RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/rss.html SDP ušao u parlament, DPS-u mandat manje http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/194277/sdp-usao-u-parlament-dps-u-mandat-manje.html Na ponovljenim izborima u Ulcinju, Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila je mandat i ušla u lokalni parlament, dok je bez jednog mandata ostala Demokratska partija socijalista (DPS). DPS je time osvojio osam mandata u Ulcinju. ]]>

Biračka mjesta 13 Osnovna škola "Darza" i 34 Javno - komunalno preduzeće u Ulcinju, na kojima je danas ponovljeno glasanje, zatvorena su u 20 sati. 


Na ponovljenim izborima na ta dva biračka mjesta do 20 sati glasalo je 62,7 odsto birača, što je 6,1 odsto više u odnosu na lokalne izbore koji su održani 4. februara, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Izbori su ponovljeni na biračkim mjestima 13 i 34, u Osnovnoj školi „Derza“ i Javnom-komunalnom preduzeću, na kojima je ukupno upisano 1.243 birača.Birači upisani na ta dva biračka mjesta birali su između deset lista.

Na lokalnim izborima, održanim 4. februara, Demokratska partija socijalista osvojila je devet mandata, Forca osam, Koalicija “Probudi se Ulcinju” sedam, Demokratska unija Albanaca i Socijaldemokrate po tri, dva mandata osvojio je Građanski pokret URA a jedan Bošnjačka stranka.

Posmatrači CeMI-ja zabilježili su tri nepravilnosti na BM 34 Javno-komunalno preduzeće. U 12 sati i 46 minuta posmatrači nemaju adekvatne uslove za nadgledanje procesa elektronske identifikacije birača. U 16 sati i 12 minuta zabilježeni su pojedinačni slučajevi korišćenja mobilnih telefona od strane glasača. U 18 sati i 47 minuta zabilježili su još jedan slučaj fotografisanja glasačkog listića, na ponovljenim lokalnim izborim u Ulcinju.

Kako je saopšteno iz Opštinske izborne komisije do 17 sati na biračkom mjestu 34 glasalo je 51 odsto birača, a na mjestu 13 - 56 odsto, i proces glasanja protiče bez problema.

Iz OIK su Televiziji Crne Gore saopštili da tokom današnjeg glasanja nijesu zabilježene nepravilnosti.

Na lokalnim izborima održanim 4. februara DPS je osvojio devet, Forca osam mandata, Koalicija “Probudi se Ulcinju” sedam, DUA i SD po tri mandata, dok je dva mandata osvojio GP URA, a mandat Bošnjačka stranka.

]]>
Sun, 18 Feb 2018 21:42:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/194277/sdp-usao-u-parlament-dps-u-mandat-manje.html
Ukradeni mandat biće nam vraćen http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/194132/ukradeni-mandat-bice-nam-vracen.html Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović, kazao je da je uvjeren da će im ukradeni mandat u Ulcinju voljom građana biti vraćen. On je na današnjem presu, povodom ponovljenog glasanja koje će se održati u nedelju, pozvao Tužilaštvo da utvrdi ko je iz biračkih odbora vršio zloupotrebe. Zahtijeva i pokretanje postupka protiv njih. Medijski pul SDP ]]>

Vujović je naglasio da svaki izbori "nažalost donesu novi nivo kriminalizacije izbornog procesa i da je svaka faza izbora kriminalizovana".

"Još ranije su aktivisti DPS-a uhvaćeni u kupovini glasova i suđeni za tu sramotu. Beranski izbori su pokazali zloupotrebu prosvjetnih radnika i spuštanje te uzvišene profesije na nivo kupaca glasova", rekao je Vujović.

On je napomenuo da su u Ulcinju uhvaćeni u krađi nakon izbora, tako što su precrtavali glasove SDP-a nakon završenih izbora.

"Gotovo trećina ukupnog broja nevažećih listića su uništeni glasovi SDP-a, čime su pokušali da nam ukradu mandat", rekao je on.

Nosilac liste SDP-a u Ulcinju Naser Resulbegović zahvalio se glasačima SDP-a, jer su i pored neviđenih pritisaka i izbornih prevara na sami dan glasanja, dali podršku Socijaldemokratskoj partiji.

"Ta bi podrška bila dovoljna za dobar rezultat SDP da nije bilo brutalnih zloupotreba na štetu naše partije. Ovako, zahvaljujući i tome što smo otkrili sve ove malverzacije građani Ulcinja imaju priliku da na ponovljenom glasanju na dva biračka mjesta, u nedjelju 18. februara, isprave nepravdu učinjenu prema SDP. Tog dana, glasom za SDP, vi građani Ulcinja na biračkim mjestima Javno komunalno preduzeće i Darza omogućavate da bude potvrđena izborna volja građana i dobar rezultat za našu partiju", kazao je on.

Pozvao je građane da slobodno iskažu političku volju i slobodno glasaju.

"Jer samo tako pokazujete da ste slobodni građani našeg grada. Trgovcima ljudskim dušama, kupcima glasova i izbornim mešetarima poručujemo da se 19. februara ne igraju svojih nečsnih igara jer im ovoga puta SDP neće dozvoliti prevaru – ni na biračkom mjestu ni van njega", rekao je Resulbegović.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 13:35:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/194132/ukradeni-mandat-bice-nam-vracen.html
Opozicija traži da DIK bude odblokirana http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/194082/opozicija-trazi-da-dik-bude-odblokirana.html Opozicija je zatražila sjednicu Državne izborne komisije (DIK) kako bi se što prije glasalo o prigovorima Demokratske partije socijalista (DPS) na regularnost glasanja na jednom broju biračkih mjesta tokom lokalnih izbora u Beranama, saopšteno je Danu. ]]>  

Postoji mogućnost da u skladu sa tim zahtjevom sjednica bude održana već danas, mada na takav zahtjev opozicija još nije dobila odgovor.

Namjera je, kažu oni, da se DIK izjasni o prigovorima DPS-a što je prije moguće, ako se ima u vidu da je komisija već poništila glasanje na jednom broju biračkih mjesta u Ulcinju, gdje se, kao i u Beranama, glasalo 4. februara.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je jer je sada blokiran rad Državne izborne komisije, pošto sjednica od utorka nije nastavljena, iako su istekli rokovi za odlučivanje po prigovorima DPS-a na regularnost glasanja u dijelu biračkih mjesta na beranskim izborima. Pri tom, članovi i dalje nijesu upoznati je li predsjednik komisije Budimir Šaranović odredio nekog od članova da ga mijenja dok je odsutan.

U svakom slučaju, usljed Šaranovićeve odsutnosti, DPS može da računa na pet glasova za prihvatanje njihovog prigovora, što mu nije dovoljno za većinu. Članovi iz DPS-a smatraju da su “rokovi zamrznuti, te da je “komisija u stalnom zasjedanju, pa činjenica da su rokovi istekli nije od značaja”.

Moguće rješenje je da se imenuje neko od članova ko bi predsjedavao, ali DPS opet nema većinu da bi mogao da izdejstvuje ponavanje izbora na dijelu biračkih mjesta u Beranama. Ako DIK ne prihvati taj prigovor, DPS, kao podnosilac, može da se obrati Ustavnom sudu, koji je finalna instanca u procesu odlučivanja.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 08:09:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/194082/opozicija-trazi-da-dik-bude-odblokirana.html
Selektivno ponavljanje izbora je farsa http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193866/selektivno-ponavljanje-izbora-je-farsa.html Selektivno ponavljanje izbora u Ulcinju na samo dva birčka mjesta je farsa u režiji Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih sateltita, tvrdi politički direktor Građanskog pokreta Ura Rade Milošević. ]]>  

On je saopštio da je Ura jedina stranka koja je u toku dana otkrivala štabove u Ulcinju i ukazivala na nedozvljene radnje i neregularnosti i nije potpisivala zapisnike.

"Stoga smatramo da je bilo elemenata za ponavljanje izbora na više od dva biračka mjesta", rekao je Milošević.

On kaže da je uzdržano glasanje njihovih predstavnika na sjednici Opštinske izborne komisije motivisano onim što DPS namjerava da uradi na ponovljenim izborima na dva biračka mjesta.

"Selektivno ponavljanje izbora je nova matrica DPS-a koju pokušavaju primijeniti ne samo u Ulcinju već i u Beranama. Riječ je o razrađenoj metodi koju planiraju unaprijed kao 'plan b' i primjenjuju je gdje god im zafali glasova. A onda dobro znanim metodama skoncentrišu svoje kriminalne aktivnosti na pojedina glasačka mjesta na kojima se izbori i ponavljaju", napominje Milošević.

On je kolegama u Ulcinju koji na ponovljenim izborima natupaju sa stanovišta opozicionog djelovanja poželio sreću kako bi ostvarili lokalni parlamentarni status ali iskazao i bojazan da će farsa oko selektivnog ponavljanja izbora ići samo u korist DPS satelita.

"Napominjemo i da je na dva biračka mjesta glasanje otpočelo sa sat i po zakašnjenja a da su rezultati sa tih biračkih mjesta stizali već od 20h, što predstavlja flagrantno kršenje izbornog zakona svojstveno onima koji su se vlasti domogli sa ulice”, zaključuje Milošević.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 11:28:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193866/selektivno-ponavljanje-izbora-je-farsa.html
Prekinuta sjednica DIK-a, Šaranoviću pozlilo http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193724/prekinuta-sjednica-dik-a-saranovicu-pozlilo.html Sjednica Državne izborne komisije prekinuta je, jer je predsjedniku Budimiru Šaranoviću pozlilo i hitno je prebačen u bolnicu, potvrđeno je Radiju Crne Gore. ]]>

Na sjednici se raspravljalo o prigovorima Demokratske partije socijalista na nedavno održane izbore u Beranama, kojim se traži ponavljanje glasanja na nekoliko biračkih mjesta.

Prije donošenja odluke, Šaranoviću je pozlilo, pa su intervenisali članovi DIK-a i ostali prisutni.

“Šaranović je odvezen u bolnicu, sjednica je prekinuta i ne znamo kada će biti nastavljena", kazao je sagovornik Radija CG.

Demokratska partija socijalista (DPS) podnijela je šest prigovora, kazao je ranije za Radio Crne Gore sekretar Državne izborne komisije Veljo Čađenović.

Koalicija "Berane pobjeđuje – Milo Đukanović – DPS, SD, BS", kako su ranije kazali iz DPS-a, očekuje da će OIK uvažiti "njihove opravdane prigovore, ponoviti glasanje na ovim biračkim mjestima i na zakonit način ovaj izborni process dovesti do kraja".

Iz koalicije "Zdravo Berane" su poručili da "eventualni pokušaj prekrajanja izborne volje u Beranama" ne bi doprinio stabilizaciji političkih odnosa ni u tom gradu, ni u Crnoj Gori.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 15:05:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193724/prekinuta-sjednica-dik-a-saranovicu-pozlilo.html
Zdravo Berane i Demokrate u panici http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193505/zdravo-berane-i-demokrate-u-panici.html Koalicija Zdravo Berane i Demokratska Crna Gora u strahu su od mogućeg ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mjestima, saopštili su iz beranskog Odbora Demokratske partije socijalista (DPS). ]]>

Ranjije su iz koalicije Zdravo Berane saopštili da eventualni pokušaj prekrajanja izborne volje u Beranama ne bi doprinio stabilizaciji političkih odnosa ni u tom gradu, ni u Crnoj Gori.

Iz DPS-a navode da jedino nasilje koje se u Beranama dogodilo, ono koje su trpjeli građani Berana u nedjelju kad su Demokrate, kako su naveli, histerično kružili po gradu, slikajući slučajne prolaznike i njihova vozila i gnusno ih optužujući, “kao i kada su se Šćekić i njegova bulumenta vozili sa obezbjeđenjem kako bi zastrašivali građane”.

“I tada su Beranci pokazali reakciju, jer je koalicija „Berane pobjeđuje“ dobila preko 1500 glasova više od „nezdravih“ i gotovo pet puta više od Demokata Nije jasno zbog čega „nezdravima“ i Demagozima smeta podnošenje prigovora OIK-u i DIK-u i eventualno ponavljanje glasanja na nekim biračkim mjestima, kada je to sastavni dio izbornog procesa”, navode iz DPS-a.

Oni su dodali da su Demokrate upravo zahvaljujući takvoj proceduri “jedva dosegli cenzus i ušli u neke lokalne parlamente, što su slavili kao da su osvojili vlast”.

“Ali, razumljivo je, plaši ih mali broj glasova koji je našoj koaliciji potreban za osvajanje vlasti, pa pokušavaju da primijene sve metode pritisaka da ne bi došlo do ponavljanja izbora na nekim biračkim mjestima. DPS neće prejudicirati odluke nadležnih državnih organa, već ćemo sačekati njihovu konačnu odluku i odnijeti se prema njoj sa punim poštovanjem, kakva god ona bila”, zaključuje se u saopštenju.

]]>
Sat, 10 Feb 2018 20:37:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193505/zdravo-berane-i-demokrate-u-panici.html
"DPS gubi Bar na izborima u maju" http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193449/dps-gubi-bar-na-izborima-u-maju.html DPS svojim diktatorskim metodama, pripomognuti i određenim sredstvima javnog informisanja, ovog puta neće moći da sakriju svu istinu koju svojim očima vide svi građani Bara, a koja se vidi na svakom ćošku grada pod Rumijom, saopštile su Demokrate. ]]>  

U saopštenju pomoćnika direktora Demokrata, Momčila Lekovića, navodi se da DPS u Baru gubi vlast na lokalnim izborima u maju, navodeći da je to "činjenica koju definitivno neće moći sakriti".

"Da DPS-u gori pod nogama i da je u velikoj panici najbolje se primjećuje na primjeru Bara, gdje već preko pola godine raznim metodama, naravno, već viđenim, ali i ponekim novim, pokušava na brzinu pretvoriti 'blato u zlato' kada je u pitanju njihova podrška u ovoj južnoj opštini. Naravno, cilj je jedan jedini - prevariti građane i obezbijediti sebi još jedan mandat na osnovu neistina i magle koju svakodnevno prodaju", saopštio je Leković.

On je ocijenio da DPS neće moći da prevari građane Bara.

"Dok u drugim opštinama na primorju imate brojne infrastrukturne radove nove vlasti (čiji su nosilac Demokrate) već u prvoj godini mandata, u opštinama gdje je DPS vlastodržac, posljednja polovina posljednje godine grčevita je borba da se pokuša opravdati nerad koji je karakterisao prethodne tri i po godine. I upravo je takav slučaj sa opštinom Bar. Raskopane ulice, nekvalitetno pokrivanje raskopanih djelova, kameni temeljci prošlih mandata koji se samo izmještaju sa jednog mjesta na drugo, dičenje komunalnim investicijama koje su trebalo i moralo biti završene još prije deset godina", kaže Leković.

 

]]>
Sat, 10 Feb 2018 12:06:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193449/dps-gubi-bar-na-izborima-u-maju.html
Prekrajanje volje ne doprinosi stabilizaciji http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193444/prekrajanje-volje-ne-doprinosi-stabilizaciji.html Eventualni pokušaj prekrajanja izborne volje u Beranama ne bi doprinio stabilizaciji političkih odnosa ni u tom gradu, ni u Crnoj Gori, saopštila je koalicija Zdravo Berane. ]]>

"Izborna utakmica je završena. Koalicija Zdravo Berane i Demokratska Crna Gora imaju ukupno 18 mandata i preko 400 glasova više u odnosu na koaliciju DPS-a. Svi članovi biračkih odbora uredno su potpisali zapisnike, iz kojih se jasno vidi da nepravilnosti nije bilo. Opštinska izborna komisija je dala svoje mišljenje", istakli su iz koalicije.

Kako su saopštili, izborni proces je još jednom pokazao manjak demokratije kod predstavnika DPS-a, koji nikako da prihvate i podnesu poraz, kao i činjenicu da su se građani Berana opredijelili da daju punu podršku onima koji rade u njihovom interesu.

"Predstavnici svih lista na biračkim mjestima svojim potpisom jasno su potvrdili da je izborno glasanje proteklo bez ikakvih manjkavosti. Koalicija `Zdravo Berane` očekuje da, i ostali organi, ukoliko se budu bavili izborima u Beranama, donesu pravno valjanu, a ne politički motivisanu odluku. U tom pravcu, tražićemo, u slučaju potrebe i zaštitu i uključivanje predstavnika međunarodne zajednice, koji su, inače i prisustvovali izbornom procesu u našem gradu do samog njegovog kraja", poručili su iz Zdravih Berana.

]]>
Sat, 10 Feb 2018 11:26:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193444/prekrajanje-volje-ne-doprinosi-stabilizaciji.html
Gošović i Ćorić došli da vrše pritisak na OIK http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193295/gosovic-i-coric-dosli-da-vrse-pritisak-na-oik.html Kakva je „pobjeda“ i „trijumf“ opozicije u Beranama, najbolje svjedoči današnja panika u redovima Demokrata i SNP-a, zbog koje su u pomoć u Berane pozvali svoje perjanice Nevena Gošovića (Demokrate) i Milisava Ćorića, člana Državne izborne komisije iz redova SNP-a, saopšteno je iz beranskog DPS-a. ]]>

S obzirom na to da večeras u 20 sati Opštinska izborna komisija u Beranama treba da donese odluku o prigovorima koje je uložila Demokratska partija socijalista, SNP i Demokrate su pozvali Gošovića i Ćorića, koji se trenutno nalaze u zgradi Opštine Berane, poručuju iz DPS-a.

Kažu da su Gošović i Ćorić došli u Berane, kako bi vršili pritisak na članove OIK da odbace prigovore DPS-a.

“Ova dvojica partijskih vedeta SNP-a i Demokrata pozivaju članove biračkih odbora sa izbornih mjesta na koja je DPS uložila prigovore da dođu u zgradu Opštine, ne bi li zajedno pokušali da krivotvore dokumentaciju sa izbornih mjesta i time utiču na odluku OIK. Upravo zbog ovakvih stvari im je bio potreban i pokušaj krađe glasačkih listića sa jednog izbornog mjesta, na koji smo ranije upozorili”, saopšteno je iz DPS-a.

Iz beranskog odbora DPS-a poručuju da ovakav način kršenja zakona i svih demokratskih principa, najbolje govori u prilog činjenici da između SNP-a i Demokrata nikad nije došlo do suštinskog razlaza.

]]>
Thu, 8 Feb 2018 19:29:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193295/gosovic-i-coric-dosli-da-vrse-pritisak-na-oik.html
Zbog odluke DIK-a žaliće se Ustavnom sudu http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193269/zbog-odluke-dik-a-zalice-se-ustavnom-sudu.html FORCA je danas saopštila da im je Državna izborna komisija (DIK) faktički oduzela jedno odborničko mjesto, te da je to politička odluka kojom se želi oslabiti pregovaračka pozicija albanskih nacionalnih partija u postizbornom procesu formiranja vlasti u Ulcinju. Poručili su i da će podnijeti žalbu Ustavnom sudu. ]]>

Poručili su da ne žele da izazivaju bilo kakve političke polemike, ali da su u obavezi da iskoriste sva pravna sredstva radi provjere zakonitosti odluke Državne izborne komisije, što će i učiniti podnošenjem ustavne žalbe Ustavnom sudu CG, protiv odluka kojima se ide na štetu albanskog naroda kao manjinskog naroda u Crnoj Gori.

Istakli su da su birački ubjedljivu podršku dali upravo albanskim nacionalnim partijama, "a najviše Novoj Demokratskoj Snagi FORCA, kao nacionalnoj partiji koja unazad godinama ima stabilno biračko tijelo, djeluje bez ikakvih unutrašnjih sukoba i podjela, zbog čega i uživa veliku podršku građana, i u narednom periodu će biti ključni politički subjekat u formiranju nove vlasti i upravljanju Opštinom Ulcinj".

"Smatramo da se radi o odluci koja nema utemeljenje u Ustavu Crne Gore i izbornom zakonodavstvu Crne Gore, jer ova odluka nije u skladu sa principom afirmativne akcije propisanim čl.79 Ustava CG. Ovakva odluka predstavlja presedan u izbornoj praksi jer se njome izborni zakon tumači u korist jedne manjinske nacionalne zajednice, a na štetu druge manjinske nacionalne zajednice", saopšteno je iz FORCE.

Istakli su da će preko svojih ovlašćenih predstavnika u Opštinskoj izbornoj komisiji insistirati da se ispitaju i sve ostale izborne neregularnosti na koje je ukazano i tokom izbornog dana, a koje su predmet prigovora od strane različitih političkih subjekata, a sve u cilju zaštite prava slobodnog glasa građana, "koje je tokom izbornog dana bilo ozbiljno ugroženo od strane pojedinih političkih subjekata i pojedinaca oko njih, koji su raznoraznim pritiscima pokušali da utiču i uticali na slobodnu izbornu volju građana".

]]>
Thu, 8 Feb 2018 16:07:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193269/zbog-odluke-dik-a-zalice-se-ustavnom-sudu.html
Podnijeli prigovore na preliminarne rezultate u Beranama http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193229/podnijeli-prigovore-na-preliminarne-rezultate-u-beranama.html Koalicija "Berane pobjeđuje - Milo Đukanović", podnijela je beranskoj Opštinskoj izbornoj komisiji prigovore na preliminarne rezultate lokalnih izbora, koji su u nedjelju održani u tom gradu. ]]>  

Iz DPS-a su saopštili da se prigovori odnose na biračko mjesto 21 (Zagorje), gdje je, kako kažu, "naša komisija utvrdila da u biračkom materijalu nema koverte sa glasačkim listićima Demokrata".

"Na biračkom mjestu 13 (Mašte) jedan glasač je glasao na osnovu potvrde MUP-a, iako nije bio upisan u birački spisak; na biračkom mjestu 51 (Pešca I) u biračkom spisku (knjizi) za glasanje putem pisma za više osoba koje su glasale potpisana su druga lica; na biračkom mjestu 27 (Mezgale) komisija biračkog odbora prilikom glasanja putem pisma nije isto evidentirala u knjizi, a ni konstatovala u zapisniku iako je bilo takvih birača; na biračkom mjestu 48 ( Novo naselje I) u knjizi birača koji su glasali putem pisma utvrđeno je 13 potpisa birača, a u zapisniku je birački odbor konstatovao da je bilo 14 birača koji su glasali izvan biračkog mjesta. Na desetak biračkih mjesta utvrdili smo da među nevažećim listićima postoje oni koji moraju biti važeći, i svi pripadaju našoj koaliciji", navode iz DPS-a.

Koalicija "Berane pobjeđuje – Milo Đukanović – DPS, SD, BS", kako kažu iz DPS-a, očekuje da će OIK uvažiti "naše opravdane prigovore, ponoviti glasanje na ovim biračkim mjestima i na zakonit način ovaj izborni process dovesti do kraja".

]]>
Thu, 8 Feb 2018 10:49:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193229/podnijeli-prigovore-na-preliminarne-rezultate-u-beranama.html
Orlandić: Nastavljen niz uspješnih rezultata http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193148/orlandic-nastavljen-niz-uspjesnih-rezultata.html Koordinator Socijaldemokrata za primorje, Danilo Orlandić, kazao je da je izuzetno zadovoljan uspjehom koji su Socijaldemokrate postigle na izborima održanim u nedjelju. ]]>

"Imajući u vidu činjenicu da smo ostvarili više nego duplo bolji rezultat u odnosu na onaj sa parlamentarnih izbora 2016 u Ulcinju, odnosno, u brojkama - sa 451 glasa na 1001 glas, naravno da moramo biti izuzetno zadovoljni. Na taj način se nastavlja naš izuzetan niz uspješnih rezultata na lokalnim izborima, koji je krenuo od Tivta", kazao je Orlandić.

Orlandić je posebno istakao da je odličan rezultat Socijaldemokrata posljedica iskrenog odnosa prema građanima, jasnog i realno ostvarivog izbornog programa, kredibilnih ljudi koji su garant njegove uspješne realizacije, kao i ideje građanske države i očuvanja multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada, koja je duboko ukorijenjena u političkom djelovanju Socijaldemokrata.

Orlandić je takođe poručio da se ovom prilikom neće osvrtati na rukovodstvo partijica u pokušaju i onih u nestajanju koje je svim silama, svakojakim podmetačinama, nastojalo da oslabe nezaustavljiv rast podrške Socijaldemokratama, sada već očigledno, u svakom kutku Crne Gore.

"O njima i njihovom političkom moralu najbolju ocjenu su dali građani. Važnije od svega je činjenica da je ideja socijaldemokratije, pored Tivta, Budve, Kotora i Herceg Novog, sačuvana i u Ulcinju, imajući u vidu da smo, za razliku od proklamovanih navedenih građanskih partija i partijica, jedini u svakoj od tih opština ostvarili parlamentarni status i stvorili realne osnove za naš dalji nezaustavljivi politički rast. I na ovim izborima smo dokazali da smo jedini predstavnik izvornih socijaldemokratskih ideja i vrijednosti. Ovakav trend će se sasvim sigurno nastaviti i u Baru, čime će socijaldemokratska misija dobiti čvrsto utemeljenje na cijelom primorju, jer bez nje nema prosperiteta ni primorja ni čitave Crne Gore. Zbog toga pozivam sve prave socijaldemokrate da kroz istinsku socijaldemokratsku ideju oličenu u Socijaldemokratama Crne Gore, nastave da se bore za državu Crnu Goru, kao što su to uvijek i činili", zaključio je Orlandić.

]]>
Wed, 7 Feb 2018 14:55:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193148/orlandic-nastavljen-niz-uspjesnih-rezultata.html
"Demokrate odnijele glasačke listiće kući" http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193146/demokrate-odnijele-glasacke-listice-kuci.html Član biračkog odbora iz Demokrata, na biračkom mjestu broj 21 u Zagorju, u Beranama, odnio je sa biračkog mjesta svojoj kući kovertu sa glasačkim listićima na kojima su građani glasali za tu partiju, utvrđeno je komisijskim pregledom zapisnika i biračkog materijala, od strane Demokratske partije socijalista (DPS), saopšteno je iz DPS-a. ]]>  

"Bez obzira na to što je predstavnik Demokrata u biračkom odboru uredno potpisao zapisnik sa biračkog mjesta, on je glasačke listiće odnio sa biračkog mjesta, što je protivzakonito, ali, očigledno, govori i o predumišljaju", saopšteno je iz beranskog DPS-a.

Očigledna je, smatraju u DPS-u, bila namjera Demokrata "da odnošenjem glasačkih listića sa biračkog mjesta da, ukoliko im rezultat ne bude odgovarao, kreiraju novu 'aferu' i optuže DPS za krađu biračkog materijala, što su zapravo oni sami učinili".

"Ovo je samo jedan od primjera čime su se Demokrate služile na dan lokalnih izbora u Beranama", poručio je DPS.

]]>
Wed, 7 Feb 2018 14:30:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193146/demokrate-odnijele-glasacke-listice-kuci.html
"Bitke vodimo samo u političkoj areni" http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193066/bitke-vodimo-samo-u-politickoj-areni.html Demokratska partija socijalista je reagovala na saopštenje koalicije "Zdravo Berane", koja tvrdi da Elektrodistribucija tog grada vriši pritisak na građane nakon izbora, rekavši da im ne pada na pamet da se obračunavaju s bilo kojim građaninom. ]]>

"Bitke vodimo isključivo u političkoj areni, i to prije svega protiv štetočina i demagoga kakvi sjede u SNP-u i DF-u.  Biće prije da je riječ o nekim neispunjenim obećanjima o praštanju dugova koje je `Trula koalicija` davala Berancima tokom vršenja vlasti i tokom predizborne kampanje, pa kad su ih građani razotkrili, pokušavaju krivicu da prebace na DPS", saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

Oni su "Zdravim Beranama" poručili da bi im bilo korisnije da se pozabave time kako su izgubili i ko im je oteo četiri mandata od prošlih do ovih izbora.

 

]]>
Tue, 6 Feb 2018 20:42:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193066/bitke-vodimo-samo-u-politickoj-areni.html
"Prijete gašenjem struje zbog izbora" http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193051/prijete-gasenjem-struje-zbog-izbora.html Koalicija "Zdravo Berane" saopštila je da Elektrodistribucija tog grada vriši pritisak na građane nakon izbora, te da prijeti da će isključiti struju mnogim domaćinstvima. ]]>

"Akcija elektrodistribucije počela је u selu Glavaca, gdje je koalicijа Zdravo Berane ostvarila dobar izborni rezultat. Ovo je samo još jedan pokazatelj na koji način se vrši pritisak na građane i tо upravo na osjetljive slojeve društva, u оvом slučaju nа višečlane porodicе које nemaju nikakvih sigurnih mjesečnih izvora finansiranja", saopšteno je iz Zdravih Berana.

Kako su naglasili, politika kakvu decenijama vodi DPS dovelа је većinu građana Crne Gore u stanje socijalne potrebe, а mnoge porodice dovedene su do ivice siromaštvа.

"Porodicama kojima је oduzeto svе оsim prava na goli život оduzeti zrak svjetla poslednje је što ova država mоžе јоš dа uradi i ugasi i оnо mаlо nаdе štо је оstаlо. U susret predsjedničkim izborima već sada је počeо pritisak nа glasače i tо је pokazatelj dа DPS nastavlja sа svojom politikom straha i prijetnje. S druge strane inat, prkos i ponos којi su pokazali Beranci nezaustavljivo šalje poruku DPS-u dа im је politički кraj blizu", saopšteno je iz Zdravih Berana.

]]>
Tue, 6 Feb 2018 17:25:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193051/prijete-gasenjem-struje-zbog-izbora.html
"Osvojili smo više nego URA i SDP zajedno" http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193037/osvojili-smo-vise-nego-ura-i-sdp-zajedno.html SD je u Ulcinju i Bernama, kao partija koja prvi put učestvuje na tim izborima, osvojila četiri odbornička mandata, odnosno duplo veći broj glasova u poređenju s rezultatima na parlamentarnim izborima, rekao je portparol SD-a Stefan Šušter. ]]>

"Sa druge strane, oni koji su se iz petnih žila (bezuspješno) trudili da oslabe Socijaldemokrate su doživjeli totalni fijasko. Naime, u ove dvije opštine Socijaldemokrate su osvojile duplo više mandata nego vesela šačica ljudi okupljena u pokretu tri put URA, partijica bajkovitog predsjednika DEMOS-a i Stranka Dubokog Posrnuća (SDP) zajedno. Naime, Socijaldemokrate su osvojile četiri mandata, URA dva, dok SDP i DEMOS nijesu prešle cenzus ni u Beranama ni u Ulcinju", istakao je Šušter.

Kako je rekao, takvi rezultati su samo nastavak već uspostavljenog trenda na svim lokalnim izborima održanim nakon parlamentarnih u oktobru 2016. 

"Dok su u svih tih osam lokalnih izbora Socijaldemokrate ostvarile parlamentarni status i za više nego duplo povećale broj glasova (preko 3000 glasova više) u odnosu na rezultate u tim sredinama na parlamentarnim izborima, URA i SDP nisu ušle u lokalni parlament u pet od osam navedenih opština, dok DEMOS nije niti u jednoj zavrijedio parlamentarni status. Nadamo se da će se, nakon svih ovih činjenica i najnovijeg debakla kojeg su doživjeli na izborima u Beranama i Ulcinju, rukovodstvo navedenih partijica otrijezniti i u skladu sa demokratskim standardima `okačiti kopačke o klin` za svoje, ali i dobro građana Crne Gore", poručio je Šušter.

 

]]>
Tue, 6 Feb 2018 15:37:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/193037/osvojili-smo-vise-nego-ura-i-sdp-zajedno.html
Ulcinj i Berane uticaće na predsjedničke izbore http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192914/ulcinj-i-berane-uticace-na-predsjednicke-izbore.html Rezultati izbora u Beranama i Ulcinju, iako nijesu neočekivani, uticaće na predsjedničke i predstojeće lokalne izbore, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović. ]]>  

Vujović je agenciji Mina kazao da su rezultati lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju u zoni očekivanog.

„Može se istaći dobar rezultat Socijaldemokrata u Ulcinju, koji su iznenadili sve druge političke aktere. Kada govorimo o drugim akterima, tu je i preslagivanje unutar albanskog nacionalnog korpusa, koji ne predstavlja iznenađenje“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, u Beranama je najznačajnije pitanje bilo da li će se, kako je naveo, poljuljana pozicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije odraziti na lokalni rezultat, odnosno da li će vladajuća koalicija „Zdravo Berane“ sačuvati tu poziciju.

„Naravno, bilo je očekivano da će njihov rezultat biti lošiji nego na prethodnim izborima, ali se takođe pokazalo da je ta koalicija prilično snažno utemeljena u biračkom tijelu građana Berana, tako da su, zajedno sa Demokratama, uspjeli da sačuvaju rezultat“, rekao je Vujovć.

Demokrate su, kako je kazao, ostvarile značajan rezultat u Beranama, ali su podbacile u Ulcinju.

„To je signal za zabrinutost za Demokrate, koji ne uspijevaju u zajednicama u kojima dominira manjinsko stanovništvo ili koje su višenacionalne, da ostvare značajan rezultat. Time je, u značajnoj mjeri, ugrožena liderska pozicija te partije na opozicionoj sceni“, smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, Socijaldemokratska partija je definitivno ušla u krizu, jer ne uspijeva da pređe cenzus ni u onim opštinama u kojima je nekad imala pralamentarni status, kao što je to bilo u Ulcinju.

To je, ocijenio je Vujović, signal za zabrinutost u toj partiji, jer nijesu uspjeli, ni u kombinatorici sa nekim drugim opozicionim strankama, da obezbijede parlamentarni status u Beranama.

„U svakom slučaju, iako nijesu neočekivani, ovi rezultati će svakako uticati na predsjedničke izbore. Jer, vidimo da Demokrate nijesu više apolutni lider opozicione scene“, smatra Vujović.

Demokrate su, kako je naveo, i dalje, vjerovatno, najjača opoziciona snaga, ali je zaustavljen trend njihovog daljeg napredovanja.

„To će, moguće, uticati na to da budu spremniji za koalicione aranžmane i saradnju sa drugim opozicionim partijama, nego što su to bili do sad, kad su smatrali da je isključivo samostalni nastup u njihovom interesu“, dodao je Vujović.

On je kazao da rezultat u Beranama potvrđuje i da Demokratska partija socijalista (DPS) ne uspijeva da ostvari značajniji rezultat na lokalnom nivou.

Prema riječima Vujovića, Berane je jedna od značajnijih opština u Crnoj Gori, iako je ekonomski prilično nerazvijena.

„DPS je uložio značajne resurse da bi ostvario uspjeh tamo, nije uspio u tome, i to će vjerovatno djelovati zabrinjavajuće za tu partiju u susret narednim lokalnim i predsjedničkim izborima, posebno ako govorimo o izborima u Podgorici“, kazao je Vujović.

On je dodao da će, s obzirom na to da ističe rok za podnošenje kandidature za predsjednika Crne Gore, biti interesantno za koga će se DPS opredijeliti, posebno u svjetlu neuspjeha u Beranama.

]]>
Mon, 5 Feb 2018 14:05:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192914/ulcinj-i-berane-uticace-na-predsjednicke-izbore.html
Berane ostaju bastion slobode http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192900/berane-ostaju-bastion-slobode.html Demokratski front čestitao je građanima Berana što su, kako navode, odoljeli pritiscima i ostali bastion slobode u Crnoj Gori. ]]>

“Pobjeda opozicije bila bi i ubjedljivija da su svi opozicioni subjekti nastupali u okviru koalicije „Zdravo Berane“. Još jednom se pokazalo da je politika zajedničkih nastupa opozicije koju propagira DF pobjednička i da je to put kojim treba da idemo i ka svim narednim izazovima koji nas očekuju”, saopšteno je iz DF-a.

DF će, kako poručuju, kao najjači konstituent u novoj vlasti imati odgovoran odnos prema građanima Berana.

“Učinićemo sve da organizam grada u potpunosti ozdravi od onoga što je od njega uradio DPS, a za to nije bio dovoljan jedan mandat na vlasti. Bićemo i dalje odgovorna vlast koja će raditi u interesu svih građana Berana. Ukoliko se politika zajedničkih opozicionih nastupa ispoštuje i na svim narednim izborima, i ukoliko kao Beranci budemo bili spremni da branimo pobjedu, sloboda će se iz Berana proširiti i na čitavu Crnu Goru. Beranci su pokazali put”, poručuju iz DF-a.

]]>
Mon, 5 Feb 2018 12:54:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192900/berane-ostaju-bastion-slobode.html
Podrška SD-u konstantno raste http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192889/podrska-sd-u-konstantno-raste.html Socijaldemokrate Crne Gore su na lokalnim izborima u Ulcinju i Beranama osvojile duplo više glasova u odnosu na parlamentarne, saopšteno je iz te stranke. Zahvaljujući tome je, kako navode, SD partija koja ima najveći rast, odnosno koja jedina uvećava podršku na svim lokalnim izborima. ]]>

SD je u Ulcinju osvojio 1.001 glas, što je više nego duplo u odnosu na parlamentarne izbore, na kojima je osvojio 451 glas.

"Ukupno gledano, SD je na lokalnim izborima u Nikšiću, Herceg Novom, Cetinju, Petnjici, Mojkovcu, Tuzima i Ulcinju osvojio preko 5.500 glasova, što je više nego duplo bolji rezultat u odnosu na parlamentarne, odnosno 3.000 glasova više", saopštio je lider partije Ivan Brajović.

Zahvaljujući tome je SD, kako poručuje Brajović, jedina partija čija podrška konstantno raste od parlamentarnih izbora, a uz DPS predstavlja jedini politički subjekt koji je ostvario parlamentarni status u svim opštinama u kojima su lokalni izbori održavani.

"Hvala svim građanima Crne Gore koji nam iz izbora u izbore pružaju sve veću podršku, i koji su u nama prepoznali jedine, istinske predstavnike izvornih socijaldemokratskih vrijednosti i principa. Odličan rezultat koji ostvarujemo je potvrda da smo uspjeli da sačuvamo ovu plemenitu ideju u Crnoj Gori, na šta smo posebno ponosni", zaključio je Brajović.

]]>
Mon, 5 Feb 2018 12:12:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192889/podrska-sd-u-konstantno-raste.html
BS: Odličan rezultat u obje opštine http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192878/bs-odlican-rezultat-u-obje-opstine.html Bošnjačka stranka (BS) na lokalnim izborima u Ulcinju i Beranama postigla je odličan rezultat i po prvi put od osnivanja 2006. godine uspjela je da ostvari parlamentarni status u tim opštinama, saopšteno je iz te partije. ]]>  

"Na lokalnim izborima u Ulcinju osvojili smo 339 glasova što je za 182 glasa više u odnosu na broj glasova osvojenih na parlamentarnim izborima 2016. godine", saopštio je BS.

Navode da im je rast od 116 odsto u sklopu sa afirmativnom akcijom na lokalnom nivou donio "parlamentarni status u Skupštini opštine Ulcinj".

"Nažalost, koalicija 'Berane pobjeđuje – DPS-SD-BS' nije uspjela da osvoji dovoljan broj mandata za formiranje lokalne vlasti u opštini Berane, ali smo veoma zadovoljni činjenicom da je Bošnjačka stranka uspjela osvojiti jedan odbornički mandat, te će, shodno tome, interesi bošnjačkog naroda, po prvi put, biti zastupani u lokalnom parlamentu od strane autentičnih političkih predstavnika", saopštila je BS.

Raduje ih, kažu, potvrda da su Bošnjaci u Crnoj Gori prepoznali zalaganja i politiku koju je BS sporovodila u prethodnom periodu, te da su sigurni da će se takav trend nastaviti i na lokalnim izborima koji će uslijediti.

]]>
Mon, 5 Feb 2018 10:45:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/lokalni-izbori-2018/192878/bs-odlican-rezultat-u-obje-opstine.html