.

Na taj način je, kako su kazali iz Uprave policije, državnom budžetu u periodu od 2015. do prošle godine pričinjena veća šteta.

Oni su dodali da je u sklopu akcije do sada podnijeto osam krivičnih prijava protiv deset građana i isto toliko preduzeća, zbog sumnje da su izvršili krivična djela utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od oko 730 hiljada EUR.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 16:22:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209166/krivicna-zbog-utaje-315-hiljada-eura.html
Knežević 2016. devet puta letio za Moskvu http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209149/knezevic-2016-devet-puta-letio-za-moskvu.html Na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora preslušani su telefonski razgovori svjedoka saradnika Saše Sinđelića, od 14, 15. i 16. oktobra 2016. godine, koji su pribavljeni putem mjera tajnog nadzora po naredbi Višeg suda u Šapcu. ]]>

Ranije, u okviru dokaznog postupka, prikazan je spisak putnika s aerodroma u Tivtu od 3. jula 2016, pregledane fakture agencije „Fly Montenegro“ izdate na ime Mandićeve Nove srpske demokratije i Kneževićeve Demokratske narodne partije.

Prikazani su i izvodi bankovnih računa, kao i analitičke kartice Nove srpske demokratije, na ime Andrije Mandića i Ananija Nikića.

Suđenje je nastavljeno prikazom avionskih karata za putovanja okrivljenih za Moskvu.

“U 2015. za Kneževiča nije kupljena nijedna karta za Moskvu. U 2016. je plaćeno 12 avionskih karata gotovinski, od toga devet za (Milana) Kneževića. Prva karta odnosi se na Kneževića, na relaciju Podgorica – Beograd, sa nastavkom leta prema Moskvi. Ovo je prvo putovanje Kneževića za Rusiju i Moskvu od 2014.”, kazao je tužilac Saša Čađenović

Advokat Dušan Radosavljević, kazao je da se tom dokumentacijom nije dobilo ništa sem nesporne činjenice da se mora kupite karte, ako se putuje. 

“Moj branjenik Milan Knežević kao poslanik u opisu posla ima obavezu da putuje što je i činio”, naveo je advokat Radosavljević.

„Za moje branjenike se zna kako su i s kim putovali, a za sašu Sinđelića se ne zna ni kako je ušao u državu”, naveo je advokat Miroje Jovanović.

Preslušavani su i snimci svjedoka saradnika Saše Sinđelić od 14, 15. i 16. oktobra 2016. godine.

 

]]>
Mon, 16 Jul 2018 13:17:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/209149/knezevic-2016-devet-puta-letio-za-moskvu.html