RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/rss.html Zbog napada na policajce dvoje uhapšenih https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342954/zbog-napada-na-policajce-dvoje-uhapsenih.html M.G. (24) i D.E. uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Iz Uprave policije je saopšteno da su njihovi službenici sinoć u Podgorici u sklopu svojih redovnih aktivnosti u naselju Konik namjeravali da kontrolišu automobil marke "Golf". Međutim, kako dodaju, vozilo se na znak policije nije zaustavilo.

"Pripadnici policije su ga sustigli i zaustavili, te izdali naređenje licima iz vozila da izađu, a o koje naređenje se jedno od dva lica oglušilo, te su upotrijebljena sredstva prinude. Tom prilikom M.G. (24) pružio je aktivni otpor i policijskom službeniku zadao udarac u predjelu glave", saopšten je iz Uprave policije.

Lica su, kako dodaju, dovedena u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica, a policajac na ukazivanje ljekarske pomoći gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede u vidu frakture jagodične kosti.

Upoznat je nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici po čijem je nalogu M.G. lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti", navodi se u saopštenju.

Podgorička policija je, kako se dodaje u saopštenju, juče upućena u Ulicu Aleksandra Puškina, takođe u naselju Konik, gdje je pružala asistenciju radnicima Hitne medicinske pomoći.

"Ovom prilikom lice D.E. je napalo policijskog službenika oštrim predmetom i on je zadobio povrede, a D.E. je savladan uz upotrebu sredstava prinude i lišen je slobode. Upoznat je tužilac koji je naložio da se protiv D.E. podnese krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti", navodi se u saopštenju.

]]>
27.11.2021T14:48:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342954/zbog-napada-na-policajce-dvoje-uhapsenih.html
Tužilaštvo skriva podatke iz istrage, oštećenu novinarku nijesu ni saslušali https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342923/tuzilastvo-skriva-podatke-iz-istrage-ostecenu-novinarku-nijesu-ni-saslusali.html Više državno tužilaštvo (VDT) i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) već duže vrijeme Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija ne dostavljaju podatke o istrazi napada na Oliveru Lakić, novinarku crnogorskog dnevnog lista “Vijesti”. Kako objavljuje Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – LUPA, to se može vidjeti u novom Izvještaju o radu Komisije za period od 4. juna do 4. oktobra 2021. godine. SDT smatra da članovi Komisije nemaju parvo da vide dokumentaciju vezanu za istragu.

“Specijalno državno tužilaštvo je obavijestilo Komisiju da ne može da dostavlja spise predmeta u smislu čl. 203 Zakonika o krivičnom postupku, jer Komisija nije strana u krivičnom postupku, odnosno nema to svojstvo. Specijalno tužilaštvo je dostavilo izvještaj u kojem su pobrojane aktivnosti tužilaštva”, piše u izvještaju.

Donijeto je nekoliko zaključaka.

“U periodu od novembra 2019. godine do 23. decembra 2020. godine, Više državno tužilaštvo u Podgorici nije dostavilo Komisiji zapisnike o saslušanju Marija Miloševića i Milovana Žižića. Od preuzimanja predmeta u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva 23. decembra 2020. godine, i formiranja novog predmeta otvaranjem istrage pod brojem Kti-S.br. 34/20 od 25. decembra 2020. godine, oštećena Olivera Lakić nije saslušana. Tokom perioda u kojem Specijalno tužilaštvo vodi istragu, nije data mogućnost oštećenoj Oliveri Lakić da aktivno učestvuje u predmetu (postavlja pitanja svjedocima, okrivljenima), što je u konačnom njeno pravo iz čl. 282 Zakonika o krivičnom postupku. Nastavljena je praksa da se ne dostavljaju spisi predmeta Komisiji u slučaju Olivere Lakić, iako Komisija ima dozvolu za pristup tajnim podacima najvećeg stepena tajnosti… “, navodi se u zaključcima Komisije.

Novinari istraživači kontaktirali su Oliveru Lakić, međutim ona nije željela da govori o napadima na nju.

Lakić je postala žrtva brojnih prijetnji i fizičkog napada, zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u fabrici “Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice, odnosno poslu koji je dovođen u vezu sa visokim funkcionerima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Prvi put je fizički napadnuta tokom 2012. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a tokom 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja.

Prije dvije godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga tadašnjeg američkog predsjednika Malanija Trump.

Kandidat za novog vrhovnog državnog tužioca (VDT) i doktor pravnih nauka Aleksandar Kovačević kazao je za Mrežu za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA da je formalno – pravno državno tužilaštvo imalo mogućnost da odbije da preda tražene podatke Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, iz razloga što je Zakonom o krivičnom postupku definisano kako se daju podaci i ko ima pravo uvida u krivične spise.

“Taj zakon ne može biti mijenjan davanjem ovlašćenja određenoj Komisiji, koja je formirana od strane Vlade, jer Vlada nije ovlašćena da mijenja zakone već samo da predlaže njihovu izmjenu. Ali takođe, mislim da Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima nije mogla da bude bilo kakva prijetnja za rad tužilaštva. Sa druge strane, Komisija može i preko oštećene novinarke, koja je stranka u postupku, da dođe do dokumentacije tužilaštva i podataka, na osnovu kojih bi mogli da zaključe da li je tužilaštvo postupalo kako treba i da li je preduzelo sve potrebne radnje u cilju rasvjetljavanja napada. Moje mišljenje je da nema zakonske greške kod tužilaštva, kad je u pitanju odbijanje dostavljanja spisa predmeta, ali ipak ima jedne etičke i moralne, jer tužilaštvo treba i mora da sarađuje sa jednim takvim organom kao što je Komisija, što je jedan viši društveni cilj kako bi se svi napadi na novinare adekvatno istražili i procesuirali. Državni službenici su dužni da sarađuju sa svim drugim državnim organima, naravno u granicama mogućeg”, rekao je Kovačević.

Na pitanje kako komentariše to što tužilaštvo nije saslušalo Oliveru Lakić, doktor pravnih nauka Kovačević je istakao da je to jedan veliki propust.

“To je veliki propust, jer je zapravo prva radnja u svakom krivičnom postupku da se oštećeni sasluša. I to ne samo jedanput, već i više piuta ako je potrebno, zavisno od drugih iskaza svjedoka i drugih dokaza. Moje mišljenje je da je to namjerni propust, jer tužioci sigurno toliko znanja imaju. Prvo se počinje od onoga ko je oštećen, to je osnovno pravilo, pa dalje na bazi toga se planiraju drugi dokazi, koji treba da se sprovode”, rekao je Kovačević. Poručio je da je novinarstvo važno za svako društvo i da treba da bude prioritet rješavanje svih napada na novinare.

]]>
27.11.2021T11:18:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342923/tuzilastvo-skriva-podatke-iz-istrage-ostecenu-novinarku-nijesu-ni-saslusali.html
Sa evropskim ministrima o borbi protiv korupcije https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342900/sa-evropskim-ministrima-o-borbi-protiv-korupcije.html Posebna pažnja na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, na kome će učestvovati i crnogorska delegacija, biće posvećena jačanju prekogranične pravosudne saradnje, s fokusom na vladavinu prava i reforme u pravosuđu, uspostavljanje Kancelarije evropskog javnog tužioca i saradnju sa trećim zemljama. Vlada je u petak usvojila platfomu za učešće ministra unutrašnjih poslova i koordinatora Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergeja Sekulovića i delegacije na forumu ministara od 1. do 3.decembra. Tokom Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova predviđena je diskusija na temu migracija, azila i upravljanja granicama, i u okviru nje će se razmatrati pitanja unapređenja prihvatnih kapaciteta, jačanja sigurnosti granica i razmjene informacija, intenziviranja saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata te poboljšanja saradnje na polju povratka i readmisije.

U okviru sesije o suzbijanju terorizma, ekstremizma i radikalizacije, poseban fokus biće na implementaciji Zajedničkog akcionog plana, uključujući povratak stranih terorističkih boraca, različite oblike nasilnog ekstremizma, kao i bezbjednosne provjere u odnosu na evakuaciju državljana Avganistana. 

"Takođe, biće riječi o jačanju policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, krijumčarenja narkotika, ilegalne trgovine oružjem, kao i prevencije seksualnog zlostavljanja djece. U tom smislu, akcenat će biti na proaktivnijem učešću u operativnim aktivnostima u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za organizovani kriminal (EMPACT 2022-2025)", navodi se u tekstu platforme. 

Forum će, kako se tvrdi, predstavljati dobru priliku za dalju promociju napretka i ostvarenih rezultata Crne Gore, na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu, posebno u oblasti migracija, azila i upravljanja granicama.

"Ujedno, forum predstavlja odličnu priliku da se diskutuje o borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, krijumčarenja narkotika, ilegalne trgovine oružjem, kao i prevencije seksualnog zlostavljanja djece", piše u tekstu platforme.

]]>
27.11.2021T07:08:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342900/sa-evropskim-ministrima-o-borbi-protiv-korupcije.html
Na Dobrakovu zaplijenjeno 38 hiljada eura https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342869/na-dobrakovu-zaplijenjeno-38-hiljada-eura.html Službenici carinske ispostave Dobrakovo, u saradnji sa graničnom policijom, zaplijenili su 38 hiljada eura, koje su pronašli kod državljanina Albanije sa privremenim boravkom u Crnoj Gori Vladimira Maraša. Iz Uprave prihoda i carina su saopštili da je taj novac pronađen u 13 sati i 30 minuta, kontrolom putničkog vozila Golf 4 kojim je upravljao Maraš.

“Neprijavljeni novac je bio sakriven u vozilu i to 31 hiljada eura u filteru za vazduh ispod haube, a sedam hiljada eura je pronađeno pretresom osobe, u njegovoj jakni”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave prihoda i carina su kazali da je novac oduzet uz izdavanje potvrde Marašu.

Oni su naveli da je protiv Maraša pokrenut prekršajni postupak, dodajući da je on prihvatio odgovornost.

]]>
26.11.2021T19:43:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342869/na-dobrakovu-zaplijenjeno-38-hiljada-eura.html
Albanskom državljaninu 20 dana zatvora https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342758/albanskom-drzavljaninu-20-dana-zatvora.html Albanskom državljaninu K.S. (28) izrečena je kazna od 20 dana zatvora jer je se nije zaustavio na na znak policije, a kasnije je odbio alkotest, saopštio je sud za prekršaje u Budvi. Kaznu je izrekla sutkinja Suda za prekršaje u Budvi, odjeljenja u Kotoru Jelena Stanišić.

Okrivljeni se tereti da se danas, oko 2:30 sati, u mjestu Trojica u opštini Kotor, nije zaustavio vozilom na znak policijskog službenika OB Kotor, te je nastavio da vozi u pravcu tvrđave Vrmac.

Nakon što je zaustavljen, deset minuta kasnije, prilikom kontrole odbio je da se podvrgne alkotestu.

"Okrivljenom je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od osam mjeseci. Na izdržavanje kazne zatvora upućen je prije pravosnažnosti odluke", navedeno je u saopštenju Suda za prekršaje.

]]>
25.11.2021T23:00:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342758/albanskom-drzavljaninu-20-dana-zatvora.html
Kotor: Ukradeni nakit i satovi u vrijednosti od 40.000 eura https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342689/kotor-ukradeni-nakit-i-satovi-u-vrijednosti-od-40000-eura.html Policija je identifikovala jednog počinioca krađe nakit, satove i druge vrijedne stvari vrijednosti oko 40.000 eura u mjestu Kavačm u kotorskoj opštini. Krivična prijava je Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeta protiv V.L. (58) iz Podgorice zbog sumnje da je, sa za sada nepoznatim osobama, izvršio krivično djelo teška krađa.

"On je, sumnja se, 19. jula 2021. godine u večernjim satima, upotrebom podesnog sredstva nasilno otvorio vrata kuće oštećenih lica u mjestu Kavač i iz unutrašnjosti otuđio nakit, satove i druge vrijedne stvari vrijednosti oko 40.000 eura, kao i resiver od video nadzora", navodi se u policijskom saopštenju.

Policijski službenici su izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni u Podgorici gdje je pronađen dio ukradenih predmeta koji će biti vraćeni vlasnicima.

"Preduzimaju se dalje mjere i radnje na identifikaciji ostalih izvršilaca", kazali su iz policije.

]]>
25.11.2021T13:29:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342689/kotor-ukradeni-nakit-i-satovi-u-vrijednosti-od-40000-eura.html
Pokušaj prevare članica Privredne komore https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342684/pokusaj-prevare-clanica-privredne-komore.html Privredna komora Crne Gore saopštila je da su je njene članice obavijestile da im se posredstvom mejla obratilo NN lice, pozivajući privredna društva da svoje podatke upišu u registar privrednih subjekata uz određenu finansijsku nadoknadu.

"U mejlu i domenu sajta na kojem najavljuju svoj registar-bazu, koriste akronim Privredne komore Crne Gore: PKCG, kao i logo sličan našem zvanićnom logou. Ukazujemo i da je na ovaj način povrijeđen i interes organa državne uprave koji je nadležan za registra privrednih subjekata", navodi se u saopštenju PKCG dostavljenom Portalu RTCG.

Iz PKCG obavještavaju sve članice da nemaju veze sa tim, već da je neko zloupotrijebio ime njihove institucije, kako bi se u svojim namjerama predstavio i prikazao kredibilnim.

Privredna komora Crne Gore je slučaj prijavila Upravi policije.

]]>
25.11.2021T12:49:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342684/pokusaj-prevare-clanica-privredne-komore.html
Pejović pušten nakon saslušanja https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342661/pejovic-pusten-nakon-saslusanja.html Vlasnik kompanije Uniprom KAP Veselin Pejović pušten je na slobodu nakon saslušanja u Sudu za prekršaje. Pejović je uhapšen je zbog uvreda i prijetnji direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću, saopšteno je Portalu RTCG iz policije.

Iz policije je ranije saopšteno da je Gazdić juče Centru bezbjednosti Podgorica podnio prijavu protiv Pejovića.

Naveo je da ga je Pejović putem telefona vrijeđao i upućivao mu prijetnje, saopštila je Uprava policije.

Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je ocijenio da se u radnjama V.P. ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te su službenici policije uhapsili V.P. zbog prekršaja iz članova 7 i 8 Zakona o javnom redu i miru.

"Jutros je zakazan privod ovog lica nadležnom sudu za prekršaje", dodaje se u saopštenju policije.

]]>
25.11.2021T11:24:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342661/pejovic-pusten-nakon-saslusanja.html
Negiraju da je Filip ubica, u vrijeme izvršenja bio u zatvoru https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342592/negiraju-da-je-filip-ubica-u-vrijeme-izvrsenja-bio-u-zatvoru.html Porodica Ivanović sa Cetinja negirala je u izjavi za Portal RTCG navode Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je Cetinjanin Filip Ivanović na bilo koji način umiješan u ubistva Andrije Gazivode i Pera Muhadinovića, koja su počinjena 2020.godine. Oni su dostavili dokaze iz UIKS i Osnovnog suda na Cetinju koji pokazuju da je Ivanović bio na izdržavanju kazne zatvora u vremenu kada su počinjeni ti zločini. "Odlučno demantujemo navode tužilaštva da je Filip Ivanović neposredni izvršilac, učesnik u pripremi ili organizaciji ubistva Andrije Gazivode i Pera Muhadinovića. Dostavljamo javnosti dokumenta iz Osnovnog suda na Cetinju i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja dokazuju da je Filip Ivanović otišao na izdržavanje kazne zatvora dana 30.januara 2020.godine, a izašao je 22.aprila 2020.godine", navodi se u izjavi.

Oni podsjećju da se ubistvo Gazivode desilo 17.februara 2020.godine a 27.februara 2020.godine Muhadinovća. 

"Pritom, nije istina i da Filip ima bilo kakve veze sa pripremom i organizacijom tih ubistava. Specijalno tužilaštvo mora da pazi kakve optužbe iznosi i kakve formulacije koristi. Familija je pretrpjela strah i plaši se za sigurnost. Zavađaju ljude i porodice", navela je porodica Ivanović.  

Dva zločina u februaru prošle godine

Podsjetimo,  Andrija Gazivoda je ubijen u pucnjavi koja se dogodila 17. februara 2020. godine oko 20.50 na Cetinju, kada je na njega pucala zasad nepoznata osoba ispred teretane koja se nalazi u prostorijama Sportskog centra “Lovćen”.

Samo deset dana nakon ubistva Gazivode, na Cetinju je ubijen Petar Pero Muhadinović koji je stradao u eksploziji automobila.

SDT: Ivanovića teretimo za učešće u pripremi i organizaciji 

Iz Specijalnog državnog tužilaštva za Portal RTCG pojasnili su da terete Ivanovića za učešće u pripremi ovog zločina i da ostaju pri tvrdnji da su prikupili dovoljno dokaza da mogu da procesuiraju, kako su rekli, izvršioce i druge osobe povezane sa izvršenjem ovih krivičnih djela. 

Ranije je objavljeno da je zbog ubistva Gazivode i Muhadinovića SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Filipa Ivanovića, Bobana Sjekloće, Ilije Ivanovića, Ilije Milanovića, Nikole Martinovića i M.M.

]]>
24.11.2021T15:27:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342592/negiraju-da-je-filip-ubica-u-vrijeme-izvrsenja-bio-u-zatvoru.html
Prijetio nožem, pa ukrao novac od vozača https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342587/prijetio-nozem-pa-ukrao-novac-od-vozaca.html Kotorska policija uhapsila je sugrađanina N.I. (34) zbog sumnje da je od vozača teretnog vozila u mjestu Lipci, uz prijetnju nožem, ukrao novac i druge stvare, saopštila je Uprava policije. Kako navode, policija je rasvijetlila razbojništvo od 16. novembra koje je izvršeno u Kotoru.

"On je ovo djelo izvršio 16. novembra na način što je, kako se sumnja, prišao parkiranom teretnom vozilu u mjestu Lipci i od vozača uz prijetnju nožem otuđio novac i druge stvari oštećenog", navode u saopštenju.

N.I. će danas uz krivičnu prijavu, kako navode, biti priveden državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

]]>
24.11.2021T15:21:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342587/prijetio-nozem-pa-ukrao-novac-od-vozaca.html
Tužilaštvo ima mehanizme da riješi aferu "Pandora papiri" https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342522/tuzilastvo-ima-mehanizme-da-rijesi-aferu-pandora-papiri.html Zasad javno dostupni podaci koji ne vode do novca ili druge imovine, uz problem koji se tiče aktuelnog sastava državnog tužilaštva, ne daju osnova za optimizam da će se afera Pandora papiri riješiti na način kako to traži i očekuje Evropski parlament, rekao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. On je ukazao da tužilaštvo više puta nije pokazalo spremnost i volju da svoje nadležnosti u svakom slučaju i bez izuzetka primijeni zakonito. "Državno tužilaštvo ima mehanizme, uključujući i međunarodnu saradnju, pomoću kojih bi moglo da riješi brojne afere i sumnje, pa i one koje se vežu za Pandora papire. Međutim, tužilaštvo više puta nije pokazalo spremnost i volju da svoje nadležnosti u svakom slučaju i bez izuzetka primijeni zakonito, efikasno i u cilju otkrivanja krivičnih djela i krivičnog gonjenja njihovih izvršilaca", kazao je Radulović.

Po njegovom sudu, kada su u pitanju Pandora papiri i eventualna umiješanost i odgovornost predsjednik Crne Gore Mila Đukanovića, bitno je ukazati da do sada objavljeni podaci ne ukazuju na sumnje koje bi bile više od nivoa indicija.

"Ovo iz razloga jer, za razliku od nekih drugih funkcionera čija imena se pominju u Pandora papirima, u slučaju Đukanovića nije otkriven ni jedan podatak koji bi ukazao na skrivenu imovinu, niti je okrivena bilo koja sumnjiva transakcija koja se veže za njegovo ili za ime nekog člana njegove porodice. Interes istrage u takvim slučajevima je da se vodi u tajnosti bar dok se ne dođe do imovine sumnjivog porijekla", cijeni Radulović. 

Naglasio je da nije optimista po pitanju epiloga ove afere. 

"Zasad javno dostupni podaci koji ne vode do novca ili druge imovine, uz problem koji se tiče aktuelnog sastava državnog tužilaštva, ne daju osnova za optimizam da će se ova afera riješiti na način kako to traži i očekuje Evropski parlament, ali i javnost uopšte", kaže Radulović. 

 

]]>
24.11.2021T06:44:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342522/tuzilastvo-ima-mehanizme-da-rijesi-aferu-pandora-papiri.html
Europol kreće u lov na šefove mafije u Dubaiju https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342507/europol-krece-u-lov-na-sefove-mafije-u-dubaiju-.html Izvještaj institucija Evropske unije (EU) koji je "procurio" otkriva kako Europol planira da traži izručenje „nedodirljivih“ kriminalaca iz inostranstva koji koriste Dubai kao skrovište. U dokumentu, koji bi trebalo da bude distribuiran uoči pregovora o prioritetima u borbi protiv kriminala u EU krajem ovog ovog mjeseca, ističe se da su Dubai, odnosno Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), postali utočište za evropske kriminalce. U izvještaju je detaljno opisano kako Europol planira da traži izručenje izvjesnog broja odbjeglih bosova kriminala, opisanih kao "mete visoke vrijednosti".

Izvještaj su objavili irski "sundayworld", koji tvrdi da je na meti uticajni irski bos Danijel Kinahan, kao i "EUobserver", koji ukazuje na globalnu opasnost od "balkanskog kartela", koga, kako se navodi, čine i kriminalci iz Crne Gore. 

Takođe se navodi da se vlasti u EU spremaju da sprovedu zajedničke operacije protiv mafijaša „i da im oduzmu imovinu stečenu kriminalom“.

Izvodi objavljeni na internet portalu "EUobserver.com" sadrže podatke da je dokument naslovljen  „Operativni akcioni plan 2022 o visokorizičnim kriminalnim mrežama“. Kako se ističe, Dubai se pojavio kao „ključna lokacija za najvažnije organizatore povezane sa trgovinom kokainom u EU i aktivnosti pranja novca“.

"Zvaničnici su takođe govorili o zajedničkim policijskim operacijama EU, SAD i Kolumbije u borbi protiv globalne prijetnje od balkanskog kartela koji je uglavnom sastavljen od građana Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije", piše u izvještaju. 

Istaknuto je da je uvoz iz Latinske Amerike u Evropu i dalja distribucija kokaina na EU narko tržištu osnovni posao i glavna kriminalna aktivnost ove mreže organizovanog kriminala.

"Kao i prateći oblici kriminala, poput ubistava i nasilja u vezi sa ratovima klanova, korupcija i pranje novca“, navodi se u izveštaju EU.

]]>
23.11.2021T19:45:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342507/europol-krece-u-lov-na-sefove-mafije-u-dubaiju-.html
Zbog prodaje droge uhapšeno devet osoba, jedna u bjekstvu https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342471/zbog-prodaje-droge-uhapseno-devet-osoba-jedna-u-bjekstvu.html Policija je u Podgorici juče, 22. novembra, realizovala višemjesečnu akciju pod kodnim nazivom “Street” u kojoj je uhapšeno devet osoba zbog sumnje da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Kako dodaju u Upravi policije jedan osumnjičeni je u bjekstvu. Kriminalistička obrada ukazala je na sumnju da su se ove osobe na području Podgorice bavile takozvanom uličnom prodajom narkotika.

"Juče su lišeni slobode J.K. (26), M.R. (24), B.O. (21) i I.V. (42) iz Podgorice kojima se na teret stavlja krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i oni su uz krivične prijave privedeni višem državnom tužiocu u Podgorici. Izvršeni su pretresi prostorija koje koriste ova lica, te je prilikom pretresa stana koji koristi J.K. pronađen i oduzet mobilni telefon i putničko motorno vozilo, prilikom pretresa stana M.R. više mobilnih telefona koji su korišteni prilikom izvršenja ovog krivičnog djela, dok je pretresom stana B.O. pronađeno i oduzeto jedno manje pvc pakovanje sa sadržajem opojne droge kokain, kao i dva mobilna telefona. Preteresom stana I.V. oduzeto je pet pakovanja kokaina, jedno pakovanje marihuane, novac za koji se sumnja da je stečen prodajom opojnih droga, kao i mobilni telefon korišten u izvršenju krivičnog djela", navodi se u saopštenju.

Policija je, kako dodaju, izvršila i pretres stana koji koristi I.T. (24) iz Podgorice, ali njega nijesu zatekli u stanu.

"Oduzeta je putna isprava – pasoš, izdata na ime I.T i jedan mobilni telefon. Za ovim licem je raspisana potraga zbog sumnje da je izvršio navedeno krivično djelo", napominju u policiji.

Od početka aktivnosti u okviru akcije "Street" u februaru 2020. godine, do danas, policijski službenici su u više odvojenih akcija imali ukupno 20 zaplijena opojnih droga kokain i marihuana.

Osim toga, prilikom realizacije ovog predmeta podnijeto je i 14 prekršajnih prijava protiv 14 osoba zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

]]>
23.11.2021T15:05:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342471/zbog-prodaje-droge-uhapseno-devet-osoba-jedna-u-bjekstvu.html
ACG podnijeli krivične protiv zaposlenih u Tivtu https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342377/acg-podnijeli-krivicne-protiv-zaposlenih-u-tivtu.html Aerodromi Crne Gore (ACG) podnijeli su krivičnu prijavu protiv troje zaposlenih na Aerodromu Tivat i pokrenuli disciplinski postupak protiv direktora tog Aerodroma, šefa bezbjednosti i službenika koji su, bez odobrenja, na službeni izlaz Administrativne zgrade, 17. novembra, iznijeli dva paketa većih gabarita i putnu torbu sa nepoznatom unutrašnjom sadržinom, saopšteno je iz ACG. Kako navode, prethodno je pokrenuta interna istraga, tokom koje su od aktera tog događaja uzete izjave, po nalogu izvršnog direktora Gorana Jandreoskog i njegovog zamjenika Petra Radulovića, a u konsultaciji sa Odborom direktora.

"Uprkos tome što su zaposleni koji su 17. novembra, bez znanja nadređenih, bilo čije saglasnosti i neovlašćeno, iznjeli nama nepoznate predmete, izjavili da su u paketima i torbi bile lične stvari bivšeg šefa bezbjednosti, očekujemo da policija utvrdi punu istinu, kako bi bili sigurni da ACG nijesu oštećeni ni za jedan cent, ili bilo koji dokument", ističu u saopštenju.

Odluka o pokretanju disciplinskog postupka, kako navode, pokrenuta je danas, prvog radnog dana nakon povratka Jandreoskog i Radulovića sa službenog puta iz Brisela.

"ACG ne prejudicira ničiju krivicu, ali ćemo istrajati u otkrivanju istine - da li je bilo koji naš službenik ovakvim postupcima počinio bilo koje krivično djelo i eventualno nanio štetu ACG", zaključili su u saopštenju.

]]>
22.11.2021T18:26:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342377/acg-podnijeli-krivicne-protiv-zaposlenih-u-tivtu.html
Krstović traži ukidanje zabrane ulaska u Njemačku https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342319/krstovic-trazi-ukidanje-zabrane-ulaska-u-njemacku.html Podgoričanin Igor Krstović podnio je tužbu tražeći ukidanje zabrane ulaska u Njemačku i Upravni sud u toj zemlji odlučivaće o tome 7.decembra, prenijeli su njemački mediji. Krstović je prošle godine boravio na liječenju u Njemačkoj, nakon ranjavanja u Podgorici, ali je morao da napusti zemlju ubrzo nakon dolasaka i izrečena mu je zabrana ulaska.  U tekstu pod naslovom "Navodni mafijaš pacijent želi da uđe", objavljenom jutros, "Bild" ukazuje da je boravak Igora K. u Hanoveru februaru 2020.godine izazvao veliko komešanje.

"Nakon pokušaja ubistva u Crnoj Gori, navodni mafijaš Igor K. (36) zbrinut je na Univerzitetskoj klinici, koju su čuvali veoma naoružani policajci. Pošto je grad označio problematičnog pacijenta kao opasnog, K. je protjeran i izrečena mu je zabrana ulaska. S druge strane, on tvrdi da nije gangster i tuži pred sudom odluku o zabrani. Upravni sud će 7. decembra konačno rasvijetliti slučaj", navodi se u članku "Bilda". 

Prošle godine objavljeno je da je Krstović liječen pod policijskom zaštitom u Hanoveru a potom protjeran. Krstović je, međutim, pokrenuo sudski postupak protiv te odluke. 

Takođe, "Bild" je pisao i o mogućoj povezanosti Krstovića sa kriminalnim klanovima u Crnoj Gori i njihovom obračunu, ističući da je u službenom dosijeu koji je dostavljen sudu njemačka policija taj dio zatamnila i nije se moglo utvrditi kakva su policijska saznanja u tom slučaju. 

]]>
22.11.2021T10:05:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342319/krstovic-trazi-ukidanje-zabrane-ulaska-u-njemacku.html
Pijan vozio ukradeni automobil https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342318/pijan-vozio-ukradeni-automobil.html Policija je u Gusinju uhapsila A.G. (26) koji je pijan vozio ukradeni automobil a nije se ni zaustavio na znak policije. "Policija je u Gusinju uhapsila A.G. (26) koji je upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2,42 g/kg i koje se nije zaustavilo na znak policijskog službenika", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Daljom provjerom, kako dodaju iz policije, utvrđeno je i da je vozilo kojim je upravljao ukradeno.

"Zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima lišen je slobode, te je uz prekršajnu prijavu priveden sudiji za prekršaje gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.200 eura", dodaje se u saopštenju.

Protiv A.G. je podnijeta i krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo oduzimanje vozila.

 

]]>
22.11.2021T09:41:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342318/pijan-vozio-ukradeni-automobil.html
Član PZP-a uhapšen zbog kršenja javnog reda i mira https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342281/clan-pzp-a-uhapsen-zbog-krsenja-javnog-reda-i-mira.html Član Mreže mladih Pokreta za promjene (PZP) D. V. (22) uhapšen je zbog kršenja javnog reda i mira, saopšteno je iz Uprave policije. Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka PZP-a, Branka Bošnjak, kazala je da je član Mreže mladih PZP-a, Danilo Vukčević, doživio iživljavanje predstavnika interventne jedinice i zatražila od čelnika bezbjednosnog sektora da taj slučaj hitno i detaljno ispitaju.

“Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su u četvrtak lišili slobode D.V. (22) zbog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru”, navodi se u saopštenju policije.

Iz policije su kazali da će preispitati sve okolnosti tog događaja što podrazumijeva i utvrđivanje činjenica i okolnosti od Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

]]>
21.11.2021T21:12:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342281/clan-pzp-a-uhapsen-zbog-krsenja-javnog-reda-i-mira.html
U saobraćajnim nesrećama u 2021. poginulo 45 osoba https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342277/u-saobracajnim-nesrecama-u-2021-poginulo-45-osoba.html U Crnoj Gori je, od početka godine, poginulo 45 osoba u saobraćajnim nesrećama, saopšteno je iz Uprave policije. Iz policije su povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih, kazali da svakog dana u svijetu, od posljedica saobraćajnih nezgoda, umire više od 3,5 hiljada učesnika u saobraćaju, a više od 50 hiljada bude povrijeđeno.

Kako se navodi, od ukupnog broja poginulih, 48 odsto je starosti između 15 i 44 godine.

“Gotovo polovina poginulih pripada rizičnim, odnosno ranjivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pješaci, djeca, starije osobe i biciklisti”, kaže se u saopštenju.

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori, kako su kazali iz Uprave policije, prosječno godišnje pogine više od 50 osoba, dok više od 6,5 hiljada osoba bude povrijeđeno.

“Samo za deset mjeseci ove godine u Crnoj Gori u saobraćaju je poginulo 45 osoba”, kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, je i dalje jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

“Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod trećine saobraćajnih nezgoda i kod više od 50 odsto nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode”, kaže se u saopštenju.

“Pored navedenog, stalni zadatak Uprave policije je, da u okviru svojih nadležnosti, dalje unapređenje stanja u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na poštivanje brzine od strane vozača, u užim gradskim jezgrima”, navodi se u saopštenju.

Iz policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, da odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Navodi se da će službenici Uprave policije, kao i do sada, prvenstveno proaktivnim djelovanjem, ali i represivnih mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, nastojati utiču na podizanje svijesti o opasnostima i rizicima neodgovornog ponašanja u saobraćaju.

]]>
21.11.2021T20:41:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342277/u-saobracajnim-nesrecama-u-2021-poginulo-45-osoba.html
Ne nazire se izručenje Marovića https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342275/ne-nazire-se-izrucenje-marovica.html Iako bi trebalo da je iza rešetaka zbog kriminalnih djela počinjenih u Crnoj Gori, Svetozar Marović, nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora i potpredsjednik DPS-a, izbjegava izvršenje kazne. On danas živi u Beogradu i ne nazire se njegovo izručenje Podgorici. Pokušali smo da saznamo da li će do toga doći, ali nadležni organi Srbije ćute. Takav odnos prema zahtjevima crnogorskih vlasti, naši sagovornici opravdavaju Marovićevim vezama sa vrhom vlasti u Srbiji. Iza svekolikog ćutanja, prema riječima naših sagovornika, stoje tajni dogovori.

"To nije do Ministarstva pravde, to je sa neke više adrese i to sve govori u prilog tome da se radi o nekakvom dogovoru koji će očigledno biti ispoštovan do trentuka dok su ti politički lideri na vlasti", kaže advokat Božo Prelević.

"Vjerujem da su te neke dobre veze od ranije kumovale tome da je Svetozar Marović prilično slobodan u Srbiji i da se potpuno slobodno kreće", smatra novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević .

"Mislim da više taj slučaj govori o tom odnosu Srbije i Crne Gore, da je neko ovdje procijenio da je to njegov prijatelj, onda je uz pomoć svojih prijatelja na na vlasti njemu sredio da bude tu. To odgovara njemu, to odgovara ovima, vlastima je svejedno", kaže novinar Newsmax Adrie Slobodan Georgiev.

I Georgiev i Prelević vjeruju da se u slučaju Marović ništa neće promijeniti.

"On je osuđen, živi tu, tamo ne prozvodi štetu ili korist i to je to. Tako će, ja vjerujem, ostati" kaže Georgiev.

"Ne znam da li Sveto ima državljanstvo Srbije, da li postoje zakonska ograničenja. Vidim da se u tom smislu policija ne izašnjava, tako da ako ima državljanstvo onda neće biti izručen", navodi Prelević.

Svetozaru Maroviću, šefu kriminalne grupe koja je počinila višemilionske malverzacije, apsolutna zastara kazne zatvora od tri godine i 9 mjeseci, nastupiće 10. oktobra 2026. godine, a već ove godine, dočekao je zastaru jednogodišnje kazne zatvora.

]]>
21.11.2021T20:23:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342275/ne-nazire-se-izrucenje-marovica.html
"Velvet" zapečaćen, 18 krivičnih prijava https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342257/velvet-zapecacen-18-krivicnih-prijava.html Uprava za inspecijske poslove podnijela je 18 krivičnih prijava nakon kontrole ugostiteljskih objekata u Podgorici i Nikšću u petak i subotu veče. Kako je saopšteno, kafe bar i disko klub "Velvet" u Podgorici je zapečaćen.

"U subotu veče inspekcije Uprave za inspekcijske poslove nastavile su akcijsku kontrolu ugostiteljskih objekata u Podgorici i Nikšiću, uz asistenciju Uprave policije i Komunalne inspekcije. Za dvije večeri kontrolisano je ukupno 99 ugostiteljskih objekata (petak veče 60, subota veče 39), a utrvrđeno 26 nepravilnosti, od čega 18 krivičnih prijava (petak veče 7, subota veče 11). Krivične prijave su podnijete zbog nepoštovanja Odluke Vlade Crne Gore o posjedovanju covid potvrda prilikom ulaska u ugostiteljski objekat, nepostojanje lica koje je zaduženo za provjeru jednog od potrebnih sertifikata, nepridržavanja propisane distance i boravka većeg broja gostiju za jednim stolom od dozvoljenog", navodi se u saopštenju Uprave.

U Podgorici je podnijeto ukupno 12 krivičnih prijava i to protiv odgovornih lica u sljedećim objektima: "Welder pub", "Štrudla", "Plan B", "Đedovina", "Munchen 2", " Munich pub 3", "Marrienplatz", "Crazy clock", "Vanilla" "Biro", "Dobri stari WWW", "Tu cafe", dok je u Nikšiću podnijeto ukupno 6 krivičnih prijava i to protiv odgovornih lica u sljedećim objektima: "My hotel", "Godimento", "Prestige", "Štek", "Tatami", "Ski bar Krupac".

"Zbog neposjedovanja odobrenja za rad donijeto je rješenje o zabrani rada pečaćenjem objekta ( kafe bar i disko klub "Velvet"). Zbog rada bez odobrenja (4) i zbog toga što zaposleni nisu nosili maske (5) izdato je 8 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 9.400 eura, dok je izdat 1 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Zbog konzumacije duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta izdat je 1 prekršajni nalog u iznosu od 150 eura i podnijeta su 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", piše u saopštenju.

Kako je ranije danas saopšteno, vlasnik dva svadbena salona u Nikšiću ("Knjaz" i "Exclusive centar") je priveden zbog organizovanja svadbi, uprkos zabrani svadbenih okupljanja.

"Apelujemo na ugostitelje da poštuju epidemiološke mjere i odredbe Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, s obzirom da će se akcijske kontrole nastaviti u narednom periodu. Zahvaljujemo se Upravi policije i Komunalnoj policiji na pruženoj asistenciji prilikom sprovedenih kontrola za vikend", zaključuju iz Uprave. 

]]>
21.11.2021T17:51:00 +0100 Hronika https://www.rtcg.me/vijesti/hronika/342257/velvet-zapecacen-18-krivicnih-prijava.html