Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Objavila B.B. ]

20. 09. 2019. 14:55 >> 14:54
3

MARKOVIĆ PRED PRAJD

Crna Gora da potvrdi da je društvo jednakih

Vlada Crne Gore nastaviće suštinski da podržava ostvarivanje prava pripadnika LGBT zajednice na kvalitetan i cjelishodan način, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa članovima Organizacionog odbora Montenegro Prajda 2019. koji se sjutra održava u Podgorici.

Marković je, kako je saopšteno, poželio uspješno održavanje Montenegro Prajda, izrazio očekivanje da će proteći bez problema i da će potvrditi ono što Crna Gora želi, a to je da bude društvo jednakih i zadovoljnih ljudi.

"Iza nas je težak period otvaranja društva i prihvatanja savremenih vrijednosti. Crna Gora se okrenula evropskim i evroatlantskim vrijednostima i Vlada predano i mudro radi na ostvarivanju tog cilja", kazao je premijer.

On je dodao da će Vlada na sljedećoj sjednici uputiti Skupštini Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola kako bi bio razmatran na jesenjem zasijedanju.

Predsjednik Queer Montenegro i član Organizacionog odbora Montenegro Prajda Danijel Kalezić pohvalio je Predlog zakona i istakao da je saradnja sa resornim Ministarstvom bila uspješna i na obostrano zadovoljstvo.

"Na sastanku je pozitivnim ocijenjena i usvojena Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023. sa Akcionim planom za 2019. godinu, kao i otvaranje Drop-in centra za LGBT populaciju. U kontekstu razgovora o bezbjednosti pripadnika ove populacije, Kalezić je istako odličnu dugogodišnju saradnju sa policijom", navodi se u saopštenju Vlade.

Glavni grad podržava LGBT zajednicu

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je na sastanku sa članovima Organizacionog odbora Montenegro prajda 2019. istakao da način na koji zajednica reaguje na ovakve događaje ukazuje na njen ukupan razvoj i emancipaciju, te da Glavni grad pruža punu podršku LGBT osobama i njihovim nastojanjima da ostvare svoja prava.

"Prisustvovao sam prvom Prajdu i znam da je grad tada izgledao kao ratna zona, danas imamo potpuno drugačiju sliku i smatram da smo u velikoj mjeri uspjeli to da detabuiziramo", istakao je Vuković, ističući da se Podgorica kreće ka tome da će se ova manifestacija uskoro organizovati uz minimalno prisustvo organa reda.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je u neposrednoj blizini upravne zgrade Glavnog grada nedavno otvoren i Drop in centar, ističući da je ovako atraktivna lokacija za otvaranje centra upravo još jedan od načina borbe protiv predrasuda.

Ispred Organizacionog odbora Glavnom gradu je zahvalio Danijel Kalezić, ističući da LGBT zajednica stoji na raspolaganju da na svaki način doprinese stvaranju boljeg društva.

On je istakao da su organizatori Prajda ove godine uzeli učešće i u dijelu programa u okviru PAF-a, pa će kao rezultat zajedničke saradnje Podgoričani imati priliku da uživaju u odličnoj zabavi i koncertu reginalno poznate grupe Nipple People.

"Plan nam je da se u narednim godinama usmjerimo na organizovanje sadržaja koji će ljudima iz grada omogućiti da se više integrišu sa LGBT zajednicom, više zabave, relaksirane atmosfre, kulturnih i edukativnih sadržaja, a da sama šetnja bude samo jedan od tih segmenata. Na taj način ćemo, kroz lične kontakte, umanjiti i predrasude koje trenutno postoje, a s druge strane to je i način da ljude iz zajednice koji nijesu prepoznati kao takvi ohrabrimo da uzmu svoje učešće u događajima", istakao je Kalezić.

U ime Glavnog grada na Montenegro Prajdu 2019. prisustvovaće zamjenica gradonačelnika, sekretar za socijalno staranje i zaposleni u gradskoj upravi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније